Știri 8 decembrie 2017

Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18.00, la biserica Sf. Vasile cel Mare din Constanța, din zona Inel 2, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt profesor Marian Bostan.
Invitați vor fi corala bărbătească ortodoxă Teodoxa a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Valeriu Croitoru, corul Nihil Sine Deo al parohiei Sf. Cuv. Parascheva din localitatea tulceană Dăeni, dirijat de părintele Alexandru-Octavian Balaban, corul Belcanto al Școlii gimnaziale nr. 39, Nicolae Tonitza, și Corul Sf. Dionisie Exiguul al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru doi copii cu grave probleme de sănătate.

Astăzi este Ziua Constituției României.
Prima Constituție de după Revoluția din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă, la 21 noiembrie 1991 și aprobată prin Referendumul național de la 8 decembrie, același an.
După patru ani de la adoptarea Constituției României, parlamentarii au adoptat propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Constituției României pentru data de 8 decembrie.
Constituția adoptată în 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire a Constituției României.
Aceasta a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la orele 17, Taina Sfântului Maslu la biserica Sf. Mc. Filofteea din cartierul Km 4.
Totodată, credincioșii vor putea cinsti papucelul și crucea Sfântului Gherasim din Kefalonia, aduse de la biserica „Sf. Nicolae” Grozăvești, din Capitală.
Sfintele odoare vor rămâne la această biserică până duminică, ora 13.00.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 27-a după Rusalii.
Astfel, de la ora 8.45, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii „Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, din localitatea 23 August, jud. Constanța.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie „Sandu Tudor şi asociaţiile studenţeşti creştine din România interbelică” și va fi susținută de lectorul universitar doctor Carmen Ciornea, cadru didactic asociat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei”.
Ea este și autoarea volumului cu același titlu, care va fi lansat în cadrul evenimentului.
Acesta se va desfășura astăzi, de la orele 16, la Curtea Brâncovenească.
Alături de autoare vor susține alocuțiuni: I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, scriitorul Alexandru Mihalcea, fost deținut politic și Pr. Ionuț Aștefănoae, cercetător acreditat C.N.S.A.S.
Evenimentul este organizat de Editura Eikon în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului, Facultatea de Teologie şi Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Intrarea va fi liberă.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează mâine o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30-13.30 la Spitalul Municipal din Medgidia.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Astăzi la orele 14.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și reprezentanți ai Asociației Elevilor Seminarului Teologic „Cuv. Dionisie Exiguul” din Constanța vor dărui 100 de pachete copiilor internați în secția Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța.
Elevii seminariști au organizat o colectă și au cumpărat dulciuri, fructe și jucării.
De asemenea, Corul Seminarului va interpreta un concert de colinde pe holul secției de pediatrie.

Autobuzele de pe linia 101C și 101M ar putea avea întârzieri săptămâna viitoare.
Anunțul a fost făcut de RATC.
Potrivit Regiei, în zilele de 11,12 și 13 decembrie, între orele 08:00 și 16:00, se vor efectua lucrări de toaletare și tăiere a arborilor uscați pe strada Șoseaua Mangaliei, pe tronsonul cuprins între străzile Aurora și Doctor Alexandru Simion Marcovici.

Biserica Ortodoxă va cinsti marți pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia luni de la ora 16, slujba Vecerniei la biserica Sf. Spiridon din cartierul Inel II.
Marți, de la ora 8.30, Ierarhul nostru împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.

Arhiepiscopia Tomisului lansează un volum dedicat Nașterii și Botezului Domnului.
Acesta se intitulează ’’Nașterea Domnului – Crăciunul și Botezul Domnului – Boboteaza’’ și este semnată de Pr. Prof. Univ. Emilian Cornițescu.
Evenimentul se va desfășura luni, de la orele 18.30, în Sala Mare a Arhiepiscopiei Tomisului, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie.
Cartea își propune o abordare a sărbătorilor Crăciunului în lumina mărturiilor filologico-biblice legate de semnificația lor religioasă în tradiția și spiritualitatea poporului român.
Prezentarea cărții va fi făcută de către Pr. Prof. Dr. Mihail Milea, iar în încheiere, Arhiepiscopul Tomisului va rosti un cuvânt de învățătură despre sărbătorile Crăciunului la români.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociației ’’Inimi Solidare’’, reprezentată de teologul Ovidiu Barbu.

Noul Mers al Trenurilor de călători va intra în vigoare în noaptea de 9 spre 10 decembrie.
Potrivit CFR Călători, zilnic se vor afla în circulație între 1.200 și 1.300 de trenuri, în funcție de perioada din an.
”Trenurile zăpezii” circulă de luni, 11 decembrie către destinații montane: Valea Prahovei, Vatra Dornei, Piatra Neamț și Petroșani.
În zilele de weekend, biletele pentru călătoriile de pe Valea Prahovei – pe rute între Sinaia – Brașov și retur – au reduceri între 31 și 56%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept