Știri 31 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă va prăznui vineri Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va face o vizită misionară la Mănăstirea Peștera Sf. Ap. Andrei, unde va oficia Sf. Liturghie de la ora 8.30.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși Sf, Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.45.

Astăzi se împlinesc 7 ani de la trecerea la cele veşnice a mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania.
Acesta a fost un distins om de cultură, apărător al tradiţiei ortodoxe româneşti şi un mare patriot care şi-a dedicat viaţa slujirii lui Dumnezeu şi slujirii culturii româneşti.
Mitropolitul Bartolomeu s-a născut la 18 martie 1921, în comuna Glăvile-Piteşteana, judeţul Vâlcea, într-o familie cu tradiţie preoţească şi a primit la botez numele de Valeriu.
În anul 1942, s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu.
În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în această calitate la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş.
Din 1947 a fost stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita.
În anul 1958, a fost arestat pentru a doua oară, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944, a fost condamnat şi a ispăşit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud.
La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Constănțenii care vor să-și schimbe numele în regim de urgență vor plăti o taxă specială.
Aceasta are un cuantum de 700 de lei şi vizează procesarea şi analiza dosarului pentru schimbarea numelui sau prenumelui pe cale administrativă, în regim de urgenţă, adică în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
Taxa este de 400 de lei atunci când dosarul nu este procesat în regim de urgenţă.

România va ajunge la un salariu minim net de 300 de euro pe lună.
Astfel, nivelul acestuia va creşte de la 1.162 de lei, la 1.275 lei net în anul 2020.
România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înaintea Bulgariei, în ceea ce priveşte valoarea salariului minim net pe economie.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Comunei Limanu organizează sâmbătă o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Limanu, între orele 8.30-13.30.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

România ocupă, pentru al doilea an consecutiv, ultimul loc în Europa, în ceea ce privește sistemul medical.
Indexul European al Consumatorului de Sănătate arată că țara noastră are un sistem medical mai slab decât Bulgaria şi Albania sau Macedonia și Muntenegru.
Au fost luate în calcul domenii ca drepturile şi informarea pacienţilor, timpii de aşteptare pentru tratament, rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea lor, prevenţia şi farmaceuticele.
România este însă în top la indicatori negativi, precum infecţiile intraspitalicești rezistente la tratament, mortalitatea infantilă sau mortalitatea din cauza cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

România produce cele mai puţine deşeuri urbane din Uniunea Europeană.
Potrivit datelor Eurostat, Danemarca produce cea mai mare cantitate de deşeuri urbane.
În anul 2016 a produs peste 700 de kilograme de persoană, în timp ce românii au produs cantitatea cea mai mică de deşeuri, 261 de kilograme de persoană.
Media europeană, de 480 de kilograme de deşeuri urbane este atinsă de Grecia, Italia şi Marea Britanie.

Elevii şi preşcolarii vor intra vineri în vacanţa intersemestrială.
Astfel, cursurile semestrului al doilea vor începe luni, 12 februarie.
Vacanţa de primăvară va fi cuprinsă între 31 martie şi 10 aprilie, iar vacanţa de vară – între 16 iunie şi 9 septembrie.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie pe 25 mai, iar pentru clasa a VIII-a pe 8 iunie.

Abonamentul RATC pe toate liniile se scumpeşte, de luna viitoare.
Preţul acestuia creşte de la 110 la 125 lei.
Potrivit reprezentanţilor RATC, în cazul celorlalte abonamente, preţurile rămân neschimbate.
Abonamentele reduse cu 50% vor fi 27,50 de lei pe linie, 40 de lei pe două linii şi 55 de lei pentru toate liniile.

De anul acesta, maşinile mai vechi de 12 ani vor trebui să facă anual inspecţia tehnică periodică.
De asemenea, pentru autovehiculele noi intervalul de prezentare la staţiile ITP va fi de 3 ani.
Noile reglementări sunt prevăzute într-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial, care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană.
Totodată, autoturismele vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, mai precis dacă deficienţele constatate nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului.
Dacă se constată defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maxim 30 de zile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept