Știri 2 februarie 2018

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Întâmpinarea Domnului.
Această sărbătoare face parte din rândul sărbătorilor împărăteşti ale Bisericii şi prăznuieşte momentul în care Sfânta fecioară Maria, la 40 de zile de la naşterea pruncului Iisus, vine la templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament.
La templu, pruncul Iisus va fi întâmpinat de către dreptul şi bătrânul Simeon, căruia i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristos, după cum ne relatează Sfântul evanghelist Luca.
Atunci dreptul Simeon a rostit frumoasa rugăciune ce se rosteşte în biserică la slujba vecerniei „Acum slobozeşte pe robul Tău Stăpâne”, şi totodată a profeţit sfintei Fecioare Maria suferinţele prin care va trece la patimile lui Hristos.
Prima atestare documentară a acestei sărbători se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că sărbătoarea se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.
Ziua următoare acestei sărbători, 3 februarie, este ziua în care Biserica Ortodoxă cinsteşte pe dreptul şi bătrânul Simeon împreună cu sfânta proorociţă Ana, cele două personaje care au luat parte la momentul Întâmpinării Domnului.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 34-a după Rusalii sau a Întoarcerii Fiului Risipitor.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.45.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Guvernul a aprobat acordarea unui spor pentru profesori, cuprins între 5 şi 15% din salariul de bază.
Cuantumul este stabilit, pentru fiecare caz în parte, la propunerea directorului şcolii.
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de cotele procentuale, deoarece sunt mult mai mici decât în alte domenii de activitate.

Transportatorii rutieri atrag atenţia că sunt nevoiţi să crească preţurile cu 20 la sută pentru transportul de marfă şi persoane.
Motivul îl constituie costurile carburanţilor după majorarea accizei.
În prezent, preţul motorinei este mai mare cu 1 leu pe litru, faţă de luna august.
Majorarea accizei la carburanţi i-a făcut pe transportatorii români care fac curse în Europa să alimenteze în state precum Ungaria sau Austria, unde preţul la motorină este mai mic.
România are în acest moment cea mai mare acciză la motorină dintre statele Uniunii, iar transportatorii care lucrează doar pe teritoriul ţării se văd nevoiţi să mărească preţurile pentru a nu intra în faliment.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Comunei Limanu organizează mâine o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Limanu, între orele 8.30-13.30.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Elevii şi preşcolarii intră astăzi în vacanţa intersemestrială.
Astfel, cursurile semestrului al doilea vor începe luni, 12 februarie.
Vacanţa de primăvară va fi cuprinsă între 31 martie şi 10 aprilie, iar vacanţa de vară – între 16 iunie şi 9 septembrie.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie pe 25 mai, iar pentru clasa a VIII-a pe 8 iunie.

Simularea Evaluării Naționale se va desfășura în perioada 5 – 7 martie, pentru elevii clasei a VIII-a.
De asemenea, în intervalul 19 – 22 martie, va avea loc simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat.
Sunt așteptați să participe cei aproape 500.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.

Specialiștii atenționează că pe piață au apărut droguri noi, mult mai periculoase.
Din cauza acestora, în urmă cu 10 zile, un tânăr a murit la spital.
Elevii sunt ajutați să înțeleagă riscurile, iar anchetatorii încearcă să-i prindă pe traficanți.
Psihopedagogii spun că nu există teste speciale pentru a depista tendința elevilor spre consumul de etnobotanice, iar la Centrul antidrog, foarte puțini dependenți vin să ceară ajutor.

Scutirea de impozit pentru angajații din industria IT se aplică și studenților care lucrează în domeniu.
Legea a intrat ieri în vigoare, în contextul în care statul român duce lipsă de programatori.
Între 10 şi 15% dintre programatorii din România sunt studenți.
Cei mai mulți urmează facultăți tehnice, dar scutirea de impozit se aplică oricui își găsește un loc de muncă în domeniu.
Salariul mediu net este de peste 6.000 de lei în acest sector, iar studenţii pot primi 2.000 – 3.000 de lei sau chiar mai mult.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept