Știri 20 februarie 2018

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului cel Mare astăzi, mâine și joi, de la ora 17.00.
Tot la catedrală, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite mâine și vineri, de la ora 8.00.
Vineri, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Nicolae din Năvodari, de la ora 17, iar sâmbătă va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din zona Pod Butelii, de la ora 8.45.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că persoanele care nu pot dona în timpul săptămânii, o pot face sâmbătă, 24 februarie, între orele 9 și 13.
Numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, iar pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional.

Astăzi este Ziua Mondială a Dreptăţii Sociale.
În noiembrie 2007, la cea de a 62-a întrunire a Adunării Generale a ONU, s-a stabilit ca în fiecare an la 20 februarie să fie marcată această zi, iar celebrarea ei a început din anul 2009.
Statele membre ONU au fost invitate să respecte principiile ce reprezintă valorile fundamentale ce asigură existenţa şi dezvoltarea armonioasă a societăţilor, enunţate în cadrul Summit-ului Internaţional pentru Dezvoltare Socială, dreptatea socială, solidaritatea și egalitatea de şanse.
Ţara noastră, ca stat membru al Uniunii, a aderat la aceste strategii şi trebuie să le pună în aplicare pentru a recupera diferenţele ce ne separă de cele mai înaintate state europene.

Peste 9.000 de fete minore devin mame, anual, în ţara noastră.
Potrivit unui raport, România ocupă locul 52 din 172, înregistrând o rată a naşterilor în adolescenţă mai mare decât în nouă ţări africane.
Totodată, țara noastră se numără printre statele europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub cinci ani, iar din 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani, 34 sunt mame.

Tot mai mulți medici români pleacă din țară.
Conform Ministerului Sănătății, în ultimii 11 ani au fost înregistrate peste 43.000 de cereri în vederea obținerii certificatelor profesionale pentru a putea lucra în străinătate.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2016 sistemul românesc de sănătate avea 57.300 de medici, dintre care peste 20% sunt medici de familie.
În România funcționează, de asemenea, 570 de spitale care gestionează, în medie, peste 4 milioane de pacienți în fiecare an.

Pungile din plastic nu vor mai putea fi introduse pe piaţa românească de la 1 iulie.
După această dată, pungile din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner, care vor mai exista pe stocurile comercianţilor vor mai putea fi vândute doar până la 1 ianuarie 2019, după care vor fi interzise complet.
Un proiect de lege în acest sens, care ţine seama de o directivă a Comisiei Europene, a fost adoptat, ieri, de plenul Senatului.
Potrivit specialiștilor, descompunerea acestui plastic durează sute de ani, iar compuşii care rezultă în urma descompunerii sunt toxici.

Producătorii agricoli ar putea fi obligați să treacă pe etichetele produselor locul și data recoltării.
Autoritățile vor urmări astfel mai ușor de unde provin fructele și legumele, iar consumatorii vor fi mai bine informați, spun inițiatorii proiectului.
Cel puţin 40% din spaţiile de vânzare din pieţe sunt rezervate producătorilor.
Parlamentarii vor să le permită comercianţilor ca, din decembrie până în martie, să ocupe unele spaţii, dacă producătorii nu le solicită.

Numărul românilor care își fac implanturi dentare a crescut.
O tremie dintre românii care ajung la dentist au probleme grave cu dantura, iar amânarea tratamentelor duce, în final, la costuri duble.
Implantul dentar înseamnă un șurub de titan, pe care medicul îl implantează în os, în locul dintelui scos.
Procedura nu este dureroasă, șansa de reușită este de 98 la sută, iar costurile variază între 2500 și 3000 de lei.
Anul acesta, doar 90 de milioane de lei sunt alocați din bugetul asigurărilor de sănătate pentru tratamentele stomatologice, ceea ce reprezintă o creștere de numai 5 la sută față de anul trecut.

Guvernul va corecta, prin ordonanță de urgență, situațiile în care mamele și bolnavii aflați în concedii medicale primesc mai puțini bani.
În prima ședință, Executivul va plafona sumele datorate pentru contribuții sociale, iar angajatorul va plăti diferențele celor care au primit sume mai mici.
Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă.
Decizia vine după ce, duminică, peste 100 de persoane au protestat în Piața Victoriei din București față de scăderea indemnizațiilor pentru mame, din cauza schimbării modului de calcul.
Astfel, o mamă care în luna ianuarie avea indemnizația 3000 de lei, a primit în februarie aproximativ 2500 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept