Știri 26 februarie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie, la biserica „Sfântul Cuvios Gherman”, din Constanța-zona Poarta 6, de la ora 8:30.
Sâmbătă, 3 martie, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf Ioan Casian” din județul Constanța, de lângă localitatea Târgușor, de la ora 8:30.

Tot mai mulţi români plecă la studii în străinătate.
În 2017, peste 6.000 de tineri români s-au înscris la universităţi din ţări europene sau Statele Unite, cu 20% mai mult decât în anul universitar anterior.
Potrivit estimărilor, circa 20.000 de tineri din România intenționează să urmeze un program de studii de licență, masterat sau doctorat în afara țării.
Țările spre care se îndreaptă tinerii români sunt Marea Britanie, Olanda, Franța și Germania.

Trăim în cele mai mici și mai aglomerate locuințe din Europa.
Suprafața medie este de doar 41 de metri pătrați, de peste două ori mai mică decât media europeană de 90,1 metri pătrați.
Statistica este influențată și de apartamentele construite în perioada comunistă, iar peste 80% dintre locuințe sunt mai vechi de 40 de ani.
România este, însă, țara europeană cu cei mai mulți proprietari, iar 96% dintre aceștia deţin astfel un imobil.

Dobrogea este sub cod portocaliu de ninsori şi viscol.
Astfel, in Constanţa şi Tulcea, vom avea temperature scazute si intensificari ale vântului , cu viteze de 55-65 km/h, local peste 70 km/h.
Vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.
Atenţionarea este valabilă de astăzi, până mâine la  ora 14:00.

Tarifele RCA cresc în medie cu peste 10%.
Astfel, tariful de referinţă pentru persoane fizice este de 756 de lei, cu 9% mai mult decât cel anterior, iar pentru persoanele juridice de 1.752 de lei, cu 11% peste tariful de referinţă anterior.
Majorările variază mult, în funcţie de categoriile de vehicule, de caracteristicile tehnice şi de vârsta asiguratului.

Sfântul Mormânt din Ierusalim a fost închis pe o perioadă nedeterminată.
Acțiunea este un protest al bisericilor față de impunerea de către statul Israel, a taxelor imobilare de care sunt scutite de secole.
Biserica Sfântului Mormânt, sau a  Sfintei Învieri se află acum în interiorul fortificaţiilor Oraşului Vechi al Ierusalimului.
Încă din secolul al IV-lea, biserica a fost un important loc de pelerinaj, iar partea care este administrată de ortodocşi – este în grija Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.

Românii sunt printre cei mai stresaţi europeni.
Potrivit cercetărilor, șase din zece români sunt afectaţi de stres.
Ritmul vieţii este extrem de alert acasă, la birou şi pe stradă, iar expunerea prelungită la factorii de stres ne poate îmbolnăvi.

Școlile din județul Constanta sunt închise astăzi.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Constanta, s-a decis suspendarea cursurilor în toate unitățile de învătământ preuniversitar.
Conform autoritătilor județene măsura ar putea fi prelungită și în zilele următoare, având în vedere avertizările cod galben și cod portocaliu de ger, vant si ninsori.

Una din 10 persoane cu vârsta de peste 60 de ani din România suferă de o anumită formă de demență.
Specialiștii spun că ponderea persoanelor vârstnice din totalul populației, este de 17%.
Din cauza unui cumul de afecțiuni, persoanele în vârstă, pot avea un  anumit factor de fragilitate care trebuie identificat într-o etapă precoce pentru a se putea interveni, iar una dintre soluții ar fi înființarea unei rețele naționale de geriatrie.
Potrivit experților, această rețea de geriatrie a fost gândită prima dată de profesor Ana Aslan și avea rolul de a identifica problemele vârstnicilor și de a sugera intervenții într-o echipă multidisciplinară.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept