Știri 7 februarie 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această seară la Schitul Cloșca, din satul cu același nume.
Astfel, Ierarhul nostru va oficia Taina Sf. Maslu, de la ora 21.45, urmată de Sf. Liturghie.
De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți racla care va adăposti un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Iona din Kiev, ucenicul Sfântului Serafim de Sarov.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă pe Sf. Sfințit Mucenic Haralambie.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 19.00, la biserica „Sf. Haralambie” vor fi aduse moaștele „Sf. Nicolae”, apoi va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.
Moaștele Sfântului ierarh Nicolae vor rămâne spre cinstire până luni dimineața, la ora 8.
Vineri, la ora 12.00, la biserică va fi adusă icoana Maicii Domnului „Eleusa”, care va rămâne spre închinare până duminică, la ora 17.
Sâmbătă, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi va avea oaspeți pe IPS Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar (Ucraina) și IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria).
Ierarhii vor fi întâmpinați la ora 8.30, de către preoții și credincioșii parohiei „Sf. Haralambie” la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi se va merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Ierarhii Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au aprobat introducerea Sfintei Matrona în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
Decizia a fost luată ieri, în cadrul ședinței de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.
Pentru finalizarea demersurilor este necesară validarea din partea Sfântului Sinod care se va întruni în viitorul apropiat în şedinţă de lucru.
Sfânta Matrona a fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în anul 1999.
De asemenea, în cadrul şedinţei a Sinodului Mitropolitan au fost definitivate slujbele şi acatistele unor sfinţi care urmează să fie înaintate Sfântului Sinod.
Este vorba despre Acatistul Sfântului Mare Mucenic Hristosfor, Slujba şi Acatistul Sfinţilor Claudiu, Sempronian, Castor şi Nicostrat, Slujba şi Acatistul Sfinţilor 26 mucenici din Goţia, Acatistul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca și Slujba şi Acatistul icoanei Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu.

Șoferii care circulă fără rovignetă pot scăpa de amendă.
Aceștia nu vor mai putea fi sancţionaţi de mai multe ori, în perioada cuprinsă între constatarea faptei şi primirea procesului verbal.
Preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură, Lucian Bode a precizat că aplicarea sancţiunii se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei, iar procesul verbal se transmite obligatoriu în două luni de la data aplicării contravenţiei.
În cele două luni nu se mai poate aplica altă sancţiune.

Parlamentul a adoptat participarea României la programul european pentru şcoli.
Potrivit agenției Rador, decizia presupune încurajarea consumului de fructe şi legume în şcoli şi derularea acestui program până în anul 2023, în paralel cu cel prin care se distribuie produse de panificaţie şi lapte.
După cum a subliniat deputatul Tudor Ciuhodaru, programul va ajuta la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi la consumul de produse locale.

Armata va angaja 50 de psihologi, în acest an, şi va înfiinţa un centru naţional de psihologie operaţională.
Afirmația aparține ministrului apărării, Mihai Fifor.
El a mai anunţat că va încheia un protocol cu universităţile de profil din ţară, pentru dezvoltarea de programe postuniversitare în domeniu.
19 militari români sunt diagnosticaţi, în prezent, cu tulburare de stres post-traumatic.

România este cea mai expusă ţară din Europa în ceea ce priveşte numărul de joburi care riscă să fie în viitor înlocuite cu roboţi.
Peste 60% din locurile de muncă sunt ameninţate, cea mai mare pondere din blocul european.
Țara noastră este urmată de Croaţia şi Portugalia, cu proporţii cuprinse între 57,5% şi 60%, apoi de Bulgaria, Ungaria, Polonia, Grecia, Italia şi Spania, unde circa 55-57% din joburi sunt înlocuibile de roboţi.
La polul opus se află Marea Britanie şi Suedia, unde sub 47,5% din locurile de muncă sunt ameninţate de roboţi.

Astăzi este Ziua Siguranţei pe Internet.
Ajunsă la ediţia a XV-a, Ziua Siguranţei pe Internet este sărbătorită în peste 100 de ţări din toată lumea și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Organizatorii doresc să scoată în evidenţă utilizarea pozitivă a tehnologiei, rolul pe care îl joacă în viaţa fiecăruia dintre noi şi face apel la tineri, părinți, profesori, asistenți sociali, companii, politicieni, oameni ai legii să se unească pentru un internet mai bun.
Copiii si adolescenţii sunt printre cei mai mari consumatori de internet, chat online și messenger.
Însă, în afara informaţiilor interesante şi a multitudinii de jocuri, internetul este plin şi de informaţii inadecvate şi de pericole, iar copiii pot fi expuşi intenţiilor răuvoitoare ale unor persoane.
Una dintre cele mai mari primejdii la care se expun copiii şi adolescenţii când accesează Internetul în lipsa părinţilor este hărţuirea online.

RATC anunță demararea acțiunii ,,Prioritate pentru autobuze”.
Scopul acesteia este prevenirea accidentelor rutiere dar și descongestionarea traficului.
Astfel, în colțul din stânga jos al capotei din spate a autobuzelor RATC au fost lipite însemne ce le amintesc șoferilor să acorde prioritate autobuzului, atat la ieșirea din stațiile uzuale cât și la ieșirea din stațiile prevăzute cu alveole.
Totodată, șoferii sunt rugați să evite să parcheze în imediata apropiere a stațiilor de autobuz și mai ales să evite staționarea în zonele marcate pentru oprirea mijloacelor de transport în comun.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept