Știri 14 decembrie 2017

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, la ora 22.30, slujba de sfințire mică a bisericii, la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea constănțeană Topraisar, urmată de Sfânta Liturghie.
Slujba de sfințire va fi oficiată cu ocazia finalizării lucrărilor de renovare exterioară a lăcașului de cult.
La această biserică există obiceiul ca, în fiecare post, o noapte să fie dedicată rugăciunii.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.00, la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Năvodari.
La sfârșitul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va înmâna distincția „Crucea Sfântului Apostol Andrei” părintelui Vasile Vasile, de la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Năvodari, părintelui Serghie Oancea, preot pensionar la parohia Crucea, fost deținut politic, arhitectului Dan Corneliu și Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Constanța.
Aceasta este ultima acțiune din cadrul proiectului Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului, desfășurat de către Arhiepiscopia Tomisului pe parcursul acestui an și corelat Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

România a intrat astăzi în perioada de doliu național, în memoria Regelui Mihai I.
Decizia a fost luată săptămâna trecută de Guvern și vizează zilele de 14, 15 și 16 decembrie.
În aceste zile, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.
Totodată, televiziunile, radiourile și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul în mod corespunzător.
Regele Mihai I a încetat din viață pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran al României a fost adus ieri în țară.
Conform programului anunțat de Casa Regală, toți cei care vor dori să depună flori și să aducă un ultim omagiu Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal astăzi și mâine, între orele 8:00 și 22:00.
Fostul suveran va fi înmormântat sâmbătă la Curtea de Argeș.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a primit titlul de doctor honoris causa al Universității Ebraice din Ierusalim.
Evenimentul a avut loc la deschiderea Conferinței Academice a Dialogului Ortodox-Evreu, desfășurată în perioada 5-7 decembrie.
Sanctitatea Sa Bartolomeu a fost însoțit de Mitropoliții Emanuel al Franței și Cleopa al Suediei.

Carnea de porc nu se va vinde anul acesta la tarabele din pieţele constănţene.
Declarația aparține purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanţa, Dr. Cristina Linte.
Ea a spus că legislația nu permite comercializarea cărnii de porc în aceste spații, din cauza faptului că au evoluat pesta porcină clasică și cea africană.

Traseul unor linii RATC va fi modificat.
La cererea locuitorilor din cartierul Tomis Plus, Regia va modifica pentru o perioadă de probă traseul liniei 3, de luni, 18 decembrie.
Astfel, la întoarcerea din cartierul Palazu Mare, autobuzele liniei 3 vor intra în cartierul Tomis Plus, având stații pe str. Kracovia (zona sensului giratoriu) și pe str. Napoli, returul urmând să aibă loc pe str. Lyon.
De asemenea, duminică, autobuzele de pe liniile 44, 48, 51 și 101C vor circula pe sensul de mers de la Poarta 2 pe str.Mihai Viteazu – B-dul Mamaia – str.I.G.Duca.
Traseul autobuzelor va fi modificat din cauza lucrărilor de pe str. Constantin Brătescu – zona Piața Griviței, între străzile Mihai Viteazu și I.G.Duca.

Autoritățile din domeniul sănătății fac apel la cetățeni să doneze sânge.
Rezervele sunt extrem de mici, iar cele 4 zile de la sfârșitul anului vor reduce stocurile și mai mult.
România rămâne unul din statele cu cei mai puțini donatori, la jumătatea mediei europene, fapt care ne plasează adesea în situații de criză.
Mai puțin de 2 la sută din români donează sânge, în condițiile în care media europeană este undeva la 4 la sută, iar state precum Danemarca depășesc 6 la sută.
Situația României este destul de gravă, iar Organizația Mondială a Sănătății ne plasează în prag de avarie.

Copiii ar trebui să doarmă împreună cu mama lor până când împlinesc vârsta de cel puțin trei ani.
Conform sfaturilor unui medic pediatru, acest lucru va contribui la sudarea legăturii dintre cei doi și va îmbunătăți comportamentul copiilor pe măsură ce cresc.
Sfatul său se bazează pe un studiu în care au fost monitorizați 16 copii.
Potrivit concluziilor cercetării, bebelușii care au dormit singuri în pătuțuri pentru copii au fost mai supuși stresului.
De asemenea, s-a constatat un risc crescut de întrerupere a somnului în cazul copiilor care au dormit singuri.
Sfaturile medicului contrazic părerile experților care consideră că bebelușii care dorm în același pat cu părinții lor au un risc mai mare de apariție a sindromului morții subite.

Preţul energiei va creşte de la 1 ianuarie.
Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România a făcut acest anunț, în urma finalizării licitaţiilor pentru trimestrul I din anul 2018.
Totodată, au fost stabilite tarifele specifice pentru distribuţia energiei electrice în 2018, acestea fiind, în medie, mai mici cu 1,08% faţă de acest an, pentru cei opt operatori de distribuţie concesionari.
Preţul energiei pentru consumatorii care sunt alimentaţi în regim de serviciu universal, pentru intervalul orar 8:00-24:00, va fi, de la 1 ianuarie, de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 şi 22:00, preţul va fi de 302 lei pe MWh, în creştere cu 13%.

Guvernul Republicii Moldova a hotărât că limba oficială a ţării este româna.
Conform proiectului de lege, în articolul 13 din Constituţie se propune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, care funcţionează pe baza grafiei latine” cu „limba română”.
Niciun membru al Guvernului nu s-a pronunţat împotriva acestei iniţiative.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a calificat drept „inadmisibilă” modificarea denumirii limbii oficiale din „moldovenească” în „română”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept