Știri 21 martie 2018

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşurile de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Buneivestiri.
Astfel, astăzi, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de la orele 17.
Vineri, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Buneivestiri, la Catedrala Arhiepiscopală, de la orele 17.

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Bunavestire.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă, slujba de Sfințire Mică a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la mănăstirea „Buna-Vestire”, situată în apropierea localității Mircea Vodă, de la ora 8.15.
Apoi, de la ora 17, va oficia slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, după care se va merge în procesiune cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion.
Duminică, ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va participa la Sfânta Liturghie, urmată de Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, ce vor avea loc în Catedrala Mitropolitană din Iași.
De la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Eforie Sud.
Luni, Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 5.00, Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, ce are hramul Bunavestire.

Parohia Bunavestire din Constanța are săptămâna aceasta un program special.
Până duminică, se va desfășura ’’Săptămâna duhovnicească’’, eveniment ce cuprinde o serie de conferințe religioase.
Astfel, astăzi, pr. prof. dr. Bogdan Ioan Brutaru va conferenția despre „Tineretul și problemele actuale”.
Mâine, arhimandritul Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent, le va vorbi credincioșilor „Despre smerenie”.
Vineri, de la ora 20.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va conferenția despre „Maica Domnului, mijlocitoarea mântuirii noastre”.
Sâmbătă, protosinghelul Arsenie Obreja va aborda tema: „Învață să scrii durerile pe nisip și bucuriile pe stâncă”, iar duminică, părintele Iustin Petre, starețul mănăstirii „Sf. Ioan Casian” din jud. Constanța va conferenția despre „Principii pentru o alimentație creștină”.
Serile duhovnicești, debutează la ora 18.00, cu rugăciune.
Totodată, duminică parohia va oferi o masă caldă pentru aproximativ 1000 de persoane aflate în centre de plasament și azile de bătrâni.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura sâmbătă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Astfel, adunarea va avea loc la ora 12.30 la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel și se va pleca de la ora 13.30 pe traseul Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Judeţean, Bd. Tomis, Capitol, Catedrală.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.

Locuitorii orașului Negru Vodă sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că acțiunea se va desfășura sâmbătă, la Clubul Pensionarilor, între orele 8.30 – 13.30.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Verile vor deveni tot mai greu de suportat în următorii ani.
Pe fondul încălzirii globale cresc şi temperaturile medii, iar zilele şi nopţile vor deveni caniculare.
Până în anul 2050, temperatura medie anuală va creşte cu până la 3,5 grade Celsius.
Pe lângă temperaturi mai ridicate, vor fi şi multe zile cu secetă, iar meteorologii spun că, în următorii ani, fenomenele extreme vor deveni o obişnuinţă în ţara noastră, astfel că ne vom confrunta tot mai des cu tornade şi vijelii.
În schimb, iernile vor deveni ceva mai blânde din punct de vedere termic.

Astăzi este Ziua Internaţională a Poeziei.
Aceasta a fost instituită de UNESCO, în anul 1999, ca o recunoaştere a faptului că, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Ziua Mondială a Poeziei promovează printre altele şi eforturile editurilor mici care încearcă să se afirme în acest domeniu prin publicarea de colecţii ale poeţilor tineri.
Tot astăzi este și Ziua Internațională a Pădurilor.
Inițiativa își propune să sporească gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de suprafețe forestiere, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.
ONU recomandă celor 193 de state membre să organizeze campanii susținute de plantare a arborilor.

ANM a emis o informare meteorologică de vreme deosebit de rece, precipitații moderate cantitativ și polei.
Aceasta este valabilă pentru toată țara, până mâine la ora 10.
În intervalul menționat vremea se va menține deosebit de rece, cu valori termice mai scăzute, în general, cu 10 grade față de mediile climatologice specifice perioadei.
Temperaturile vor fi negative noaptea și dimineața în toată țara, iar în cea mai mare parte a Moldovei și ziua.
În Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare și trecător se va forma polei, iar în restul teritoriului vor predomina ninsorile.

Pomii fructiferi din Dobrogea sunt grav afectați de îngheț.
Pomicultorii spun că dacă vremea nu se va încălzi în următoarele ore, vor fi pierderi semnificative.
Acestea pot ajunge la 100% la un soi de migdal timpuriu care era în floare, iar la cais -30-40% din recoltă se va pierde.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept