Știri 15 februarie 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă, Sf. Liturghie la biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe din localitatea Oltina, de la ora 8.
Apoi, va sfinți casa praznicală a parohiei.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Nectarie din zona Medeea, care-și va sărbători unul din hramuri, Sf. Teodor Tiron, de la ora 8.30.
Tot duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei pentru începutul Postului Mare, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 17.

Biserica Ortodoxă este cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în lucrarea socială.
Declarația a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ieri, în plenul Adunării Naţionale Bisericeşti, în contextul în care peste 110 milioane de lei au fost cheltuiți Biserica Ortodoxă Română anul trecut în scop filantropic.
El a subliniat că aceasta „înseamnă jertfă, efort şi grijă faţă de popor”.

Înscrierile în clasele pregătitoare încep pe 5 martie.
Cererile trebuie depuse personal la şcolile alese sau online.
Metodologia prevede că la clasa pregătitoare sunt obligatoriu înscrişi copiii care împlinesc 6 ani până în 31 august 2018.
Copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2018 pot fi înscrişi în clasa pregătitoare cu condiţia să dea un test de evaluare psihosomatică.

Fructele proaspete, legumele şi citricele sunt produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în ianuarie, anul acesta, faţă de decembrie 2017.
Fructele proaspete s-au scumpit cu puţin peste 3%, în comparaţie cu luna anterioară, legumele cu 2,5 %, la fel şi citricele şi alte fructe meridionale.
Pe de altă parte, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la ouă, zahăr şi bere.
În privinţa mărfurilor nealimentare, cele mai importante creşteri de preţuri au fost consemnate la gaze, energie electrică şi termică, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

RATC modifică traseele liniilor 101C și 101M și înființează 4 stații noi de la 1 martie.
Astfel, linia 101C va circula pe următorul traseu: Fabrica de pâine – C.E.T. – bd.Aurel Vlaicu – șos. Mangaliei – bd. Ferdinand – Poarta 1 – Tomis Mall – Republica – Gara C.F.R. – Abator – șos. Mangaliei- str. Pandurului – str. Liliacului – Aurel Vlaicu – str. Industrială – Cap Linie 101C.
Linia 101M va circula pe următorul traseu: Gara C.F.R .- Abator – șos. Mangaliei – str. Pandurului – str. Liliacului – bd. Aurel Vlaicu – VIVO – Fabrica de pâine – CET –șos. Mangaliei – Gara C.F.R. – Cap linie 101M.
Noile stații de autobuz vor fi înființate la intersecția străzilor Pandurului cu Liliacului, pe str. Liliacului – vis a vis de Complex, la Școala nr. 37 și pe bdul Aurel Vlaicu – vis a vis de Doraly Mall.

Părinţii copiilor diagnosticaţi cu diabet au format o coaliţie, care să lupte pentru drepturile acestei categorii de pacienţi.
Spre deosebire de pacientul adult, la copii, variaţiile glucozei din sânge sunt mai mari, necesitând o monitorizare mai atentă.
În acest sens, părinţii cer subvenţionarea unor senzori, care măsoară permanent nivelul glicemiei, şi generalizarea pompelor de insulină.
Părinţii copiilor cu diabet vor, de asemenea, să fie asigurată, în spitale, şi asistenţa din partea unor nutriţionişti, psihologi şi asistenţi sociali.
În România există la ora actuală peste 3.000 de copii şi adolescenţii diagnosticaţi cu diabet, număr care nu include cazurile neluate încă în evidenţă.

O expoziție de fotografie dedicată Centenarului Marii Uniri se desfășoară luna aceasta la New York.
Aceasta se intitulează ’’România: Evoluție’’ și este organizată de Misiunea Permanentă a României la Organizația Națiunilor Unite și Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Expoziția a fost inaugurată marți și înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci.
Fotografii agenției au surprins Bucureștiul interbelic, artiști precum Maria Tănase și Constantin Tănase susținând spectacole pentru soldații români, Revoluția din decembrie 1989, precum și evenimente recente.
Pe parcursul anului, expoziția va fi prezentată publicului din România și din străinătate.

Singurătatea este mai nocivă decât fumatul și alcoolul.
Specialiştii au arătat că majoritatea oamenilor nici măcar nu bănuiesc că lipsa de integrare socială este dăunătoare pentru sănătatea lor.
Potrivit sondajelor la care au participat peste 500 de persoane din SUA şi Marea Britanie, cei care au unul sau mai mulţi prieteni buni se simt mai fericiţi şi în cazuri mult mai rare decedează din cauza consecinţelor depresiei.
Oamenii de ştiinţă spun că singurătatea creşte cu 30% riscul de deces la vârsta de 35 de ani.
În unele ţări, medicii oferă pacienţilor sfaturi practice pentru a prelungi durata vieţii, iar în afară de medicamente, se recomandă întâlniri, sport şi cât mai mulţi prieteni.

Locuitorii orașului Năvodari sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că acțiunea se va desfășura sâmbătă, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă, între orele 08.30- 13.30.
Pot dona toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept