Știri 19 martie 2018

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze miercuri slujba deniei Canonului cel Mare, iar vineri denia Acatistului Buneivestiri.
Astfel, miercuri, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de la orele 17.
Vineri, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Buneivestiri, la Catedrala Arhiepiscopală, de la orele 17.

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Bunavestire.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă, slujba de Sfințire Mică a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la mănăstirea „Buna-Vestire”, situată în apropierea localității Mircea Vodă, de la ora 8.15.
Apoi, de la ora 17, va oficia slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, după care se va merge în procesiune cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion.
Duminică, ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va participa la Sfânta Liturghie și la slujba de canonizare a Mitropolitului Iosif Naniescu și a ascetului laic Gheorghe Lazăr, ce vor avea loc în Catedrala Mitropolitană din Iași.
De la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Eforie Sud.
Luni, Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 5.00, Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, care va sărbători hramul bisericii mici, Bunavestire.

Parohia Bunavestire din Constanța va avea săptămâna aceasta un program special.
În perioada 20-25 martie se va desfășura ’’Săptămâna duhovnicească’’, eveniment ce cuprinde o serie de conferințe religioase.
Astfel, mâine, va conferenția părintele protosinghel Ghenadie Mogoi, duhovnicul mănăstirii „Sf. Efrem cel Nou”, din comuna Târgușor care va vorbi: „Despre viața monahală în Sfântul Munte Athos. Istorie, tradiție și traiul călugărilor”.
Miercuri, pr. prof. dr. Bogdan Ioan Brutaru va conferenția despre „Tineretul și problemele actuale”.
Joi, arhimandritul Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent, le va vorbi credincioșilor „Despre smerenie”.
Vineri, de la ora 20.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va conferenția despre „Maica Domnului, mijlocitoarea mântuirii noastre”.
Sâmbătă, protosinghelul Arsenie Obreja va aborda tema: „Învață să scrii durerile pe nisip și bucuriile pe stâncă”, iar duminică, părintele Iustin Petre, starețul mănăstirii „Sf. Ioan Casian” din jud. Constanța va conferenția despre „Principii pentru o alimentație creștină”.
Serile duhovnicești, debutează la ora 18.00, cu rugăciune.
Totodată, duminică parohia va oferi o masă caldă pentru aproximativ 1000 de persoane aflate în centre de plasament și azile de bătrâni.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura sâmbătă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Astfel, adunarea va avea loc la ora 12.30 și se va pleca de la ora 13.30 pe traseul Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Judeţean, Bd. Tomis, Capitol, Catedrală.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.

ANM a emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ, polei și vreme deosebit de rece.
Aceasta este valabilă pentru toată țara până mâine la ora 21.
Temporar vor fi precipitații, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, în extindere treptată dinspre sud-vest.
În jumătatea de sud a țării și la munte acestea vor fi în general moderate cantitativ.
Se va semnala polei, în special în sudul teritoriului, iar vântul va avea unele intensificări.
Vremea se va menține deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice.

Locuitorii orașului Negru Vodă sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că acțiunea se va desfășura sâmbătă, la Clubul Pensionarilor, între orele 8.30 – 13.30.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat a început astăzi, cu proba la Limba şi literatura română.
Mâine este programată testarea la Limba şi literatura maternă, pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, miercuri – proba obligatorie a profilului, iar joi – proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi comunicate pe 30 martie.

Analizele pentru depistarea hepatitei B şi C vor fi gratuite de la 1 aprilie.
Pacienții infectaţi vor avea gratuitate la investigaţii, prin internare de o zi.
România are cea mai ridicată rată de prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatitei C din Europa.
Peste 650 de mii de persoane ar fi infectate, iar 99% din infecţii sunt asociate unui risc crescut de a face ciroză hepatică.
Cei mai mulţi insă nu ştiu că sunt infectaţi şi că pot transmite virusul.
Specialiștii spun că nu există date clare despre numărul celor diagnosticaţi.

Aproximativ 60% din populaţia Uniunii Europene consideră radioul, cea mai de încredere sursă de informare media.
Așa arată un raport al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, potrivit căruia radioul este ascultat de 90% dintre europeni în fiecare săptămână, în medie, două ore şi jumătate pe zi.
De asemenea, radioul pe noi platforme este tot mai căutat.
Conectivitatea este mai mare, iar dispozitivele controlate de voce şi extinderea consumului multiplatform permit radiodifuzorilor să se conecteze cu publicul în moduri noi și interesante.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept