Știri 22 februarie 2018

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului cel Mare astăzi, de la ora 17.00.
Tot la catedrală, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite mâine, de la ora 8.00.
Tot mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Nicolae din Năvodari, de la ora 17.
Credincioșii vor putea cinsti Icoana Maicii Domnului Portărița, moaștele Sf. Serafim de Sarov și ale Sfintelor Matrona, Elena, Pelaghia, Maria, Marta, Alexandra și Paraschiva de la Diveevo, care vor poposi spre închinare, alături de Moaștele Sf. Cuvioși uciși în Mănăstirea Sf. Sava cel Sfințit, până duminică 25 februarie.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din zona Pod Butelii, de la ora 8.45.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa mâine la prima dezbatere organizată în cadrul proiectului școlar-educațional „România în sărbătoare”.
Evenimentul va avea loc de la ora 14, în sala „Clio” a Muzeului Marinei Române din Constanța, unde vor participa și elevi ai Liceului Teoretic „Traian”.
De asemenea, la eveniment sunt invitați și: președintele Asociației „Casa Mării Negre/Black Sea House”, Dorin Popescu, președintele filialei Constanța a Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”, Remus Macovei, inspector Religie ortodoxă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Daniela Stan.
Proiectul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, și Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House”.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica Ortodoxiei.
Aceasta se serbează din secolul 9 și marchează biruința credinței atât asupra celor ce negau cinstirea icoanei, cât și a tuturor ereziilor.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, se va merge în procesiune a icoanelor, numită Calea Sfinților, pe următorul traseu: faleza Cazinoului, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 decembrie 1989, str. Arhiepiscopiei, catedrală.
Icoanele vor fi aduse și purtate în mâini de către credincioși, în semn de mărturisire a importanței cultului icoanei în viața Bisericii.
Tot duminică, Ierarhul nostru va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sf. Filofteia” din cartierul km 4, de la ora 16.00.
Seara, de la ora 19.30, la mănăstirea Dervent, Ierarhul nostru va oficia slujba Tunderii în monahism a unui tânăr de 20 de ani, Ionuț Ilie.

Arhiepiscopia Tomisului este surprinsă de evoluția unui dosar penal.
Urmare a începerii urmăririi de către DNA a Înalt Prea Sfințitului Teodosie și a doi preoți, Arhiepiscopia Tomisului precizează că
în luna octombrie a anului trecut, aceasta a depus o plângere penală la DNA pentru presupuse fapte penale săvârșite de către doi angajați ai instituției, în cadrul activității agricole desfășurate în Eparhie.
În mod surprinzător, acest demers a fost interpretat de către procurori ca fiind ilegal, motiv pentru care, ieri, s-a adus la cunoștință calitatea de suspect pentru Arhiepiscopul Tomisului și alți doi preoți angajați ai Centrului Eparhial.
Astfel, dacă Arhiepiscopia Tomisului nu ar fi reclamat de îndată ce a luat la cunoștință despre asemenea fapte, exista posibilitatea de a fi pusă sub acuzare pentru fapte pe care nu le-a săvârșit, dar le-ar fi tăinuit.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că persoanele care nu pot dona în timpul săptămânii, o pot face sâmbătă, 24 februarie, între orele 9 și 13.
Numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, iar pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional.

Traseul liniei de autobuz RATC 5-40 este astăzi deviat.
Regia anunță că măsura este luată din cauza unor lucrări efectuate de RAJA la intersecţia străzilor Șos Mangaliei cu Str. Pandurului, între orele 8:30 și 13:00.
Traseul liniei 5-40 va fi deviat, pe sensul de mers de la Gară spre cap linie KM 5, astfel: Șos Mangaliei – Str. Hatman Arbore – Str. Meșterul Manole – Str. Pandurului.
Autobuzele vor opri în toate stațiile de pe traseu.

Primăria Constanța vrea să ia măsuri suplimentare pentru siguranța în școli.
Primarul Decebal Făgădău propune două variante: fiecare şcoală să fie dotată cu sisteme de supraveghere video şi un buton de panică, sau să fie suplimentată paza.
Directorii unităţilor de învăţământ spun că pentru siguranţa elevilor este necesară atât supravegherea video cât şi paza specializată.
Sindicaliştii din învăţământ sunt revoltaţi că profesorii au obligaţia de a face de serviciu în şcoală, având în vedere că există şi o lege, în acest sens, încă din 2007.

Vinerea Mare ar putea fi declarată zi liberă.
Aceasta este zi legală de sărbătoare în 16 ţări europene.
Inițiatorii proiectului spun că Vinerea Mare este unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană- Belgia, Lituania sau Cipru.

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol.
Oamenii de ştiinţă au observat că 90% din zaharurile din fructe sunt absorbite în intestinul subţire, iar intestinele nu reuşesc să separe fructoza.
Ea ajunge direct în colon și afectează grav microorganismele.
Acest lucru se întâmplă atât în cazul sucurilor ambalate, cât şi în cel al sucurilor proaspăt stoarse.
Recomandarea experților este de a bea sucuri din fructe în cantităţi mici şi doar după ce au fost consumate alimente în prealabil.

O parte din angajații constănțeni de la stat au salarii reduse cu aproape jumătate.
Este vorba despre cei de la direcţiile de sănătate publică, ale căror salarii s-au diminuat cu sume între 900 și 1.400 de lei.
Scăderi importante de salarii au survenit şi în cazul şefilor de centre pentru copii.
Situaţia se poate înrăutăţi de luna viitoare, dacă se va aplica regulamentul de sporuri, în formula prezentată la negocieri.
Cauzele sunt Legea 153 a salarizării, care nu mai este unitară și ordonanța 79 care a trecut cea mai mare parte din contribuțiile angajatorului în sarcina angajatului.
În Constanţa, sunt afectaţi de această situaţie în jur de 200 de angajaţi, iar la nivelul ţării, 5.000.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept