Știri 15 decembrie 2017

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia în această noapte, la ora 22.30, slujba de sfințire mică a bisericii, la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea constănțeană Topraisar, urmată de Sfânta Liturghie.
Slujba de sfințire este ocazionată de finalizarea lucrărilor de renovare exterioară a lăcașului de cult.
La această biserică există obiceiul ca, în fiecare post, o noapte să fie dedicată rugăciunii.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.00, la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Năvodari.
La sfârșitul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va înmâna distincția „Crucea Sfântului Apostol Andrei” părintelui Vasile Vasile, de la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Năvodari, părintelui Serghie Oancea, preot pensionar la parohia Crucea, fost deținut politic, arhitectului Dan Corneliu și Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Constanța.
Aceasta este ultima acțiune din cadrul proiectului Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului, desfășurat de către Arhiepiscopia Tomisului în acest an și corelat Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Bugetarii vor primi de la 1 ianuarie o majorare a salariului brut cu 25% faţă de luna decembrie şi vouchere de vacanţă.
Așa prevăd normele legislative apărute la începutul acestei luni.
Vicepreşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar constănţean, Ion Popescu a declarat că de la 1 martie 2018, numai pentru învățământ, va mai fi o creștere de 20%.
De asemenea profesorii vor primi, eşalonat, banii câştigaţi în instanţe.

În Constanța, autorizația pentru rezervarea locului de parcare se reînnoiește automat.
Anunțul a fost făcut de Serviciul Public de Impozite și Taxe, care a mai precizat că taxa aferentă anului 2017 trebuie să fie achitată.
Persoanele care nu doresc reînnoirea acesteia trebuie să depună o cerere, în cursul zilei de astăzi.
Cererea poate fi depusă atât la Biroul Siguranța Circulației și Parcări, din cadrul Direcției Gestionare Servicii Publice situat pe str. Ecaterina Varga, cât și la Centrul de Informare Cetățeni, situat în City Park Mall.

Aproape 16.000 de medici români au plecat din ţară şi lucrează în străinătate, în special în Uniunea Europeană.
De asemenea, numărul angajaţilor din sectorul cercetare-dezvoltare din ultimii 20 de ani a scăzut cu 30%.
Datele apar într-un studiu realizat de Coaliţia pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor.
Cea mai îngrijorătoare situaţie se înregistrează în domeniul sănătăţii, unde ar fi nevoie de 600 de medici de familie şi 4.000 de medici specialişti.

Temele pentru acasă sunt repetitive, monotone şi dificile.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Ministerul Educaţiei Naţionale, în perioada 7-20 noiembrie.
Astfel, temele pentru acasă sunt considerate utile de cei mai mulţi dintre respondenţi, dar majoritatea elevilor şi părinţilor sunt de părere că temele sunt prea obositoare şi prea multe.
Potrivit studiului, profesorii preferă să dea doar teme care întăresc ceea ce s-a predat la clasă, în timp ce elevii şi părinţii îşi doresc teme diferenţiate, provocatoare, pe care să le rezolve creativ şi eventual în echipă.

Guvernul a aprobat ieri majorarea numărului de posturi pentru Administrația Națională a Penitenciarelor.
Potrivit unei hotărâri, acestea se suplimentează cu 1.000 de locuri, de la 15.000 la 16.000.
Decizia a fost luată în contextul în care numeroase ore suplimentare nu au fost recuperate, dar și pentru că deținuții au nevoie de spații noi de cazare.

Limita de vârstă pentru copiii ai căror părinţi beneficiază de dreptul de concediu medical va fi mărită de la 7 la 16 ani.
Anunțul a fost făcut ieri de Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
De asemenea, au fost aduse clarificări la lista afecţiunilor grave pentru care se acordă acest concediu medical şi în privinţa documentelor pentru părinţii care însoţesc copiii la tratament în spitale din Uniunea Europeană sau din străinătate.
Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătăţii să accelereze demersurile de debirocratizare.

Doar 15 km de autostradă au fost inaugurați în acest an.
Asociaţia Pro Infrastructură solicită ministrului de resort să îl demită de urgenţă pe şeful Companiei de Drumuri.
Reprezentanţii Asociaţiei consideră că, în pofida promisiunilor de la începutul anului, drumarii au reuşit să inaugureze doar 15 kilometri de autostradă, în loc de 90.
Ei contestă şi faptul că autorităţile au amânat pentru anul viitor construcţia altor cinci loturi de drum rapid, dar şi a viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti.
La rectificarea bugetară, Compania de Drumuri a pierdut aproximativ trei miliarde de lei, bani alocaţi iniţial pentru derularea proiectelor cu fonduri europene, dar care nu au fost cheltuiţi.

Romfilatelia a introdus în circulaţie o marcă poştală „In memoriam Regele Mihai Întâi”.
Timbrul are o valoare nominală de opt lei şi ilustrează portretul şi monograma regelui.
Va fi disponibil în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
Portretele ultimului monarh al României sunt reprezentate pe timbrele româneşti pe parcursul a nouă decenii, începând cu anul 1928.

Guvernul va aloca anul viitor 2 miliarde lei pentru garanții acordate în programul Prima Casă.
Pentru anul trecut, Ministerul de Finanțe au avizat garanții de 2,67 miliarde lei.
Simultan, va fi operată o reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2%.
Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă.
Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept