Știri 19 decembrie 2017

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oferi daruri unor persoane cu dizabilități.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 12.45, la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” din Constanța, unde cele 40 de persoane îl vor colinda și vor prezenta o mică scenetă.
Cadourile constau în produse din carne de porc, pui, alimente de bază, cozonac, fructe și suc, pentru masa de Crăciun.
Acțiunea este organizată de către parohiile constănțene „Adormirea Maicii Domnului I”, „Adormirea Maicii Domnului II” și „Sf. Ștefan”.

Sfântul Sinod a explicat diferenţa dintre taxele și contribuțiile bisericești.
Astfel, taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire.
Contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii.
Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.
Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale.
În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi.

Legea care stabilește plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului a fost promulgată de președintele Iohannis.
Plafonul a fost stabilit la nivelul de 8.500 de lei.
De asemenea, legea reglementează data de la care se aplică prevederile propuse, respectiv începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017.

Japonezii preferă animalele de companie în locul copiilor.
Potrivit cifrelor oficiale, în Japonia sunt peste 20 de milioane de animale de companie, față de doar 15 milioane de copii sub 15 ani.
Necuvântătoarele au depășit numărul copiilor, lucru care a schimbat și serviciile religioase.
În locul binecuvântărilor tradiționale pentru copii, templele oferă acum acest serviciu pentru animalele de companie.
Potrivit asociației proprietarilor de animale, japonezii cheltuiesc în medie 60 de euro pe luna pentru fiecare animal de companie.

Senatul a abrogat prevederea referitoare la obligativitatea educatorilor şi învăţătorilor să absolve studii universitare.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților, pe 16 octombrie și prevedea că educatorii şi învăţătorii trebuiau să absolve studii universitare de licenţă, în profilul postului, pentru a-şi continua activitatea în funcţiile didactice.
Senatul este camera decizională în acest caz.

În România, unul din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață.
Datele arată că 90% dintre copiii prematuri supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor.
Numai din fondurile colectate între 2012 și 2016 din redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.245.700 de euro.

Telefoanele mobile nu trebuie ţinute lângă corp sau pat.
Departamentul de Sănătate Publică din California a publicat pe site-ul său un îndrumar adresat persoanelor şi familiilor care doresc să reducă expunerea la energia de frecvenţă radio emisă de acest tip de dispozitive.
Printre recomandări se numără: menţinerea telefonului mobil la distanţă de corp, reducerea utilizării acestuia când semnalul este slab şi evitarea folosirii dispozitivului pentru a transmite fişiere audio sau video sau descărcarea ori încărcarea unor fişiere de dimensiuni mari.
Experții spun că părinţii ar trebui să aibă în vedere reducerea timpului pe care copiii lor îl petrec utilizând telefoanele mobile şi să îi încurajeze să îşi oprească dispozitivele în timpul nopţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat, din anul 2011, radiaţiile de la telefoanele mobile drept cancerigene.

Asociaţia „Colectiv” lansează o campanie de strângere de fonduri pentru un program naţional de educaţie a copiilor în caz de incendiu.
De asemenea, asociația dorește lansarea în şcolile din România a unei cărţi pentru copiii din clasele primare intitulată „Povestea luptei dintre apă şi foc”.
În România au loc peste 2000 de incendii pe lună, iar arsurile sunt a patra cauză de deces prin accident în rândul copiilor de până la 14 ani.
Asociaţia a fost creată de părinţii tinerilor care au murit ca urmare a incendiului produs în noaptea de 30 octombrie 2015 în Clubul bucureştean Colectiv şi de supravieţuitori ai tragediei.

Biserica Anglicană a numit prima femeie episcop din Londra.
Sarah Mullally va deveni cea de-a 133-a persoană care va deţine acest post subordonat numai arhiepiscopului de Canterbury şi arhiepiscopului de York în cadrul ierarhiei bisericii.
Instalarea sa oficială va avea loc la Catedrala Saint Paul din Londra la începutul anului viitor.
Înainte de hirotonire, în 2001, ea a ocupat funcţia de Asistentă Şefă pentru Anglia, fiind cea mai tânără persoană numită în acest post.
Biserica Anglicană a permis în 1994 femeilor să ocupe funcţia de preot, însă numirea primei femei episcop a venit abia în 2014.

Shaorma cu fosfați rămâne legală.
Potrivit Comisiei Europene, fosfaţii sunt necesari în prepararea kebabului şi a şaormei pentru că aceştia ajută la gătirea uniformă a cărnii ţinută pe verticală.
Directorul general în cadrul Organizaţiei Europene pentru Protecţia Consumatorilor a declarat că în acest caz trebuie să li se ceară statelor membre să oblige producătorii de kebab, shaorma sau gyros să informeze clienţii dacă folosesc sau nu fosfaţi.
Comitetul pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentelor din cadrul Parlamentului European votase împotriva folosirii fosfaţilor în carnea utilizată pentru prepararea kebabului, deoarece aceștia duc la probleme ale sistemului cardiovascular.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept