Știri 25 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Bretanion, episcop al Tomisului.
Acesta era originar din Capadocia şi a fost probabil ucenic al Sfântul Vasile cel Mare.
A păstorit biserica tomitană între anii 360 şi 381 pe vremea împăratului Valens şi s-a remarcat prin refuzarea ereziei arianismului impusă de împărat.
Tot sfântul Bretanion a fost cel care a însoţit moaştele Sfântului Sava Gotul, cerute de Sfântul Vasile cel Mare.
Date istorice noi susţin că acest ierarh a încurajat viaţa ascetică monahală şi a fost primul îndrumător important al sfinţilor Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Sfântul Bretanion s-a mutat la Domnul în jurul anului 381.

Duminică, Biserica ortodoxă se va afla în Duminica a 33-a după Rusalii, numită a vameșului și a fariseului.
În biserici se va citi textul evanghelic al Pildei vameșului și fariseului, pildă rostită de către Domnul nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sfânta Liturghie de la ora 09:00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel”.
După slujbă, ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.
Totodată, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfantului Maslu, de la ora 17:00, la biserica ’’Sf Muceniță Filofteia’’, din km 5, zona Bila.

Constănțenii sunt invitați la o conferință cu temă patriotică intitulată ’’Neam Unit sau Bucuria de a fi român’’.
Aceasta se va desfășura astăzi, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Vor conferenția Înalt Prea Sfințitul Teodosie,-Arhiepiscopul Tomisului, Protosinghel Iustin Petre, părintele Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii Crucea și părintele Ionuț Aștefănoae.
La final, actorul Hari Gromoşteanu va susține un moment muzical-artistic.
Evenimentul este organizat de Școala Brâncovenească, iar intrarea va fi liberă.

Aproape 8. 000 de persoane au beneficiat anul trecut de sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.
Acestea sunt copii cu rezultate deosebite la învățătură sau cu părinți plecați la muncă în străinătate, bătrâni, persoane vulnerabile sau cu adicții și copii din centrele de plasament partenere.
Dintre acestea, un sfert au fost implicate în proiectele celor 11 servicii sociale ale Arhiepiscopiei.
Bugetul total al donațiilor a fost de 1. 226. 000 lei, dintre care jumătate au fost donații în bani iar restul donații în bunuri materiale.
Tot anul trecut s-au realizat 5 colecte și 6 persoane au fost ajutate cu fonduri pentru operații medicale sau pentru depășirea unor situații extreme, precum și colecta pentru susținerea plajei terapeutice din Constanța, un proiect unic în Europa.
Departamentul Social-Misionar funcționează cu binecuvântarea IPS Teodosie,- Arhiepiscopul Tomisului, și este coordonat de preotul consilier social-misionar Vasile Rusnac.

Tenorul italian Andrea Bocelli a fost la un pas de a fi avortat.
Mama cântărețului a declarat unei televiziuni italiene că, la naștere, medicii au sfătuit-o să-l avorteze pe Andrea, din cauza unei posibile maladii congenitale.
Mama însă a decis să nască pruncul, contrar sfatului medical.
Predicția medicilor s-a adeverit și la vârsta de 12 ani Andrea Bocelli s-a îmbolnăvit de glaucom congenital, care i-a adus orbirea.
Mama cântărețului a mai spus că a ținut să povestească acestea, cităm: „pentru a da putere familiilor care se confruntă cu situații similare celei pe care am trăit-o eu și familia mea”, am încheiat citatul.
Povestea a fost spusă în trecut și de tenorul italian, care a susținut că, în ciuda orbirii sale, cităm „avem o cale privilegiată pentru a ajunge la Dumnezeu: calea inimii”, am încheiat citatul.

Rusia cere ca Uniunea Europeană și ONU să reacționeze la agresarea Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Ministrul de externe Serghei Lavrov a spus că violențele asupra clericilor și credincioșilor continuă cu acordul tacit al Europei, cu scopul desființării Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina.
Toate aceste acțiuni ilegale ar trebui denunțate de ONU, OSCE, Consiliul Europei iar Uniunii Europene îi cerem o reacție concretă, a mai spus Lavrov.

Majoritatea liceenilor constănțeni consumă alcool dar se feresc de droguri.
9 din 10 elevi au băut alcool cel puțin o dată în viață, jumătate dintre ei au băut alcool cel puțin în ultima lună, iar cei mai băutori sunt elevii de clasa a XII-a.
Pe de altă parte, părinții tinerilor tolerează consumul de alcool dar nu și consumul de droguri.
Doar 10% din elevi au experimentat cel puţin un drog ilicit, cel mai preferat fiind canabisul.
Datele provin dintr-un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează săptămâna aceasta o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura sâmbătă, între orele 9.00 și 13.00.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc sa îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept