Știri 11 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Teodosie, începătorul vieţii călugărești de obşte din Palestina.
A trăit în perioada secolelor V-VI şi s-a născut în satul Mogarion din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi.
De tânăr a intrat în monahism la o mânăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice.
Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică.
De aceea, a construit lângă peşteră, o mănăstire unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”.
Sfântul Cuvios Teodosie s-a mutat la Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 29-a după Rusalii și a Odovaniei Praznicului Botezului Domnului.
Astfel, de la ora 8.45, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Adormirea Maicii Domnului și Sf. Cuv. Parascheva din cartierul Palazu Mare.
Marile sărbători bisericești au o perioadă de înainte-prăznuire și una de după-prăznuire.
Durata acestora este în funcție de importanța sărbătorii.
Încheierea sărbătorii poartă numele de odovanie, iar în cazul Bobotezei, aceasta are loc la opt zile după Praznic.
Cea mai lungă perioadă până la odovanie întâlnim în cazul Învierii Domnului, care ține 39 de zile.

Programul „Prima casă” continuă și în acest an, dar cu un plafon mai mic.
Acesta însumează 2 miliarde de lei și este cu 20% sub plafonul de anul trecut, potrivit unei Hotărâri aprobată în ședința Guvernului.
Principala modificare este limitarea marjei maxime de dobândă de la 2,50 la 2%.
Astfel, dobânzile creditelor Prima Casă sunt formate acum din dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, care în prezent este de 2,03%.

Un proiect de lege prevede că pacientul poate oferi donaţii doar unităţii sanitare unde a fost îngrijit, nu şi medicilor.
Acestea ar urma să fie afişate lunar pe o pagină web creată de Ministerul Sănătăţii.
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit însă că „fapta medicului de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege”, urmând a fi angajată răspunderea penală a acestuia.
Proiectul a fost depus de USR, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi au crescut în acest an.
Modificările legii privind protecţia persoanelor cu dizabilităţi au intrat în vigoare de la 1 ianuarie și au în vedere şi stimularea integrării acestor persoane pe piaţa muncii.
Potrivit legii, la adultul cu handicap grav, cuantumul creşte de la 340 de lei pe lună, la 450 de lei; la adultul cu handicap accentuat, de la 272, la 350 de lei, iar la categoria de adulţi cu handicap încadraţi în grad mediu, de la 39 la 50 de lei.

Cadrele didactice vor alege manualele auxiliare care vor ajunge pe băncile elevilor.
Ministerul Educaţiei a reglementat astfel procedura de utilizare a auxiliarelor în şcoli, iar procedura este inclusă în Regulamentul unităților de învățământ preuniversitar.
După ce profesorii aleg lista auxiliarelor pe care doresc să le folosească la clasă, asociaţiile de părinţi din fiecare unitate de învăţământ îşi exprimă acordul pentru utilizarea acestor materiale.
Rezultatele primei sesiuni de aprobare și avizare a auxiliarelor didactice au fost publicate în 5 ianuarie şi au fost validate prin ordin de ministru.

Tinerii dezavantajaţi se vor putea angaja, timp de doi ani, în instituţiile publice locale, pentru a dobândi diverse competenţe.
Așa a decis ieri guvernul.
Potrivit agenției de presă RADOR, este vorba de cei cu vârste între 16 şi 26 ani, care nu au o vechime în muncă mai mare de 1 an şi care se află în sistemul de protecţie a copilului, ori au cel puţin un copil în întreţinere.
Astfel, o cotă de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituţiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajaţi, cu condiţia ca acestea să fie vacante.
La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situaţie similară.

Grădiniţa ar putea deveni obligatorie.
Așa prevede o lege propusă de deputatul Marius Bota.
Acesta este de părere că astfel vor dispărea diferenţele de aptitudini şi învăţare în ciclul primar între elevii care au mers la grădiniţă şi cei care au stat acasă.
Cadrele didactice şi psihologii consideră că un copil se dezvoltă mai bine în colectivitate şi că astfel dobândeşte mai rapid aptitudinile şi deprinderile necesare în primii ani de şcoală.

Pensionarii și persoanele cu venituri reduse pot avea abonamente gratuite de la RATC.
Abonamentele se eliberează celor cu pensii de până la 1450 lei inclusiv, persoanelor de peste 70 ani și persoanelor de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile se găsesc la pangarele bisericilor constănțene și se depun personal la Serviciul Public de Asistență Socială din Constanța.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept