Știri 21 februarie 2018

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului cel Mare astăzi și mâine, de la ora 17.00.
Tot la catedrală, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite vineri, de la ora 8.00.
Tot vineri, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Nicolae din Năvodari, de la ora 17, iar sâmbătă va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din zona Pod Butelii, de la ora 8.45.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica Ortodoxiei.
Aceasta se serbează din secolul 9 și marchează biruința credinței atât asupra celor ce negau cinstirea icoanei, cât și a tuturor ereziilor.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, se va merge în procesiune a icoanelor, pe următorul traseu: faleza Cazinoului, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 decembrie 1989, str. Arhiepiscopiei, catedrală.
Icoanele vor fi aduse și purtate în mâini de către credincioși, în semn de mărturisire a importanței cultului icoanei în viața Bisericii.
Tot duminică, de la ora 16.00, ierarhul nostru va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sf. Filofteia” din cartierul km 4.
Seara, de la ora 19.30, la mănăstirea Dervent, Ierarhul nostru va oficia slujba Tunderii în monahism a fratelui Ionuț Ilie, un tânăr de 20 de ani.

Astăzi este „Ziua Internaţională a Limbilor Materne”.
Aceasta este marcată, sub egida UNESCO, începând din anul 2000, pentru a proteja şi revigora bogata diversitate culturală prin promovarea limbilor străine ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între popoare.
La origine a fost Ziua Mişcării pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începând din 1952, în amintirea studenţilor ucişi de poliţie, deoarece au militat pentru recunoaşterea limbii bengali în Pakistan, care cuprindea pe atunci şi teritoriul de astăzi al statului Bangladesh.

O stradă cu sens unic din Constanța a fost deschisă circulației.
Primăria municipiului Constanța anunță că str. Petru Vulcan este deschisă circulației la intersecția cu bd. Tomis, cu sens unic dinspre str. Flămânda spre bd. Tomis.
Astfel, conducătorii auto care vor să vireze la dreapta, vor putea alege această arteră rutieră ca rută alternativă intersecției bd. Tomis cu str. Poporului, unde se creează ambuteiaje.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că persoanele care nu pot dona în timpul săptămânii, o pot face sâmbătă, 24 februarie, între orele 9 și 13.
Numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, iar pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional.

Dobânzile creditelor ipotecare şi de consum ar putea fi plafonate.
Așa prevede un proiect de lege care a primit raport favorabil în comisiile reunite pentru buget, economică şi juridică.
Iniţiatorul actului normativ, senatorul Daniel Zamfir, a declarat că se aplică, astfel, un principiu european, şi că era momentul ca şi dobânzile din România să fie la nivelul celor din ţările membre ale Uniunii.
De asemenea, s-a stabilit în comisiile reunite ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori mai mult dobânda de referinţă a Băncii Naţionale.

Guvernul pregăteşte o nouă modificare legislativă ce vizează felul în care se acordă ajutoarele sociale.
O parte din suma corespunzătoare ajutorului social ar putea fi ridicată în tichete alimentare, după cum prevede un proiect legislativ.
Tichetele, emise pe suport electronic, vor fi capabile să asigure debitarea sumelor corespunzătoare produselor solicitate de titularul tichetului pentru ajutor social la valoarea respectivelor produse.
Plata ajutorului social se va face jumătate în tichete sociale, cealaltă jumătate ca și până acum, în cont, prin poștă sau numerar.

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar demarează marți, 27 februarie.
Până pe 10 martie, fiecare școală va organiza „Ziua porților deschise”, perioadă în care părinții pot vizita unităţile şcolare şi pot participa la activităţi de informare și consiliere.
Luni, 26 februarie, se vor afișa la sediile școlilor informații legate de numărul de locuri în clasele pregătitoare, evaluarea psihosomatică a copiilor, criteriile de departajare și lista documentelor necesare la înscriere.
În perioada 5-23 martie se vor depune cererile în prima etapă de înscriere.

UNICEF avertizează că mortalitatea la naștere rămâne alarmant de mare, în special în cele mai sărace țări din lume.
Cele mai mici șanse de supraviețuire le au bebelușii născuți în Afganistan, Pakistan și Republica Centrafricană.
În țările sărace, sunt în medie 27 de decese la 1000 de nașteri.
În cazul celor mai expuse zone, riscul decesului la naștere este de 50 de ori mai mare decât în Occident.
Decesele pot fi prevenite prin asistență la naștere oferită de personal bine instruit, prin accesul la apă curată, dezinfectanți și alimentație bună.
Pentru toate acestea a fost lansată o nouă campanie mondială, și este adresat un apel de ajutor guvernelor, furnizorilor de servicii medicale, sectorului privat, fiecărei familii.
Țările în care mortalitatea la naștere este cea mai mică din lume sunt Japonia, Islanda și Singapore.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept