Știri 7 decembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
Aceasta a trăit la începutul secolului 13 în oraşul Târnovo din Bulgaria.
De mică s-a arătat a fi iubitoare de oameni şi milostivă aşa încât îşi dădea hainele şi mâncarea celor săraci.
Însă faptele ei bune au mâniat aşa de tare pe tatăl ei încât acesta o bătea adeseori.
Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Prin minune dumnezeiască, sfânta a dorit ca trupul ei să fie dus în cetatea domnească de la Curtea de Argeş.
Astfel, în timpul domnitorului Radu cel Mare, sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sf. Mc. Filofteea din cartierul Km 4.
Totodată, credincioșii vor putea cinsti papucelul și crucea Sfântului Gherasim din Kefalonia, aduse de la biserica „Sf. Nicolae” Grozăvești, din Capitală.
Sfintele odoare vor rămâne la această biserică până duminică, ora 13.00.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 27-a după Rusalii.
Astfel, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii „Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, din localitatea 23 August, jud. Constanța.
După slujbă, Ierahul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie „Sandu Tudor şi asociaţiile studenţeşti creştine din România interbelică” și va fi susținută de lectorul universitar doctor Carmen Ciornea, cadru didactic asociat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei”.
Ea este și autoarea volumului cu același titlu, care va fi lansat în cadrul evenimentului.
Acesta se va desfășura mâine, de la orele 16, la Curtea Brâncovenească.
Alături de autoare vor susține alocuțiuni: I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, scriitorul Alexandru Mihalcea, fost deținut politic, Pr. drd. Ionuț Aștefănoae, cercetător acreditat C.N.S.A.S. și Părintele Eugen Tănăsescu, Directorul Media al Arhiepiscopiei Tomisului.
Evenimentul este organizat de Editura Eikon în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului, Facultatea de Teologie şi Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Intrarea va fi liberă.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează sâmbătă o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30-13.30 la Spitalul Municipal din Medgidia.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul viitor.
În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru creșterea salariului minim și mediu net în întreaga economie cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% și a pensiei minime cu 23%.
În ceea ce privește persoanele cu dizabilități, bugetul prevede creșterea indemnizației acestora cu 30% de la 1 ianuarie.
De asemenea, unul dintre obiectivele guvernului pentru anul 2018 este reprezentat de reducerea ratei șomajului sub 4% și creșterea numărului de salariați cu normă întreagă cu peste 200.000 de persoane.

Autorităţile locale vor primi peste 115 milioane de lei pentru asigurarea căldurii.
Pentru 13 localităţi din 12 judeţe se vor suplimenta sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, potrivit unei hotărâri adoptate de guvern.
Sunt vizate județele Arad, Bacău, Buzău, Bihor, Constanţa, Galaţi, Suceava.

Guvernul a decis să nu acorde nici anul viitor tichete cadou şi indemnizaţii de vacanţă.
De asemenea, angajările în administraţia publică vor fi permise doar cu regula “1 la 2”, respectiv la două posturi vacante va fi permisă o singură angajare.
Scopul este menţinerea în anul 2018 a ţintei de deficit bugetar sub 3% din PIB.
Pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, se plafonează punctul-amendă la suma de 145 lei, cât este în prezent, fără a se majora în funcţie de salariul minim brut pe economie.

Doar unul din 10 părinţi nu şi-ar lovi niciodată copilul.
Un raport arată că peste jumătate dintre părinţi nu consideră că o palmă la fund este o formă de violenţă și cred că lovirea este pentru binele copilului, iar peste 90% cred că violenţa este doar atunci când lovirea provoacă vânătăi şi cicatrici sau când părinţii îşi bat copilul fără motiv.
De asemenea, 76% dintre respondenţi afirmă că au fost supuşi unor comportamente violente în copilărie, ceea ce sugerează perpetuarea inter-generaţională a violenţei asupra copilului.

Legea care interzice educația sexuală în școli fără acordul scris al părinților a fost adoptată tacit de Senat.
Proiectul este analizat de deputați urmând ca după dezbateri parlamentarii să dea votul final.
Copiii ar învăța să se ferească de boli cu transmitere sexuală sau de sarcini la vârste fragede.
Educația, însă, nu s-ar putea face fără acordul părinților.
Amenzi sau chiar închisoarea ar fi pedepsele pentru profesorii și școlile care nu au acordul scris al părinților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept