Știri 13 februarie 2018

Astăzi este Ziua Mondială a Radioului.
Aceasta a fost instituită pe 3 noiembrie 2011 de UNESCO cu scopul de a întări cooperarea internaţională între posturile de radio.
Obiectivele acestei zile sunt orientate spre conştientizarea marelui public şi a mass-media asupra importanţei radioului, spre facilitarea accesului la informaţii prin intermediul radio, spre creşterea şi dezvoltarea reţelelor de transmisie şi spre cooperarea internaţională între radiodifuzori.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Oraşului Năvodari organizează sâmbătă, o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă, între orele 08.30- 13.30.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Cetăţenii europeni vor avea un acces online mai mare şi mai uşor la achiziţii de produse, rezervări de hoteluri sau spectacole din alte state ale Uniunii Europene.
Așa prevăd noile reguli adoptate de plenul Parlamentului European.
În prezent, 63% dintre paginile de internet nu permit cumpărătorilor să facă achiziţii din alt stat membru.
Noile reguli vor interzice „blocarea geografică” a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru al Uniunii, iar comercianţii vor fi obligaţi, astfel, să îi trateze pe clienţii online dintr-un alt stat al UE ca şi pe cei locali.

Schimbarea anotimpurilor poate provoca depresie sezonieră.
Cauzele acesteia nu sunt în întregime clare din punct de vedere biologic, deşi teoria care stă la baza acesteia este legată de scurtarea zilei.
Pe de o parte, această stare poate afecta ceasul biologic, iar pe de altă parte – nivelul de serotonină, hormonul fericirii scade din cauza insuficientei lumini a soarelui.
Schimbarea anotimpurilor poate agrava starea persoanelor cu tulburări mentale şi bipolare.
De aceea, în ţările scandinave rata sinuciderii este foarte ridicată.

Probele biologice recoltate de la șoferi pentru testarea alcoolemiei vor fi procesate cu un dispozitiv special.
Acesta trebuie să se afle în dotarea tuturor Serviciilor de Medicină Legală din ţară și costă aproximativ 50.000 de euro.
Măsura va intra în vigoare din luna iunie și prevede că vor fi acceptate doar rezultatele testelor efectuate cu noua metodă.

Asociația ACCEPT şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării vor implementa un proiect de parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI.
Acesta are obiectivul de a creşte capacitatea autorităţilor publice şi a profesioniştilor din domeniul justiţiei, sănătăţii, educaţiei şi asistenţei sociale de a relaţiona cu pacienţi, elevi, studenţi, clienţi care aparţin comunităţii acestei comunităţi.
De asemenea, va fi realizată o campanie de informare la nivel naţional privind drepturile persoanelor LGBTI, pentru a preveni şi combate discriminarea acestora.

Părinții ar putea fi obligați prin lege să se informeze în privința vaccinării copiilor.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că refuzul informării ar putea fi sancționat pecuniar.
Ea a mai spus că statul este obligat să informeze părinții asupra riscurilor și părinții de asemenea sunt obligați să se informeze, având în vedere sănătatea copiilor lor.

În România ar putea fi importate doar telefoane cu sistemul Ro-Alert activat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat susţine că ar putea fi emis un act normativ în acest sens.
El a adăugat că urmează să fie lărgită aria sistemului, iar mesajele de avertizare să fie preluate inclusiv de mass-media şi de aplicaţia DSU.
Acest sistem va permite informarea rapidă a cetăţenilor aflaţi în zonele cu risc major de dezastre.

Ministerul Sănătății a impus măsuri severe în școli, spitale și farmacii pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă.
Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție.
Specialiștii estimează că sezonul de gripă va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie și recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

Tarifele de referinţă ale poliţelor RCA vor fi recalculate după coordonate noi.
Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că unele tarife vor creşte, iar altele vor scădea.
Totodată, în acest an se va schimba legea de funcţionare a Pool-ului de Asigurări Împotriva Dezastrelor, în aşa fel încât să crească gradul de acoperire cu asigurări a fondului locativ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept