Știri 30 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă îi cinstește astăzi pe Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul.
Sărbătorirea împreună a celor trei sfinţi ierarhi, a fost rânduită de către episcopul Ioan al Evhaitelor, în secolul 11.
Pe atunci, la Constantinopol apăruse o dezbatere pe tema „care dintre cei trei sfinţi ar fi mai mare şi mai vrednic de cinstire”.
În timpul dezbaterilor, episcopului Ioan i-au apărut cei trei sfinţi ierarhi care i-au spus că în calitatea lor de mari dascăli şi îndrumători în teologie, sunt egali în cinstire în faţa lui Dumnezeu, motiv pentru care să fie cinstiţi toţi trei într-o singură zi.
Deoarece fiecare dintre cei trei sfinţi are câte o zi individuală de cinstire în cursul lunii Ianuarie, episcopul Ioan a hotărât ca şi cinstirea lor împreună să fie în aceeaşi lună.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8.45.

Astazi este Ziua Internațională a Nonviolenței în școli.
Aceasta a apărut ca o iniţiativă mondială, neguvernamentală, neoficială, independentă şi voluntară, care se desfaşoară acum în şcoli şi centre de educaţie din întreaga lume.
Scopul acestei zile este de a promova educaţia, armonia, toleranţa, solidaritatea, respectul pentru drepturile omului, nonviolenţa şi pacea.
A devenit oficial o problemă politică în anul 1997, în urma unei întâlniri organizate de Comisia Europeană.
Tendinţa frecvenţei adolescenţilor cu comportament agresiv, în perioada 2005-2014 a fost ascendentă şi se încadrează într-o tendinţă mondială de exacerbare a violenţei.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Comunei Limanu organizează sâmbătă o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Limanu, între orele 8.30-13.30.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu.
Măsura are în vedere promovarea şi protejarea dreptului cetăţenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei pentru fiecare elev şi va acorda stagii de specializare pentru 300 de cadre didactice din şcolile româneşti din Ucraina.

Salariații care nu au contribuit la fondul asigurărilor de sănătate în cele 6 luni dinaintea îmbolnăvirii, nu beneficiază de concediu medical plătit.
De asemenea, perioada de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă poate fi prelungită de la 183 de zile cu încă 90 de zile, pentru a se evita pensionarea.
Până acum, ca să beneficieze de concediu medical plătit, angajatul era obligat sa cotizeze la fondul de sănătate cel puțin 22 de zile în ultimele 12 luni.

Facebook introduce un sistem de căutare pentru copiii dispăruți.
Bulgaria va fi una dintre primele ţări din regiune care introduce şi utilizează sistemul AMBER Alert-Missing Child.
Acesta permite organelor legii să trimită un mesaj cu o fotografie recentă şi informaţii despre copilul dispărut tuturor utilizatorilor reţelei de socializare aflaţi pe o rază de 200 de kilometri de locul dispariţiei.
Implementarea sistemului AMBER este posibilă datorită cooperării dintre departamentul de Combatere a Criminalităţii Cibernetice şi compania Facebook, în contextul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE.

Un nou centru de zi de recuperare pentru copiii aflaţi în asistenţă maternală va fi construit în județul Constanța.
Consilierii judeţeni au aprobat ieri înfiinţarea unui Centru de zi de recuperare la Cogealac.
Potrivit directorului general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Petre Dinică, viitorul centru îi va deservi pe copiii aflaţi în asistenţă maternală în zonă.
Acesta va fi realizat cu fonduri de la fundaţia „Sera România”, Direcţia urmând să asigure doar funcţionarea lui.
Construcţia şi dotarea centrului vor costa aproximativ 400 de mii de euro.

Zahărul afectează major activitatea creierului.
Oamenii de știință din China şi Marea Britanie au constatat că diabetul şi nivelul de zahăr din sânge sunt asociate cu tulburări cognitive prelungite.
Experții au descoperit că, pentru a preveni deteriorarea funcţiei creierului, trebuie controlate nivelurile de glucoză din sânge.
Specialiştii au analizat o perioadă de 10 ani, în care au ţinut cont de nivelul de colesterol, indicele de masă corporală, starea mentală, bolile cronice, starea civilă, precum şi alte caracteristici.
Peste 5.000 de persoane vârstnice au participat la cercetare.

Programul Rabla Plus va avea în acest an un buget de peste 80 de milioane de lei.
Acesta va fi de opt ori mai mare decât anul trecut, dar primele vor rămâne la fel: 45.000 de lei pentru mașini electrice şi 20.000 de lei pentru modele hibrid.
În schimb, va scădea cu peste 20 la sută bugetul pentru cumpărarea de maşini noi pe benzină și motorină.
Tichetele valorice ar urma să fie eliberate din luna martie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept