Știri 29 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă îi cinstește mâine pe Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, slujba Vecerniei, la biserica „Sf Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, de la ora 16:00.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8.45.

Prețul alimentelor va crește cu 6-10% în perioada următoare.
Cauzele sunt scumpirea combustibililor, a energiei electrice și termice și deprecierea leului în raport cu euro.
Președintele sindicatelor din industria alimentară, Dragoș Frumosu a declarat că prețul alimentelor depinde și de negocierile importatorilor, iar România importă multă materie primă.
Un exemplu este cel al cărnii, un produs importat în proporție de 70% din necesarul de consum.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Comunei Limanu organizează sâmbătă o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Limanu, între orele 8.30-13.30.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Un chioșc de bilete RATC își modifică programul.
Potrivit Regiei, este vorba despre chioșcul de pe strada Brizei, din zona ,,Complex Poarta 6” pe sensul de mers spre Poarta 6. Acesta va funcționa după următorul program: de Luni – Vineri, între orele 06:00 – 21:00; Sâmbătă, între orele 07:00 – 19:00, iar Duminică, în intervalul orar 07:00 – 13:00.

Astăzi încep înscrierile pentru Bacalaureat.
Elevii de clasa a XII-a se vor putea înscrie până vineri, 2 februarie.
Este pentru prima dată când acest examen începe cu câteva luni mai devreme.
Astfel, competenţele de comunicare în limba română, într-o limbă străină şi cele digitale vor fi susţinute în perioada 12 – 22 februarie.
Pe 25 mai, se vor încheia cursurile, iar în perioada 25-28 iunie vor începe probele scrise ale examenului.
Primele rezultate vor fi afișate pe 4 iulie.

Primăria Constanța va amenaja noi locuri de joacă.
Autoritățile locale au anunțat că au demarat licitația pentru desemnarea constructorului care se va ocupa de locurile de joacă.
Astfel, vor fi amenajate locuri de joacă în 36 de locații, împărțite în patru loturi: Zona Nord, Zona Centrală, Zona Sud și Zona Baba Novac – Coiciu – Casa de Cultură.
Valoarea totală estimată a proiectului este de peste 4,5 milioane de lei.

Românii se află în topul angajaților cu cele mai multe ore de muncă din Uniunea Europeană.
Potrivit Eurostat, un angajat cu normă întreagă din Europa a lucrat în medie, anul trecut, 40,3 ore într-o săptămână obișnuită de lucru.
Cele mai multe ore pe săptămână – 42 – muncesc angajații din sectorul minier și cei care lucrează în cariere (de piatră, marmură, nisip), iar cele mai puține – 38 – cei din domeniul educației.
Cea mai lungă săptămână de muncă este în Marea Britanie, de 42,3 ore iar cea mai scurtă în Danemarca, singura țară din Uniune unde se lucrează sub 38 de ore pe săptămână.

Documentele privind căsătoria, divorţul, naşterea şi decesul ar putea fi puse la dispoziţia cetăţenilor în mod digital.
Un proiect în acest sens ar putea fi publicat în perioada următoare, susţine secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor, Ionuţ Valeriu Andrei.
El a precizat că se vor digitiza toate documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani.
De asemenea, Registrul Comerţului va implementa un proiect prin care se vor digitiza toate serviciile de la înfiinţarea unei firme până la radiere, obţinerea certificatelor constatatoare.

Programul Start-Up Nation va continua în următorii trei ani.
Finanțările acordate se vor ridica la 200.000 lei pe proiect, iar autoritățile speră ca fondurile să ducă la înființarea a 10.000 de noi firme, în fiecare an.
Sunt menționate și alte programe – Invest România, Dezvoltarea Antreprenoriatului, Internaționalizarea firmelor, înființarea de licee de antreprenoriat, România Profesională, precum și adoptarea legii lobby-ului.

Premierul irlandez pregătește legalizarea avorturilor.
Leo Varadkar a declarat că va face campanie pentru liberalizarea legilor privind avortul.
Guvernul irlandez plănuiește să organizeze un referendum până în luna mai, pentru a relaxa unele dintre cele mai restrictive legi din lume privind avortul.
În Republica Irlanda, predominant catolică, avortul a fost complet interzis până în anul 2013.

Finlanda dorește schimbarea orei în toată Europa.
Guvernul de la Helsinki vrea eliminarea procedurii de trecere la ora de vară în Uniunea Europeană, după ce anul trecut peste 70.000 de finlandezi au semnat o petiție în acest sens.
Ei se declară nemulțumiți de această practică pentru că nu văd care sunt beneficiile pentru ei.
În Finlanda, soarele nu apune timp de 73 de zile consecutive în perioada verii, iar în timpul iernii soarele nu răsare timp de 51 de zile în zona de nord a Finlandei.
Pentru ca propunerea să fie luată în considerare, este nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept