Știri 10 martie 2018

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în Duminica a 3-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci.
Această duminică a fost atestată documentar la Constantinopol, în secolul al VIII-lea.
Duminica Sfintei Cruci, așezată de către Biserică la mijlocul Postului Mare, are rolul de a ne întări duhovnicește în lupta duhovnicească cu propriile patimi, avându-l ca exemplu pe Iisus Hristos care, nevinovat fiind, a pătimit pe Cruce.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 8.45.

La Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța se va oficia luni de la ora 9, Taina Sf. Maslu.
Slujba va fi oficiată de un sobor de 7 preoți.
Totodată, credincioșii se vor putea închina și moaștelor Sf. Nectarie aduse de la biserica Sf. Nectarie din Constanța.

Bulgaria renunță la ratificarea Convenției de la Istanbul.
Premierul Bojko Borisov a anunțat că ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie va fi abrogată până când Curtea Constituțională se va pronunța asupra documentului.
Biserica Ortodoxă Bulgară s-a pronunțat împotriva ratificării documentului, despre care spune că va încuraja căsătoriile între homosexuali și va permite acceptarea unui al treilea gen.
Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Lituania, Letonia și Croația au refuzat, de asemenea ratificarea Convenției.
În schimb, România a ratificat Convenția de la Istanbul încă din anul 2016.

Un seminar despre patrimoniul cultural creștin al Europei a avut loc marți la Bruxelles.
Tematica acestei întâlniri a fost propusă de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile Europene, în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural și al Centenarului Marii Unirii.
Prima sesiune a fost dedicată protejării monumentelor, iar cea de-a doua sesiune a seminarului a fost dedicată dimensiunii spirituale și educative a patrimoniului creștin.
La eveniment au participat reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe din Europa, cercetători și persoane implicate în derularea proiectelor de conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural creștin din statele membre ale Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept