Știri 23 ianuarie 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 8, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Apoi, de la ora 10, va săvârși slujba de Te Deum în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor și vor fi trase clopotele timp de un minut.
Totodată, de la ora 10.30, vor fi premiate cele mai bune lucrări participante la concursul „Dobrogea, înainte și după 1878”, la care au participat 80 de elevi din 15 școli din oraș și județ.
Concursul s-a desfășurat în semestrul I și este inclus în proiectul școlar „România în sărbătoare”, fiind organizat de către Arhiepiscopia Tomisului și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
Joi, 25 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului.
Cu acest prilej, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ierarhi Nicolae şi Bretanion”, de lângă localitatea 23 August.

Mâine se împlinesc 159 de ani de la prima Unire a Principatelor Moldovei şi Munteniei.
Cu acest prilej, Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului va găzdui, de la ora 11, conferința intitulată ’’Unirea de la 1859 – temei al Marii Uniri din 1918’’.
Invitați vor fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, Lect. Univ. dr. Carmen Ciornea și studentele Elisabeta Chiriac, Cristina Oprea și Doinița Catrangiu.
În cadrul evenimentului, vor avea loc două momente artistice susținute de Grupul vocal Sf. Cuvios Dionisie Exiguul, dirijor Arhid. Adrian Clinciu și Cercul Teatral al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța, coordonat de prof. Carmen Ciornea.
Manifestarea este organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă Sf. Ap. Andrei din cadrul Universității Ovidius.
Intrarea va fi liberă.

Constănțenii sunt invitați la o conferință cu temă patriotică intitulată ’’Neam Unit sau Bucuria de a fi român’’.
Aceasta se va desfășura joi, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Vor conferenția Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Protosinghel Iustin Petre, părintele Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii Crucea și părintele Ionuț Aștefănoae.
La final, actorul Hari Gromoşteanu va susține un moment muzical-artistic.
Evenimentul este organizat de Școala Brâncovenească, iar intrarea va fi liberă.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează săptămâna aceasta două acțiuni de donare de sânge.
Prima se va desfășura mâine, între orele 07.30- 13.00, iar cea de a doua va avea loc sâmbătă, între orele 9.00 și 13.00.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc sa îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Autobuzele RATC vor circula mâine în program de week-end.
Potrivit Regiei, transportul public se va desfășura în intervalul orar 05:45 – 23:00.
Chioșcurile RATC vor funcționa conform programului normal.

Băncile din România vor elimina o parte din comisioane.
Astfel, românii care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului.
În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de alte comisioane.
Prevederile sunt cuprinse într-un act normativ care se va aplica de sâmbătă, 27 ianuarie.

Facebook nu poate garanta că reţelele sociale sunt bune pentru democraţie.
Declarația aparține unui oficial al rețelei, care a dat însă asigurări că încearcă să oprească amestecul Rusiei sau al altor actori în alegeri.
Discuțiile au apărut într-o postare care prezintă opiniile unui manager Facebook și ale unui profesor de la Universitatea Harvard.
Facebook este cea mai mare reţea socială – cu peste 2 miliarde de utilizatori.

CNA dorește informarea corectă şi obiectivă a publicului şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale.
Consiliul a lansat, în dezbatere, o declaraţie comună cu radiodifuzorii.
Iniţiatorii spun că demersul vine în urma încălcărilor repetate ale legislaţiei audiovizualului şi în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Unirii de la 1918.
Reprezentanții CNA mai spun că este important ca în programele audiovizuale să nu existe nici o formă de incitare la ură naţională, rasială sau religioasă şi la discriminare şi să nu se facă afirmaţii defăimătoare la adresa unui grup sau comunităţi.

Elevii şi preşcolarii nu vor face cursuri mâine, când se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Române.
Următoarea vacanţă, cea intersemestrială, este programată între 3 şi 11 februarie.
Vacanţa de primăvară va fi cuprinsă între 31 martie şi 10 aprilie şi vacanţa de vară – în perioada 16 iunie – 9 septembrie.

Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac va fi sfinţită vineri, 26 ianuarie.
La fel ca în anii trecuţi, aceasta are un caracter ecumenic şi este deschisă tuturor credincioşilor.
După binecuvântarea preoţilor, Biserica va putea găzdui diferite evenimente, publice sau cu caracter privat.
Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac este construită după arhitectura unei vechi biserici săseşti din satul Malâncrav, judeţul Sibiu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept