Știri 14 martie 2018

O conferință dedicată profesorului Nichifor Crainic se va desfășura astăzi la Constanța.
Tema o constituie ’’Academician Profesor Nichifor Crainic – Mare gânditor și mărturisitor pentru neamul românesc și credința ortodoxă’’ și va fi susținută de doctorand Florin Duțu.
Evenimentul va avea loc, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Conferința este organizată de profesor univ. dr. Gheorghe Anghelescu și preot lector universitar doctor Florin Spanache.

Conferinţa Naţională ’’100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire’’ se va desfășura mâine la Constanța.
Aceasta va avea loc în Sala Senatului din cadrul campusului Universității Ovidius, de la orele 12.
Vor conferenția istoricul Ion CONSTANTIN, Vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Bacău, Colonel Mihai PURCARU și Conf.Univ.Dr. Constantin Claudiu COTAN, de la Universitatea „Ovidius”.
Evenimentul se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române în acest an – Anul omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Conferința este organizată de profesor univ. dr. Gheorghe Anghelescu și preot lector universitar doctor Florin Spanache.

În Italia este interzis accesul în grădinițe și școli, fără vaccinurile obligatorii.
Părinţii care nu îşi vaccinează copiii riscă amenzi de la 100 la 500 de euro.
În România, proiectul legii vaccinării a trecut de Senat și se află la comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

România va construi două noi penitenciare la standarde europene.
Anunțul a fost făcut de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, care a precizat că acestea vor avea câte o mie de locuri.
Prin aplicarea Legii recursului compensatoriu, 1.219 deţinuţi au ieşit din penitenciar la termen, iar 4.532 au fost eliberaţi condiţionat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat recent noile tarife de referinţă pentru poliţele RCA.
Pentru persoanele fizice, tariful mediu a crescut cu 9 la sută, iar şoferii fără incidente pot primi, în cadrul sistemului Bonus Malus, o reducere de 50 la sută, faţă de 32 la sută, cât primeau până acum.
Vicepreşedintele Autorităţii, Mircea Ursache, a declarat că se lucrează la noi reglementări precum fişa conducătorului auto, pentru un comportament corect în trafic.

Un proiect de lege prevede pensii speciale pentru aleșii locali.
După ce o lege adoptată în 2016 a fost declarată în două rânduri neconstituțională, aleșii au depus săptămâna trecută o nouă inițiativă în acest sens.
Beneficiarii viitoarelor pensii speciale sunt primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene.
Suma pe care ar urma să o primească un ales local ieșit la pensie este în funcție de salariul minim și de numărul de mandate deținute.
Legea ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019, iar de pensii speciale nu vor beneficia aleșii locali care au fost condamnați pentru fapte de corupție.

Elevii nu mai sunt obligați să se înscrie la ora de religie în fiecare an.
Ministrul Educației, Valentin Popa a emis un ordin prin care modifică metodologia de predare a disciplinei Religie în învățământul preuniversitar.
Astfel, cererea pentru ora de religie este valabilă pentru toată perioada de școlarizare sau până la schimbarea opțiunii.
Ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Taxa auto ar putea fi reintrodusă din vară.
Mașinile vor fi taxate pentru poluare între 50 de euro și 2.500 – 3.000 de euro, iar pentru calcul va conta coeficientul de poluare și emisiile de dioxid de carbon.
Aceasta este varianta de lucru în acest moment, potrivit unor surse oficiale.
De asemenea, noua taxa de primă înmatriculare se va aplica timp de trei ani.
Apoi, va fi înlocuită de un impozit progresiv, plătit de toţi proprietarii de maşini în funcţie de cât de mult poluează autoturismele lor.

România are a doua cea mai ridicată rată a mortalității din Uniunea Europeană.
Conform datelor Eurostat, în 2015, țara noastră avea 1.530 de decese la 100.000 de locuitori.
Pe primul loc se află Bulgaria, iar locul al treilea este ocupat de Ungaria.
Aproximativ 38% din numărul total de decese s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 70 şi 85 de ani, iar aproape un sfert s-au înregistrat în cazul persoanelor cu vârsta sub 70 de ani.
Principalele cauze de deces în Uniunea Europeană au fost: infarctul, accidentul vascular cerebral şi cancerul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept