Știri 12 martie 2018

O conferință dedicată profesorului Nichifor Crainic se va desfășura săptămâna aceasta la Constanța.
Tema o constituie ’’Academician Profesor Nichifor Crainic – Mare gânditor și mărturisitor pentru neamul românesc și credința ortodoxă’’ și va fi susținută de doctorand Florin Duțu.
Evenimentul va avea loc miercuri, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Conferința este organizată de profesor univ. dr. Gheorghe Anghelescu și preot lector universitar doctor Florin Spanache.

Joi se va desfășura Conferinţa Naţională ’’100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 Martie1918), primul pas spre Marea Unire’’.
Aceasta va avea loc în Sala Senatului din cadrul campusului Universității Ovidius, de la orele 12.
Vor conferenția istoricul Ion CONSTANTIN, Vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Bacău, Colonel Mihai PURCARU și Conf.Univ.Dr. Constantin Claudiu COTAN, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Evenimentul se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române în acest an – Anul omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Conferința este organizată de profesor univ. dr. Gheorghe Anghelescu și preot lector universitar doctor Florin Spanache.

Locuitorii orașului Medgidia sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că acțiunea se va desfășura sâmbătă, la Spitalul Municipal Medgidia, între orele 8.30 – 13.30.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Traseele unor autobuze RATC vor fi astăzi deviate.
Regia anunță că, din cauza lucrărilor pentru remedierea unei avarii la intersecția str. Mircea cel Bătrân cu str. Nicolae Iorga, va devia traseele liniilor: 2-43, 43M și 43C, pe str. Mircea cel Bătrân – tronson: b-dul Mamaia – Str. Ion Rațiu, după următorul itinerar: Str. Mircea cel Bătrân – Bd. Mamaia (până la Capitol) – Bd. Tomis, pe sensul de mers spre Tomis Nord.
Autobuzele vor opri în stațiile: Capitol, Spital și Colegiul Tehnic Tomis, după care își vor continua traseul normal.

Legea care aduce modificări la reglementarea rovinietei a fost promulgată de preșesdintele Klaus Iohannis.
Aceasta prevede, printre altele, că amenda pentru lipsa acesteia se comunică în cel mult două luni de la data aplicării.
Actul normativ va intra în vigoare peste o jumătate de an.
Aproximativ 600.000 de amenzi pentru lipsa rovinietei au fost emise anul trecut şi numeroase procese verbale de sancţionare au ajuns la domiciliul șoferilor la mult timp după data abaterii, iar unii dintre ei au aflat de amendă după ce au fost executaţi silit.

Angajații din Sănătate se pregătesc de proteste.
Conducerea sindicatului SANITAS va stabili calendarul acţiunilor de protest, după eşecul negocierilor cu ministrul Sănătăţii.
Angajaţii din sistemul sanitar sunt nemulţumiţi de creşterile de salarii.
Ei spun că majorările promise de la 1 martie sunt doar pe hârtie și – tehnic – se aplică doar unui număr mic de angajați din sistem: medicilor și asistenților medicali.

Copiii din grădinițe și școli primare ar putea primi lunar un borcan cu miere.
Proiectul de lege prevede ca aceștia să primească 250 de mililitri lunar, numai de la producătorii români autorizați.
Peste 16 milioane de lei ar urma să aloce ministerul pentru această măsură.
România a devenit, în ultimii ani, producătorul principal de miere din Uniunea Europeană și a depășit țări precum Spania și Ungaria.

Magazinele din Polonia sunt închise duminica.
Potrivit legii care a intrat în vigoare din această lună, într-o primă fază, comerțul este interzis două duminici pe lună, dar progresiv, până în 2020, va fi interzis în aproape toate duminicile, cu excepția a șapte dintre acestea, în special în săptămânile dinaintea Crăciunului și Paștelui.
Legea a fost inițiată de un sindicat care vrea ca angajații să aibă mai mult timp alături de familii și a fost susținută de organizațiile catolice și de partidul de guvernământ.

O aplicaţie care blochează expresiile jignitoare și triviale pe care copiii le pot întâlni când navighează pe internet a fost lansată de organizaţia „Salvaţi Copiii”.
Coordonatorul liniei de consiliere a organizaţiei, Teodora Stoica, spune că aplicaţia se numește „Fără ură pe net” și poate fi instalată foarte uşor de către părinţi.
Aceasta detectează cuvintele agresive sau injurioase și le înlocuiește cu mesaje educative, de respect și de toleranță.
Aproape 70% dintre copiii români au fost hărţuiţi online, după cum arată statisticile.

Comisia Europeană avertizează România cu privire la calitatea carburanților din țara noastră.
Astfel, țara noastră nu a implementat în legislație o directivă europeană care stabilește cum trebuie calculate și raportate emisiile de gaze cu efect de seră.
Rezultatele urmau să fie folosite de către Comisia Europeană pentru a evalua performanțele producătorilor de carburanți.
România are la dispoziție două luni pentru a implementa această directivă, iar în caz contrar, va fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție.

Un adolescent român din trei se află sub nivelul de bază al cunoștințelor necesare pentru citit și pentru matematică.
Banca Mondială atrage atenția că, dacă nu se va îmbunătăți calitatea învățământului, tinerii nu vor avea competențele necesare pentru a ocupa unul dintre locurile de muncă disponibile în viitor.
Acestea vor implica mai mult analiză și creativitate și mai puțin muncă fizică.
Totodată, Banca Mondială avertizează că extinderea tehnologiei în tot mai multe domenii va avea consecințe nefaste în cele mai sărace națiuni ale Europei.
Vor fi afectați lucrătorii necalificați, pe viitor înlocuiți de inteligența artificială, iar discrepanțele economice la nivelul Uniunii Europene se vor adânci.

Tulburarea liniştii persoanelor din locuinţe va fi sancționată.
Senatorii au aprobat proiectul de lege potrivit căruia perturbarea liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile între orele 22.00 – 08.00 şi 13.00 – 14.00, se pedepseşte cu amendă contravenţională de până la 1.500 de lei.
Totodată, există posibilitatea majorării cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.
Forul decizional este Camera Deputaţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept