Știri 5 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat în această dimineață Sf. Liturghie și slujba de sfințire mare a apei, la catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Apa sfințită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 150.000 de PET-uri ce vor fi oferite mâine credincioşilor constănţeni.
De la ora 10, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde le va împărți deținuților Aghiasmă Mare și va rosti un cuvânt de învățătură.
Apoi de la ora 14, va fi prezent la schitul „Prodromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”.
De aici se va pleca în procesiune la malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apoi, ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.40 Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.15, se va merge în procesiune până la Cazinou, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia la ora 12, Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 14.45, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din orașul Ovidiu.
Tot mâine, de la ora 16.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Duminică, de la ora 9, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, din Constanța, zona Cora Brătianu cu prilejul hramului.

Circulația autovehiculelor în zona peninsulară este restricționată în această perioadă.
Astfel, de astăzi, de la ora 16:00, se va interzice oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor pe bulevardul Regina Elisabeta (zona cuprinsă între Poarta 1 și Acvariu).
Participanților la eveniment li se recomandă utilizarea parcărilor special amenajate de la Poarta1, Judecătoria Constanța și Portul turistic Tomis.

Bugetul medicinei de familie va fi suplimentat.
Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Florian Bodog, care a dat asigurări că bugetul medicinei de familie va fi suplimentat, în acest an, cu 278 milioane de lei, respectiv cu 17% față de cât a fost în exercițiul bugetar anterior.
De asemenea, personalul medical care lucrează în regim de gardă, va primi mai mulți bani de la buget.
Decizia vine în contextul protestelor medicilor de familie și refuzului de a mai furniza servicii medicale gratuite.

Organizația Mondială a Sănătății introduce dependența de jocurile pe calculator pe lista afecțiunilor psihice.
O statistică oficială cu privire la numărul românilor dependenți de jocurile pe calculator nu există, însă se estimează că numărul acestora ar depăși câteva zeci de mii.
Toți acești oameni prezintă o serie de simptome, printre care preocuparea excesivă față de joc, neglijarea completă a vieții personale și un comportament bipolar.
Dacă dependența de jocurile video va fi clasată drept o boală psihică, tratamentele ar putea fi decontate de stat, iar pacienții vor fi ajutați să se vindece de această tulburare.

Consumul de alcool afectează ADN-ul celulelor stem și favorizează apariţia cancerului.
Așa relevă un studiu britanic.
Rezultatele acestuia oferă mai multe detalii cu privire la modul în care alcoolul sporeşte riscul de apariţie a şapte tipuri de cancer, inclusiv forme comune precum cel de sân şi de colon.
Studiul arată, totodată, cum încearcă organismul să se apere împotriva daunelor produse de alcool.
Potrivit experților, unele tipuri de cancer se dezvoltă din cauza afectării ADN-ului din celulele stem.
În timp ce unele daune apar întâmplător, cercetările relevă că ingestia de alcool poate creşte riscul acestor daune.

Direcţiile de sănătate publică din ţară verifică panourile stradale care promovează campanii antivaccinare.
La Braşov s-au luat deja primele măsuri.
Cuvintele din mesajele publicitare „Vaccinurile nu sunt sigure” au fost acoperite cu o bandă neagră.
Săptămâna trecută, în mai multe oraşe din ţară au apărut panouri publicitare cu mesaje împotriva vaccinării.
Ministrul sănătăţii, Florian Bodog a anunţat că inspectorii sanitari vor verifica şi îi vor sancţiona pe iniţiatorii tuturor campaniilor publicitare care vizează sănătatea publică şi care nu au avizul ministerului, aşa cum prevede legea.

Administrația Națională a Penitenciarelor vrea să investească peste 9 milioane de euro în achiziția unui sistem de bruiaj al telefoanelor mobile.
Fenomenul este greu de combătut doar cu percheziții în celule.
Decizia vine ca urmare a numeroaselor cazuri de înșelare prin metoda Accidentul.
De altfel, multe dintre apelurile-capcană vin din închisori.
În România sunt peste 27.000 de deținuți, iar aceștia ar deține ilegal peste 2.000 de telefoane mobile, conform estimărilor sindicaliștilor din penitenciare.

Pensionarii și persoanele cu venituri reduse pot avea abonamente gratuite de la RATC.
Abonamentele se eliberează celor cu pensii de până la 1450 lei inclusiv, persoanelor de peste 70 ani și persoanelor de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile se găsesc la pangarele bisericilor constănțene și se depun personal la Serviciul Public de Asistență Socială din Constanța.

Trei județe din nord-vestul Bulgariei vor alipirea la România.
Locuitorii din județele Vidin, Vrața și Montana vor să organizeze o consultare populară în vederea obținerii unei declarații de independență față de statul de la sud de Dunăre.
Aceștia spun că vor să scape regiunea de corupția din țară.
Organizatorul acestui „referendum” la nivel local, Boris Kamenov, a declarat pentru presa din țara sa că după obținerea independenței cele trei județe vor să adere la România.
El este de părere că sistemul judiciar românesc este mai eficient.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept