Știri 17 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Acesta s-a născut în jurul anului 250, în satul Coma de lângă cetatea Heracleopolis, în Egipt.
În timpul persecuţiilor ordonate de Maximian Daia, a mers în Alexandria pentru a-i întări pe creştini în mărturisirea lor şi pentru a se jertfi ei înşişi pentru Hristos, şi tot acolo, îi combate pe adepţii ereziei ariene.
Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a trăit 105 ani şi este numit părintele monahismului şi dascălul vieţii pustniceşti.

Prima capelă ortodoxă din Islanda a fost sfinţită săptămâna trecută în Reykjavik.
Lăcaşul de cult cu hramul Sf. Ier. Nicolae va deservi temporar credincioşii, întrucât pe terenul unde este amplasat în viitorul apropiat va fi construită prima biserică ortodoxă din ţară.
În prezent, comunitatea Parohiei Sfântul Nicolae se ridică la peste 600 de membri.
În Islanda există o comunitate română și una sârbă, dar viitoarea biserică va fi în mod oficial prima biserică ortodoxă din țară.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta și Primăria Municipiului Mangalia organizează sâmbătă o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30- 13.30, la Spitalul Municipal Mangalia.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Mangalia și localităţile învecinate care doresc sa îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Falimentul personal a intrat în vigoare după mai multe amânări.
De această lege pot beneficia cei care au datorii mai mari de 30 de mii de lei şi care traversează o perioadă dificilă în obţinerea veniturilor sau în modul în care îşi administrează finanţele.
Persoana care se află în situaţia de a i se cere restituirea datoriei, trebuie să se adreseze comisiilor din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor.
Noua lege prevede 3 proceduri de aplicare a insolvenţei în funcţie de situaţia fiecăruia.

Moneda euro a atins maximul istoric.
Criza politică a determinat o depreciere a monedei naţionale, astfel că Banca Naţională a României a comunicat ieri, un curs de 4,659 lei pentru un euro.
În acelaşi timp, dolarul american, a fost cotat la 3,818 lei, cu peste 1,30% mai mult faţă de cotaţia de luni.

Rovinietele pentru vehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone se vor scumpi.
Cele valabile pentru o zi vor creşte la 12 euro, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Transporturilor.
Scumpirea este motivată de obligaţia de a îndeplini cerinţele Directivei privind taxele la vehiculele grele de transport marfă, care trebuia aplicată de la 1 martie 2014.
În prezent, din cauza netranspunerii tarifului zilnic de 12 euro, există riscul deschiderii procedurii de infrigement împotriva României, subliniază Ministerul Transporturilor.
Tarifele la roviniete pentru celelalte tipuri de vehicule rămân neschimbate.

Cazinoul din Constanța se află printre cele mai periclitate 12 situri din Europa.
Acestea au fost selectate ținându-se cont de valoarea lor patrimonială și culturală deosebită, precum și de pericolul iminent în care se află.
Implicarea comunităților locale și angajamentul diferitelor organisme publice și private pentru salvarea acestor situri au fost, de asemenea, socotite cruciale.
Un alt criteriu important a fost prezentat de potențialul acestor situri de a stimula dezvoltarea socio-economică durabilă.
Cele 12 situri au fost selectate de Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa și Institutul Băncii Europene de Investiții.

Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate a crescut, anul acesta, cu 80 de lei.
Ca urmare, în prezent, cuantumul acesteia a ajuns la 800 lei, urmând ca, de pe 1 iulie, să ajungă la 880 lei.
Beneficiarii pensiei de invaliditate sunt asiguraţii care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli obişnuite sau a unor accidente, persoanele care şi-au pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei, SIDA și altele.

Depresia şi anxietatea sunt recunoscute ca accidente de muncă în Franța.
Experții spun că expunerea la stres, violenţele pot avea consecinţe asupra sănătăţii angajaţilor “în ceea ce priveşte boli cardiovasculare, tulburări de anxietate, epuizare profesională sau chiar suicid”.
Angajaţii cei mai afectaţi de tulburări psihice legate de locul de muncă sunt femeile (60%), iar vârsta cea mai vulnerabilă este vârsta mijlocie (40 de ani pentru femei, 41 de ani pentru bărbaţi), conform studiului.
De asemenea, recunoaşterea unui accident de muncă face posibilă acordarea unor indemnizaţii zilnice mai mari decât cele percepute pentru boală simplă, fără limită de durată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept