Știri 4 ianuarie 2018

Biserica Ortodoxă va prăznui sâmbătă Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine de la ora 5.00, Sf. Liturghie, urmată la ora 7.00, de slujba de sfințire mare a apei, la catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Apa sfințită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 150.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni, de Bobotează.
De la ora 10, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde le va împărți deținuților Aghiasmă Mare și va rosti un cuvânt de învățătură.
Apoi de la ora 14, Ierarhul nostru va fi prezent la schitul „Prodromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”.
De aici se va pleca în procesiune la malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apoi, ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.40 Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.15, se va merge în procesiune până la Cazinou, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia la ora 12, Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 14.45, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din orașul Ovidiu.
Tot sâmbătă, de la ora 16.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Duminică, de la ora 9, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, din Constanța, zona Cora Brătianu cu prilejul hramului.

Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Constanţa funcţionează în incinta Pavilionului Expoziţional.
La finele anului trecut, Consiliul Judeţean Constanţa, a aprobat cedarea în folosinţă gratuită către Prefectură, a mai multor spaţii din Pavilion, pentru mutarea serviciului Permise şi Înmatriculări.
Acum, examinarea teoretică a candidaţilor se va face la Pavilion, iar din parcarea acestuia se va pleca pe traseu, pentru testarea practică.
Tot în cadrul Pavilionului vor funcţiona şi birourile pentru depunerea şi ridicarea actelor.
Totodată, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu, preschimbarea permiselor de conducere se va face doar pe bază de programare on-line.

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanța s-a extins.
Este vorba despre 6.000 de metri pătraţi în plus.
Zona adiacentă Lacului Tăbăcărie va fi transformată într-un Parc Dobrogean în care vor fi găzduite păsări şi animale specifice zonei.
Ca în fiecare iarnă, la complex se refugiază şi păsările sălbatice, motiv pentru care, reprezentanţii acestuia fac un apel către constănţeni, să ajute la hrănirea lor.

Legea insolvenţei persoanelor fizice a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar nu se ştie dacă se poate aplica.
Întârzierea cu doi ani a aplicării acestei legi este cauzată de faptul că este vorba de un act normativ foarte stufos şi care implică o mare birocraţie.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), nu a anunţat dacă această lege poate fi implementată şi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze, cei care vor să beneficieze de ea.
Pentru ca legea să poată funcţiona, sunt necesare Comisiile de insolvenţă, constituite la nivel central şi teritorial, la care se pot depune cererile pentru intrarea în procedura de insolvenţă personală.

Banii celor care au făcut donații pentru cumpărarea de către stat a operei „Cuminţenia Pământului” vor fi restituiți.
Conform Ordonanței care a fost adoptată pe 28 decembrie, banii se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi din conturile deschise la instituţiile de credit, până pe 31 decembrie 2018.
Costurile aferente restituirii banilor, indiferent de mijlocul prin care aceştia au fost colectaţi, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

RATC a anunțat programul de circulație a autobuzelor din această perioadă.
Astfel, până mâine, autobuzele vor circula în intervalul orar 05:15 – 23:00.
Acestea vor avea frecvența dintr-o zi obișnuită de weekend.

Islanda este prima țară din lume care legalizează egalitatea salarială între sexe.
Legea care interzice ca bărbații să fie plătiţi mai mult decât femeile pentru aceeaşi activitate a intrat în vigoare în Islanda.
Conform noilor reguli, companiile și agențiile guvernamentale care nu reușesc să dovedească paritatea de plată între sexe, riscă amenzi.

Utilizatorii care se joacă pe dispozitivele mobile se expun riscului de a fi ascultați, dacă acordă drepturi de acces la microfonul telefonului sau tabletei.
Conform ziarului britanic The Times, peste 250 de jocuri din Google Play Store monitorizează sunetele captate de microfoanele dispozitivelor pe care sunt instalate.
Monitorizarea poate fi realizată, în unele cazuri, în fundal, chiar și atunci când jocul respectiv nu rulează.
Mai mult, nu doar Android-ul este vizat, multe din jocurile identificare având versiuni pentru iPhone și iPad.
Atât Google, cât și Apple își avertizează utilizatorii cu privire la drepturile de acces pe care le cer aplicațiile instalate.
Concret, în acest caz, utilizatorul ar rezolva problema prin blocarea accesului la localizare și microfon a jocurilor.

Ministerul Educației vrea ca elevii de liceu- profilul Real- să studieze Educație artistică, în loc de Fizică.
La clasele a XI-a și a XII-a, profil Real, specializarea Matematică-Informatică, a doua limbă modernă nu va mai fi prinsă în trunchiul comun și va apărea posibilitatea alegerii între o oră și trei ore de discipline opționale.
În schimb, elevii vor face Educația vizuală, la clasele a IX-a și a X-a, respectiv Educație artistică la clasele a XI-a și a XII-a.
De asemenea, se introduc orele de Consiliere și Opționale la care elevii vor putea studia Biologie marină/Ecosisteme marine, Geologie, Apa și viața sau Animație.

Exercițiile lunare „Miercurea Alarmelor’’ se vor desfășura și în acest an.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a desfăşurat, ieri, în prima zi de miercuri, testări ale echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
În mod obișnuit, sirenele se aud în intervalul orar 10.00 – 11.00, în tot județul Constanța.
În România există trei tipuri de alarme: Alarmă la Dezastre (5 sunete); Prealarmă Aeriană (3 sunete) și Alarmă Aeriană (15 sunete).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept