Plângere pentru denunț calomnios

Urmare a continuării difuzării unor materiale video la „Kanal D”, în care atât IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, cât și starețul mânăstirii „Peștera Sf. Ap. Andrei”, Arhimandritul Cosma Mitu, sunt acuzați de către diverse persoane, sub anonimat, de fapte presupus penale și imorale, dar inexistente, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Deoarece s-a făcut referire la un posibil dosar penal, urmare a „mărturiilor ajunse pe masa procurorilor”, Arhiepiscopia Tomisului și mânăstirea „Peștera Sf. Ap. Andrei” nu se lasă intimidate și, la rândul lor, vor depune plângeri penale pentru denunț calomnios, conform prevederilor Codului Penal.

2. La acest moment, Arhiepiscopia Tomisului nu deține nicio dovadă că starețul Cosma Mitu ar fi bătut pe părintele Calinic sau pe altcineva. Conform regulamentelor bisericești, Arhiepiscopia Tomisului nu pornește anchete în lipsa unor sesizări sau plângeri asumate (nu anonime) sau a unor dovezi concrete. Apariția în spațiul public a unor simple declarații anonime de presă, nesusținute de dovezi, nu poate constitui o argumentație valabilă pentru o sesizare din oficiu.

3. Constatăm, din nou, că persoane anonime, fără a cunoaște rânduielile BOR, profită de bunăvoința jurnaliștilor și lansează în spațiul public acuze nefondate, numite pompos „mărturii”. Astfel:

a) Acuza că părintele Calinic a fost „bătut pentru bani (…) ani la rând”, este cu atât mai deplasată cu cât mânăstirea, fiind un loc sacru, nu are ca scop „realizarea unor sume de bani impuse”. Donațiile credincioșilor către mănăstire nu se pot impune sau anticipa.

b) „Manevrele” și „hirotonisirea contra canoanelor bisericești (…) în două săptămâni” sunt simple fabulații. Cei ce le fac nu cunosc deloc nici CV-ul starețului și nici regulamentele bisericești. Cosma Mitu a intrat în mânăstire în ianuarie 1998, a fost călugărit în septembrie 1999, a fost hirotonit ierodiacon în aprilie 2001, iar ieromonah șase luni mai târziu, în decembrie 2001, odată cu hirotesirea ca protosinghel și numirea ca stareț al noii obști monahale de la Catedrala Arhiepiscopală. După 3 ani a fost numit arhimandrit, în iunie 2004. Toate s-au făcut cu respectarea canoanelor și regulamentelor bisericești. A acuza că acestea nu s-au respectat, fără a spune care anume canon a fost încălcat, e simplă vorbă goală. Acuzatorii se fac de râs pentru că nu știu că există și alți clerici ai BOR, preoți sau ierarhi, unii foarte cunoscuți, care au un parcurs profesional asemănător.

Celelalte acuze sunt creații artistico-fantastice ce nu pot fi luate în serios.

Vă mulțumim!

 

Biroul de Comunicare

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept