Știri 22 decembrie 2017

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.
S-a născut pe 21 decembrie 1596, la Suceava, ca fiu al lui Simion Movilă şi al soţiei sale Marghita.
În anul 1633 a fost hirotonit Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia şi tot atunci a pus bazele unui colegiu la Mănăstirea Bratska, din care se va dezvolta vestita Academie Duhovnicească de la Kiev.
Ca Mitropolit al Bisericii Ortodoxe ucraino-ruse din Polonia, timp de 13 ani, a desfăşurat o intensă activitate bisericească şi culturală, mai ales în domeniul tipăririi de cărţi bisericeşti, unde s-a îngrijit de apariţia a peste 50 de cărţi.
Dintre acestea cea mai importantă este lucrarea Mărturisirea Ortodoxă, tradusă în mai multe limbi şi tipărită în numeroase ediţii, şi care a devenit a treia mărturisire de credinţă a Bisericii Ortodoxe, după Crez şi Dogmatica Sf. Ioan Damaschin.
S-a mutat la Domnul pe 22 decembrie 1646 şi a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska.
Întreaga avere a folosit-o pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi întreţinerea lor.
Pentru meritele sale deosebite, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Ucraina în anul 1996.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 12 o slujbă de pomenire a eroilor la Troița din parcul Casei de Cultură.
Mâine, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la Penitenciarul Poarta Albă și va rosti un cuvânt de învățătură celor lipsiți de libertate.
Totodată, un grup de colindători va vesti Nașterea Domnului celor prezenți.
Duminică, în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie de la ora 8.45, la Catedrala Arhiepiscopală, iar luni, va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Tot luni, după slujbă, Corala Armonia va susține un concert de colinde.

Parohia „Sf. M. Mc. Mina” din Constanța va oferi daruri copiilor, în ziua de Crăciun.
Astfel, copiii prezenți la Sf. Liturghie, de praznicul Nașterii Domnului vor primi pachete cu dulciuri.
De asemenea, 700 de cadouri vor fi dăruite copiilor din spitale și celor instituționalizați,
Totodată, mâine, la ora 18.00, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului susține un concert de colinde la biserica „Sf. Mina”, în prezența IPS Teodosie.
Evenimentul este un cadou oferit de biserică enoriașilor, sponsorilor și colaboratorilor care sunt alături în activitățile social-filantropice realizate de parohie în cursul anului.

Pensionarii și persoanele cu venituri reduse pot avea abonamente gratuite de la RATC.
Abonamentele se eliberează celor cu pensii de până la 1450 lei inclusiv, persoanelor de peste 70 ani și persoanelor de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile se găsesc la pangarele bisericilor constănțene și se depun personal la Serviciul Public de Asistență Socială din Constanța.

Globalizarea distruge condițiile coeziunii sociale și ale păcii.
Acesta este mesajul patriarhului ecumenic Bartolomeu, care a mai spus că „în epoca noastră crește indulgența față de cei influenți’’.
De asemenea, Patriarhul Constantinopolului subliniază că Nașterea Domnului Iisus Hristos reprezintă „sărbătoarea comună a întregii creații”, „mântuirea lumii, ziua de naștere a omenirii”.
În încheierea mesajului de Crăciun, acesta încurajează credincioșii că indiferent de dificultățile istorice, „Biserica dă mărturie despre adevăr și săvârșește lucrarea ei sfințitoare, pastorală și transfiguratoare”.

Astăzi se împlinesc 28 de ani de la revoluţia română din 1989.
Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu.
Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale.
Potrivit datelor oficiale, numărul total al celor decedaţi pe durata revoluţiei a fost de 1142, al răniţilor de 3138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760.
Cu toate acestea, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din 1989.
Cu această ocazie la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor revoluţiei din întreaga ţară vor fi oficiate rugăciuni de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pentru libertate, credinţa şi demnitatea poporului român.

Mexic va legaliza vânzarea de produse pe bază de marijuana de anul viitor.
Legalizarea a provocat dezbateri intense în Mexic, în contextul în care ţara se luptă să limiteze traficul de droguri, o sursă importantă de venit pentru cartelurile violente care au ucis 140.000 de persoane în Mexic în ultimul deceniu.
Statul mexican a legalizat folosirea marijuanei în scopuri medicale şi ştiinţifice în luna iunie, dar a menţinut interdicţia pentru utilizarea şi cultivarea în scopuri recreaţionale.
Argentina, Chile, Columbia, Peru şi Puerto Rico au legalizat deja marijuana medicinală.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că în perioada 27-29 decembrie va avea program normal de donare de sânge.
Sunt așteptate cel puțin 40-50 de persoane zilnic, astfel încât să se poată asigura tratamentul transfuzional indispensabil pacienților din spitale.
Donările se pot face între orele 7.30 – 13.00.
De asemenea, Centrul anunță că pe 25, 26 decembrie și pe 1 și 2 ianuarie nu va avea program cu publicul.

Constănțenii abonați la RADET vor avea căldură în regim non-stop în acest sezon.
Reprezentanţii Regiei dau asigurări că, indiferent de evoluţia temperaturilor exterioare şi de condiţiile meteo, constănţenii vor avea căldură în apartamente.
De asemenea, ei le solicită acestora să-şi achite contravaloarea consumului de energie termică şi îi atenţionează pe toţi restanţierii că, în condiţiile în care în următoarea perioadă nu vor face plăţi semnificative, vor lua măsura sistării furnizării serviciilor către aceştia.

Screeningul cancerului mamar este necesar mai ales după vârsta de 40 de ani.
Potrivit medicilor, depistarea precoce a cancerului mamar reprezintă o măsură de sănătate aplicabilă la nivelul întregii populaţii, dar mai ales femeilor care depășesc vârsta de 40 de ani.
În prezent, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în rândul femeilor, iar depistarea bolii în stadii incipiente este, de cele mai multe ori, salvatoare de vieți.
Screeningul se adresează persoanelor asimptomatice, presupus sănătoase şi este indicat femeilor cu vârsta între 45 şi 54 de ani.

BNR va pune în circulație, de la 1 ianuarie, bancnote și monede cu noua stemă a țării.
Acestea vor fi lansate în circulație în mod eșalonat, în funcție de nevoile reale ale circulației monetare.
Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care obligă autoritățile publice să facă această modificare în stemele și sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018.

Elevii şi preşcolarii vor intra de mâine în vacanţa de iarnă.
Ei vor reîncepe cursurile pe 14 ianuarie.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă va fi cea intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), urmată de vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie pe 25 mai, iar pentru clasa a VIII-a pe 8 iunie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept