Știri 18 decembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
Acesta s-a născut pe moşia mănăstirii Sfântului Nicolae din Rădăuţi, pe la începutul secolului al XV-lea, cu numele de Dumitru.
A îndrăgit din copilărie viaţa bisericească şi ostenelile ascetice, iar după o perioadă de ucenicie, a îmbracat haina monahală, şi a primit numele de David.
A fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic iscusit, dar pentru că nu mai avea linişte din cauza celor ce îi cereau neîncetat ajutorul, s-a retras în mănăstirea Sfântul Lavrentie de lângă satul Vicovu de Sus.
Apoi a devenit pustnic şi a primit numele de schimnicie de Daniil.
În anul 1451, Sfântul Daniil a devenit duhovnicul lui Ştefan cel Mare, pe care l-a încurajat să lupte pentru apărarea creştinătăţii, dar l-a îndrumat şi spre ctitorirea de lăcaşuri de cult.
A fost înzestrat cu mari haruri şi socotit sfânt încă din timpul vieţii.
S-a mutat la Domnul în anul 1496, iar în anul 1992 a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Română.
De asemenea, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește.

Astăzi este Ziua Minorităţilor Naţionale.
18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în anul 1992.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor ce aparţin minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.
În fiecare an, cu prilejul acestei zile, Departamentul pentru Relații Interetnice organizează o serie de manifestări culturale, care prezintă tradițiile specifice fiecărei minorități.

Arhiepiscopia Tomisului va găzdui mâine Festivalul Judeţean de colinde „Naşterea lui Hristos, vestim”, Ediţia a III-a.
Acesta se va desfășura de la ora 11, în sala Aula Magna.
Concertul va fi susținut de un grup de elevi constănțeni calificați la faza locală a acestui festival-concurs.

Papa Francisc a declarat că ştirile false şi senzaţionale reprezintă „un păcat foarte grav”.
El le-a cerut jurnaliştilor să transmită informaţii corecte, complete şi clare, nu ştiri „părtinitoare” şi să înceteze să mai aducă în atenţia publicului scandaluri vechi.
Suveranul Pontif a mai spus că jurnaliştii au o misiune „extrem de importantă” în societăţile democratice.

Timbrul de mediu ar putea fi înlocuit până în luna martie sau aprilie 2018 conform directivelor europene, pentru diminuarea poluării.
Anunțul a fost făcut Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care a adăugat că principiul va fi același, adică Poluatorul plătește!
Bugetul Adminstrației Fondului pentru Mediu va fi aprobat în primăvară, astfel că până atunci, timbrul de mediu va fi înlocuit, conform directivelor europene.

Voucherele de vacanţă vor putea fi acordate de orice instituţie publică, de la 1 ianuarie.
Pentru acest lucru sunt bugetate 1,7 miliarde de lei, potrivit ministrului turismului, Mircea Dobre.
Ordonanţa de Urgenţă prevede că în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, se va acorda o indemnizaţie sau o primă de vacanţă sub formă de vouchere în valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub formă tipărită sau în format electronic.
Ministrul a mai precizat că rxistă şi varianta ca de la 1 decembrie 2018 să se schimbe metodologia de acordare.

Cei care nu plătesc taxele la stat riscă pedeapsa cu închisoarea.
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de hotărâre prin care cei care nu plătesc taxele la stat, atât companiile, cât şi persoanele fizice, începând de la impozitul pe salariu, CAS şi alte taxe, sunt pasibile de închisoare.
Proiectul are ca scop creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi responsabilizarea angajatorilor în ceea ce priveşte plata la timp a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de către aceştia, dar şi de către angajaţi.

Elevii din zonele defavorizate sunt motivaţi să dea la facultate din perspectiva carierei şi câştigurilor.
Conform unui studiu, pe primul loc în topul factorilor care i-ar influenţa în mod pozitiv se află posibilitatea carierei (98 de menţiuni), urmată de viitorul mai bun (55 de menţiuni), gândul la bunăstarea financiară și posibilitatea de a obţine burse (37 de menţiuni) şi sprijinul familiei (32 de menţiuni).
Potrivit studiului, elevii din localităţi mici reprezintă una dintre categoriile cele mai vulnerabile privind orientarea către învăţământul superior.
Cercetarea a fost efectuată de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în zece licee din sate şi oraşe cu o populaţie sub 10.000 de locuitori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept