Știri 6 decembrie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Acesta este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii şi a trăit pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian.
Pentru blândeţea şi milostenia lui, dar şi pentru înţelepciunea deprinsă din învăţătura creştină, a fost hirotonit preot şi apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Liciei din Turcia de astăzi.
Datorită persecuţiilor romane anticreştine, Sfântul Nicolae a fost şi el întemniţat şi apoi eliberat odată cu edictul de la Milan al sfântului împărat Constantin cel Mare.
În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la sinodul I ecumenic de la Niceea.
Tradiţia bisericească păstrează şi câteva minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae, dintre care cea mai importantă este ajutorul dat unor fecioare care erau în pericol de a se prostitua din cauza sărăciei.
De aici a apărut şi obiceiul ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să îşi pregătească ghetuţele pentru a primi daruri din partea Moşului Nicolae.
Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
Conform datelor statistice, peste 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.
De asemenea, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește.

Biserica Ortodoxă o va cinsti mâine pe Sf. Mc. Filofteea de la Curtea de Argeș.
Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din Cartierul Km. 4.
Vineri, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la acest lăcaș de cult.
Totodată, credincioșii vor putea cinsti papucelul și crucea Sfântului Gherasim din Kefalonia, ce vor fi aduse de la biserica „Sf. Nicolae” Grozăvești, astăzi, la ora 16.00.
Sfintele odoare vor rămâne la această biserică până duminică, ora 13.00.
Duminică, 10 decembrie, de la ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie arhierească în biserica mănăstirii „Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, din localitatea 23 August, jud. Constanța.

Biserica se roagă pentru odihna sufletului Regelui Mihai I al României.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei Mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim.
Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România.
În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălța rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai.

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie vor fi declarate zile de doliu național.
Datele celor 3 zile au fost stabilite ieri seară, într-o întâlnire desfășurată la guvern, în urma trecerii la cele veșnice a ultimului rege al României, Mihai I.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi depus întâi la Castelul Peleș, pe 13 decembrie, apoi la Palatul Regal și va fi înmormântat la Curtea de Argeș.
Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921 la Sinaia, ca fiu al principelui Carol al II-lea.
A fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

Dumnezeu să-l odihnească!

200 de service-uri auto fără autorizație de funcționare au fost închise.
Registrul Auto Român a efectuat mai multe controale la peste 600 de societăți din toată țara, în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie.
Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate de inspectorii RAR, în urma controalelor efectuate, a fost de circa 600.000 lei.
De asemenea, RAR a suspendat activitatea la alte 49 de service-uri care nu și-au menținut condițiile inițiale de autorizare.
RAR atrage atenția posesorilor de autovehicule să fie foarte atenți atunci când aleg service-ul auto.

Senatul a aprobat proiectul care prevede transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Senatul a fost prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.
Ordonanța a fost adoptată de Guvern în 8 noiembrie, una dintre principalele prevederi fiind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, o măsură contestată de sindicate, de mediul de afaceri şi de partidele de opoziţie.
O altă prevedere este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură criticată de primari, care afirmă că vor rămâne fără bani de investiţii, iar unele administraţii locale ar putea intra în incapacitate de plată.

Elevii olimpici internaționali vor primi burse echivalente cu salariul minim.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii, care prevede acordarea de burse şi pentru cei care au luat menţiuni.
Cuantumul acestei burse este echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată până la data acordării.
Bursa poate să fie cumulată şi cu alte premii sau burse şi se acordă pe toată durata menţinerii performanţelor profesionale obţinute ca elev sau student.
Ministerul Educaţiei acordă premii pentru profesorii care au pregătit loturile olimpice internaţionale în cuantum de 5.000 de lei.

Senatul a adoptat proiectul de lege privind implementarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă Ro-Alert.
Recent, fenomene meteo periculoase din vestul ţării au fost caracterizate de o amploare fără precedent.
În astfel de cazuri, alarmarea populaţiei s-a realizat prin acţionarea sirenelor, modalitate care s-a constatat că prezintă deficienţe.
Sistemul va fi aplicat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va funcţiona 24 de ore din 24.
Proiectul va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează săptămâna aceasta mai multe acţiuni de donare de sânge.
Astfel, mâine, acțiunea se va desfășura între orele 08.30- 13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din orașul Năvodari.
De asemenea, sâmbătă, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Spitalul Municipal Medgidia, în același interval orar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept