Știri 6 februarie 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Schitul Cloșca, din satul cu același nume.
Astfel, Ierarhul nostru va oficia Taina Sf. Maslu, de la ora 21.45, urmată de Sf. Liturghie.
De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți racla care va adăposti un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Iona din Kiev, ucenicul Sfântului Serafim de Sarov.
Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfintelor Preacuvioase Maici Alexandra, Marta și Elena, starețele de la Diveevo, ale Sfintelor Fericite Pelaghia, Parascheva și Maria cele nebune pentru Hristos și ale Sfintei Cuvioase Matrona Mărturisitoarea, ucenițele Sfântului Serafim de Sarov.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă pe Sf. Sfințit Mucenic Haralambie.
Cu acest prilej, joi, de la ora 19.00, la biserica „Sf. Haralambie” vor fi aduse moaștele „Sf. Nicolae”, apoi va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.
Moaștele Sfântului ierarh Nicolae vor rămâne spre cinstire până luni dimineața, la ora 8.
Vineri, la ora 12.00, la biserică va fi adusă icoana Maicii Domnului „Eleusa”, apoi va fi citit Acatistul „Dulcea sărutare”.
Icoana va rămâne spre închinare până duminică, la ora 17.
Sâmbătă, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi va avea oaspeți pe IPS Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar (Ucraina) și IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria).
Ierarhii vor fi întâmpinați de la ora 8.30, de către preoții și credincioșii parohiei „Sf. Haralambie” la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi se va merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie.

O parte din constănțeni vor ramâne mâine fară apă.
RAJA va întrerupe furnizarea apei potabile în intervalul orar 09:00 – 12:00.
Măsura va fi luată pentru executarea unor lucrări de remediere a avariei pe conducta de distribuție apă, de pe strada Smârdan, din municipiul Constanța.
Vor fi afectați consumatorii din perimetrul delimitat de străzile: Mircea cel Bătrân – Smârdan – Mihai Eminescu – Bucovinei – Mamaia.

Peste două milioane de angajaţi vor lua salarii mai mici, după trecerea contribuţiilor sociale la angajat.
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, susține că pentru mai bine de 2 milioane de angajați din mediul privat nu au fost încă înregistrate acte adiționale cu majorarea salariilor brute, astfel încât să fie inclusă trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
De asemenea, aproape 22.000 de bugetari vor avea salarii mici.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu spune că vor scădea veniturile funcţionarilor publici din ministere şi a celor din deconcentrate cu până la 40 la sută.

Laptele integral este benefic pentru inimă.
Oamenii de ştiinţă danezi au descoperit că laptele integral măreşte nivelul colesterolului „bun” din sânge, care este benefic pentru inimă şi vasele de sânge.
Colesterolul ridicat este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral şi este deosebit de periculos, deoarece deseori rămâne nediagnosticat şi netratat.
Un studiu anterior a arătat, de asemenea, că produsele lactate din lapte integral reduc riscul de diabet zaharat.
Cu toate acestea, el nu este bogat în grăsimi, laptele de vacă conţinând de obicei între 3,7 şi 5% la 100 ml.

Poşta Română are o nouă linie tehnologică de insert în plicuri.
Potrivit reprezentanţilor companiei, noul utilaj achiziţionat va ajuta la dezvoltarea de oferte complete şi integrate pentru trimiteri masive de documente.
Prin această nouă achiziţie, produsele poştale, destinate în special persoanelor juridice şi autorităţilor publice, vor fi îmbunătăţite.

Depresia a devenit o problemă de sănătate publică.
Potrivit unui studiu norvegian, persoanele cu depresie au un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă, bolilor respiratorii sau a unor boli ale sistemului nervos.
Consecinţele acesteia sunt înrăutăţirea generală a stării de sănătate şi creşterea riscului de sinucidere.
De asemenea, depresia ar putea avea un impact indirect deoarece încurajează comportamentele nesănătoase ca fumatul şi consumul de alcool.

Astăzi este Ziua fără telefoane mobile.
Iniţiativa unei zile fără telefoane mobile i-a aparţinut, în anul 2001, scriitorului francez Phil Marso.
Recomandarea sa a fost salutată la momentul respectiv, însă dependenţa de gadgeturi nu era atât de răspândită.
Dispozitivele inteligente au schimbat radical comportamentele şi comunicarea dintre oameni.
Astfel, deseori, pot fi observate grupuri de persoane care, deşi stau la aceeaşi masă pentru a socializa, privesc în ecranele telefoanelor mobile.

România și Ungaria vor construi o cale ferată de mare viteză între Cluj-Napoca și Budapesta.
Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, și omologul său ungar Peter Szijjarto au convenit, ieri, în privința dezvoltării acestei linii de cale ferată.
Guvernul Ungariei a aprobat o finanțare de 3,3 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect.
În România, din cauza infrastructurii, viteza medie a trenurilor este de 45 de kilometri la oră.
La nivelul CFR, există doar proiecte pentru modernizarea căii ferate pentru a se putea circula cu o viteză de 160 km/oră.

Propunerea ca ziua de 10 mai să devină Ziua Independenței Naționale a României a fost adoptată tacit de Senat.
Aceasta a avut ca termen pentru dezbatere și vot final în Senat data de 20 decembrie.
Propunerea vine în contextul împlinirii a 140 de ani de la Declararea de către Parlamentul României a independenței naționale a României.
Senatul este prima Cameră sesizată, urmând ca votul final să fie dat în Camera Deputaților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept