Știri 19 ianuarie 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 8, Sf. Liturghie la Mănăstirea Dervent.
Apoi, va săvârși slujba de parastas la 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Paisie Fantaziu.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 32-a după Rusalii sau a lui Zaheu.
Astfel, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.

O slujbă de Te Deum va fi oficiată în Catedrala Patriarhală şi în bisericile ortodoxe din țară, pe 24 ianuarie.
Aceasta va fi săvârșită în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor și vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române.
La sfârșitul slujbei, la toate bisericile, vor fi trase clopotele timp de un minut.

Ministrul Sănătăţii face apel la medicii de familie să continue vaccinarea antigripală.
În săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018 au fost înregistrate 80 de cazuri de gripă, faţă de cele 306 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În sezonul 2017-2018, s-au achiziţionat peste un milion de doze de vaccin antigripal, dublu faţă de anul 2016.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta și Primăria Municipiului Mangalia organizează mâine o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30- 13.30, la Spitalul Municipal Mangalia.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Mangalia și localităţile învecinate care doresc sa îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Programatorii cu studii medii care urmează o facultate vor fi scutiţi de impozitul pe salariu de la 1 februarie 2018.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Măsura vizează un număr aproximativ de 15.000 de programatori, în plus faţă de cei scutiţi până în prezent.
Până acum, erau scutiţi de impozitul de venitul salarial doar absolvenţii de studii superioare.

Primăriile vor fi obligate să cumpere mijloace de transport în comun electrice.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind promovarea transportului ecologic. Aceasta prevede obligaţia autorităţilor locale de a achiziţiona mijloace de transport în comun cu motoare electrice în proporţie de minim 30% din necesarul achiziţiilor viitoare.
Legea are ca scop reducerea poluării în aglomerările urbane, a consumului de carburanți, dar şi promovarea noilor tehnologii în domeniu.

Comisia Europeană propune cote reduse ale TVA şi sub nivelul de 5%, dar şi TVA zero la o gamă largă de produse.
Propunerea vizează toate statele membre și nu se iau în calcul carburanţii, alcoolul şi ţigările.
De asemenea, trebuie menţinută în continuare o medie ponderată a TVA de cel puţin 12%, iar cota standard de TVA trebuie să fie mai mare de 15%.
Astfel, Comisia Europeană se asigură că statele-membre nu vor scădea abrupt cotele de TVA, cu scopul de a atrage consumatori străini.
Propunerile Comisiei Europene vor fi trimise Parlamentului European şi vor deveni lege numai după votul final al acestuia.

Circulaţia rutieră este deschisă pentru toate categoriile de autovehicule pe drumurile naţionale din Tulcea şi Constanţa.
Aceasta a fost restricţionată pentru autovehiculele cu masă totală mai mare de 3,5 tone din cauza viscolului şi a ninsorilor abundente.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
roagă participanţii la trafic să adapteze viteza condiţiilor meteo şi să respecte semnalizările rutiere şi restricţiile instituite temporar.

Ultimii trei ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteo.
Anunțul a fost făcut de Organizaţia Meteorologică Mondială.
Anul trecut, temperatura medie globală a fost cu 1,1 grade Celsius peste nivelul înregistrat înainte de Revoluţia Industrială.
Recordul de temperatură a fost înregistrat în 2016, iar în 2017 şi 2015 datele au fost similare.
Temperaturile medii din 2016 şi 2015 au fost afectate de fenomenul “El Nino”, care se produce în zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafaţă a apelor oceanului.
Doar în Statele Unite, vremea extremă şi dezastrele climatice au generat pagube record de 306 miliarde de dolari anul trecut, în special din cauza incendiilor şi a uraganelor, potrivit datelor ONU.

Pensionarii și persoanele cu venituri reduse pot avea abonamente gratuite de la RATC.
Abonamentele se eliberează celor cu pensii de până la 1450 lei inclusiv, persoanelor de peste 70 ani și persoanelor de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile se găsesc la pangarele bisericilor constănțene și se depun personal la Serviciul Public de Asistență Socială din Constanța.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept