Știri 10 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti.
S-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, astăzi în judeţul Bacău şi a primit din botez numele de Alexandru.
La vârsta de 20 de ani şi-a părăsit familia şi a mers la Mănăstirea Căldăruşani, unde a fost tuns în monahism şi a primit numele de Alipie.
După doi ani a plecat la Muntele Athos, s-a aşezat la Schitul românesc Lacu, apoi patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte.
După o vieţuire de aproape 20 de ani în Muntele Athos, Cuviosul Antipa, s-a reîntors în Moldova pentru a strânge ajutoare în vederea terminării lucrărilor de zidire a Schitului românesc Prodromu.
În anul 1865 s-a aşezat la Mănăstirea Valaam, iar după 17 ani de aspră vieţuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa a trecut la cele veşnice şi a fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam.
Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă şi Sfântul Munte Athos.
A fost trecut în rândul sfinţilor de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Creştinii ortodocşi îl vor cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieţii de Obşte.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului îşi va cinsti ocrotitorul spiritual.
Astfel, Ierarhul Tomisului va săvârşi de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Duminică, de la ora 8.45, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la biserica Adormirea Maicii Domnului și Sf. Cuv. Parascheva din cartierul Palazu Mare.

Preţul gazelor creşte de astăzi pentru consumatorii casnici.
ANRE precizează că preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei, iar Comitetul său de Reglementare a stabilit acum un nivel de 88,28 lei pe megawatt oră, faţă de 81,48 lei, cât era anul trecut în aprilie.
Majorarea este de aproximativ 9 la sută, ceea ce ar însemna că preţul unei facturi de nivel mediu ar creşte cu aproape 5 lei pe lună.

Ministerul Sănătății va cumpăra 24 de aparate RMN.
Ministerul a reușit să deblocheze un fond de 250 de milioane euro de la Banca Mondială, din care vor fi cumpărate aceste aparate.
Durata foarte mare de așteptare face inutilă investigaţia, în unele cazuri.
În prezent, cei care vor să facă un RMN cerebral cu substanță de contrast la privat, trebuie să aștepte patru-cinci luni pentru investigația decontată sau a doua zi, contra unor sume între 500 și 900 de lei.
Doar 42 de aparate RMN are România, în spitalele de stat, și 71 în privat, în condițiile în care doar anul trecut, în spitalele din România s-au internat aproape 4 milioane de pacienți.

Culturile agricole sunt afectate de temperaturile ridicate din această iarnă.
În multe zone ale ţării pomii fructiferi au înmugurit deja, iar plantele semănate toamna trecută au crescut mult prea rapid.
În zonele în care s-au semnalat ploi abundente, agricultorii au ieşit pe câmp, pentru a drena apa, care inundă cerealele.
Potrivit fermierilor, temperaturile de peste 10-15 grade în luna ianuarie pot compromite întreaga producţie agricolă.

România se află printre statele europene cu cele mai slabe vânzări de mașini electrice.
În Europa, există discrepanțe majore în privința vânzărilor de vehicule electrice, arată un raport.
În România, aceste mașini ocupă doar 0,1% din totalul pieței, la fel ca Slovacia, Cehia sau Polonia.
Singurele state europene în care electricele depăşesc 1% din piaţă sunt Finlanda, Franţa si Marea Britanie cu 1,4%, Austria 1,5%, Belgia 1,7%, Elveţia 2%, Suedia 3,6%, Olanda 6% şi Norvegia, cu 29%.

98% dintre medicii de familie din toată ţara continuă colaborarea cu Casele de Asigurări de Sănătate.
Unii au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor pe care le aveau, alţii au ales contracte pe perioadă determinată. Potrivit agenției de presă RADOR, medicii de familie sunt în continuare nemulţumiţi de modul defectuos în care funcţionează sistemul informatic, cer eliminarea birocraţiei din domeniul sănătăţii şi o finanţare corespunzătoare.

Elevii nu vor mai putea fi sancționați dacă vin fără uniformă la ore.
Așa prevede regulamentul de organizare al școlilor, care a fost modificat și aprobat luni, 8 ianuarie.
Printre schimbări se află și interzicerea serviciului pe școală, efectuat până acum de elevi.
O altă modificare prevede faptul că pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze orele.
Elevii spun că modificările sunt în general, benefice, dar sunt nemulțumiți că nu au fost consultați înainte de aprobare.

Doar 10 la sută dintre mașinile rulate sunt verificate, deși unele sunt un real pericol.
Experții din sectorul auto spun că şoferii se dovedesc mai prudenţi atunci când cumpără maşini scumpe şi mărci germane, dar își asumă mai ușor riscuri pentru mașinile mai vechi și mai ieftine.
Dintre maşinile verificate anul trecut, jumătate aveau probleme legate de lipsa unor dotări din fabrică, avarii sau kilometraj.
Pentru a evita problemele grave, înainte de cumpărare, mașinile pot fi verificate online, la reprezentanțele auto și în atelierele service independente.

Pensionarii și persoanele cu venituri reduse pot avea abonamente gratuite de la RATC.
Abonamentele se eliberează celor cu pensii de până la 1450 lei inclusiv, persoanelor de peste 70 ani și persoanelor de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile se găsesc la pangarele bisericilor constănțene și se depun personal la Serviciul Public de Asistență Socială din Constanța.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept