Știri 3 ianuarie 2018

Anul 2018 este declarat Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Hotărârea a fost luată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Biserica Ortodoxă Română a contribuit la pregătirea marilor evenimente istorice, având ca scop unitatea naţională a românilor, şi anume: Unirea Principatelor din 1859, obținerea Independenței de stat a României (1877-1878) și Marea Unire din 1918, decisivă pentru constituirea statului național unitar România.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită în acest an, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sf. Ap. Andrei.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat că acest edificiu nou este o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al spiritualității românești.
Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, va avea hramul principal Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor și va fi a treia ca mărime din Europa după Sagrada Familia din Spania şi San Pietro din Vatican.
În prezent, lăcașul de cult este realizat în proporţie de 85%.

Medicii de familie nu mai eliberează trimiteri și rețete compensate de astăzi.
Astfel, pacienţii vor fi nevoiţi să îşi plătească medicamentele şi, în unele cazuri, şi controalele, dacă acestea nu sunt oferite pro-bono.
Decizia medicilor a fost anunţată în contextul nemulţumirilor generate de promisiunile neonorate ale guvernanţilor, făcute în luna noiembrie, după protestele de stradă în care au fost ceruţi mai mulţi bani pentru medicina primară şi eliminarea birocraţiei.

RATC a anunțat programul de circulație a autobuzelor din această perioadă.
Astfel, până vineri, 5 ianuarie, autobuzele vor circula în intervalul orar 05:15 – 23:00.
Acestea vor avea frecvența dintr-o zi obișnuită de weekend.

Pensionarii și persoanele cu venituri reduse pot avea abonamente gratuite de la RATC.
Abonamentele se eliberează celor cu pensii de până la 1450 lei inclusiv, persoanelor de peste 70 ani și persoanelor de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile se găsesc la pangarele bisericilor constănțene și se depun personal la Serviciul Public de Asistență Socială din Constanța.

Meteorologii spun că în acest an vom avea parte de o iarnă blândă, cu temperaturi peste normal, cu precipitații puține.
În această lună, cel mai cald va fi în județele din sud-estul, sudul și vestul țării.
În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează valori medii de temperatură de până la două grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la un grad Celsius în Banat.
În rest, temperaturile vor oscila, în medie, între -6 şi zero grade Celsius.
În februarie se va răci, iar în martie vom avea temperaturi oscilante.

Elevii care frecventează învăţământul profesional, inclusiv dual, vor beneficia în continuare de burse profesionale.
Conform unei hotărâri adoptate de Guvern, bursa se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar de 200 de lei, pe durata cursurilor şcolare.
Măsura urmăreşte creşterea interesului tinerilor şi al familiilor acestora faţă de calificarea într-o meserie.
Fondurile pentru finanţarea „Bursei profesionale” vor fi asigurate de la bugetul de stat.

Pensiile vor crește în acest an.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, spune că punctul de pensie va crește la 1.100 de lei și este prognozat ca până în 2020, punctul de pensie să ajungă la 1.775 de lei.
O parte din bugetari vor avea salarii scăzute, fiind vorba despre cei cu funcții de conducere, deoarece dezechilibrele sunt foarte mari.
Potrivit ministrului, în anul 2022, sistemul va fi complet echilibrat și toți vor avea salarii egale pentru muncă egală.

Cererile pentru recuperarea taxei de primă înmatriculare trebuie depuse până pe 31 august 2018.
Cererea trebuie să fie însoțită de dovada de achitare a taxei, cartea de identitate și certificatul de înmatriculare a vehiculului.
Procedura prin care se pot obține banii înapoi de către proprietari a fost publicată și sunt vizate înmatriculările din perioada 2003 – 2016.
Restituirea taxei se face într-un cont bancar.
Guvernul intenționează să introducă o taxă nouă, după ce, timp de un an, în România a putut fi înregistrată orice rablă.

De anul acesta, maşinile mai vechi de 12 ani vor trebui să facă anual inspecţia tehnică periodică.
De asemenea, pentru autovehiculele noi intervalul de prezentare la staţiile ITP va fi de 3 ani.
Noile reglementări sunt prevăzute într-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial, care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană.
Totodată, autoturismele vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, mai precis dacă deficienţele constatate nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului.

Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi, cu servicii de bază, din 27 ianuarie.
Este vorba despre comisioanele pentru deschiderea şi închiderea unui cont, precum şi cele pentru retrageri de bani sau interogarea soldului.
Reglementarea este inclusă într-o lege adoptată recent de parlament.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept