Știri 18 ianuarie 2018

Județul Constanța se află sub cod galben de precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului.
Avertizarea este valabilă până la ora 22.
Potrivit ANM, astăzi, în Dobrogea, Moldova, nordul Olteniei și pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile.
Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 30…35 l/mp.
Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, iar local în Dobrogea, Moldova și pe crestele montane înalte, vor fi rafale de 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
În sudul, sud-estul și centrul țării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.

Serviciile de maxi-taxi din Constanța vor dispărea de anul viitor.
Anunțul a fost făcut de primarul Decebal Făgădău, care a precizat că parcul auto al RATC va fi suplimentat cu 100 de autobuze noi.
Primarul a adăugat că a luat această decizie deoarece legislația europeană prevede ca Primăria să aibă contract cu o singură firmă de transport public.

Vremea va continua să fie oscilantă pe durata următoarelor două săptămâni.
Conform ANM, până pe 28 ianuarie, vor predomina precipitaţiile mixte şi ninsorile, însă vor fi şi zile cu temperaturi de până la 9 grade Celsius.
În Dobrogea, vremea va fi rece la debutul intervalului, cu temperaturi diurne negative şi o medie a celor nocturne de -6 grade, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte, din nou, în zilele de 22 şi 23 ianuarie.

România a avut a treia cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană, în decembrie.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna decembrie 2017 până la 1,7%, de la 1,8%, iar cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în Lituania şi Estonia 3,8%, Marea Britanie 3% şi România 2,6%, conform Eurostat.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor, l-au avut combustibilii pentru transport, ţigările, laptele, brânza şi ouăle.

România va interzice, din vară, pungile din plastic.
Interdicţia vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu şi cele fără mâner.
Aceasta este prima strategie la nivel european privind materialele plastice adoptată de Comisia Europeană.
În urma deciziei, toate ambalajele din plastic de pe piaţa Uniunii Europene vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus, iar utilizarea intenţionată a microplasticului va fi limitată.
Conform datelor oficiale, în fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deşeuri din plastic, însă mai puţin de 30% sunt reciclate.
În întreaga lume, plasticul reprezintă 85% din deşeurile de pe plaje.

România are prima femeie prim-ministru din istorie.
Președintele Klaus Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă
drept premier al coaliției PSD-ALDE.
Viorica Dăncilă este europarlamentar, membră a socialiştilor europeni și președintele Organizației de Femei a PSD.
Liderii PSD se vor reuni luni, 22 ianuarie pentru a stabili componenţa guvernului.

Pensionarii și persoanele cu venituri reduse pot avea abonamente gratuite de la RATC.
Abonamentele se eliberează celor cu pensii de până la 1450 lei inclusiv, persoanelor de peste 70 ani și persoanelor de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile se găsesc la pangarele bisericilor constănțene și se depun personal la Serviciul Public de Asistență Socială din Constanța.

Legea prevenirii a intrat ieri în vigoare.
Aceasta oferă firmelor găsite cu nereguli în timpul unui control, un răgaz de 90 de zile pentru a-și corecta problemele constatate.
Astfel, inspectorii statului nu vor mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, însă doar cu condiţia ca aceasta să fie una de natură contravenţională, nu de natură penală.
Cu toate acestea, lista neregulilor pentru care firmele vor scăpa de amenzi încă n-a fost stabilită de Guvern, prin hotărâre, iar acest lucru va întârzia aplicarea efectivă a legii.

Pâinea ar putea fi mai scumpă cu 10% de luna viitoare.
Majorarea preţului este cauzată de creşterea tarifelor la electricitate şi gaze naturale, explică producătorii.
Ei mai spun că sunt nevoiţi să ia această decizie pentru a acoperi facturile tot mai mari la utilităţi.
Costul produselor de panificaţie este influenţat şi de majorările salariale, decise de autorităţi.
Preţul pâinii este de 3 ori mai mic în țara noastră în comparaţie cu Germania, Franţa sau Italia.

Britanicii vor avea un ministru al singurătăţii.
Misiunea acestuia va fi de a lua masuri împotriva izolării crescânde resimţite de peste unul din zece britanici, sau circa noua milioane de oameni, atât tineri cât și vârstnici.
Executivul britanic a mai anunţat că Oficiul naţional de statistică va pune la punct o metodă de măsurare a singurătăţii și va fi înfiinţat un fond pentru a contribui la reglementarea acestei probleme.
Majoritatea medicilor britanici consultă zilnic între unul și cinci pacienţi veniţi în principal pentru că sunt singuri.
Conform unui raport publicat anul trecut, singurătatea este la fel de nocivă ca fumatul a 15 ţigări pe zi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept