Ciroza hepatică alcoolică – cauza reală și oficială a decesului ieromonahului Calinic

Urmare a unui material video difuzat la “Kanal D”, în care starețul Mânăstirii “Peștera Sf. Ap. Andrei”, Cosma Mitu, este acuzat că a provocat decesul ieromonahului Calinic Hrib, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

  1. Părintele Calinic a murit pe 25 septembrie 2016, în Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei”, Constanța. Cauza reală și oficială a decesului o constituie „stop cardio-respirator; ciroza hepatică decompensată, insuficiență hepatică cronică, encefalopatie hepatică (…)”, conform Certificatului medical constatator (atașat).  Înainte de deces, părintele Calinic a mai fost internat la SCJU Constanța pentru același diagnostic, „ciroză alcoolică a ficatului”, starețul și medicii depunând toate eforturile pentru restabilirea sănătății pacientului, fapt confirmat de biletul de externare din 9 septembrie 2016 (atașat),  unde se precizează că pacientul se externează cu stare ameliorată. Din păcate, fără a judeca memoria părintelui Calinic, constatăm că nu violența, ci alcoolul este cauza pentru care părintele și-a pierdut, treptat, sănătatea și, în cele din urmă, viața.
  2. Relația dintre starețul Cosma Mitu și părintele Calinic a fost una firească unei obști monahale, de comuniune frățească și chiar prietenoasă purtare de grijă a starețului în încercarea de a-l recupera din dependență, fapt dovedit prin numeroasele declarații pe care părintele Calinic le-a făcut în scris (din care am atașat câteva pagini). În plus, starețul mânăstirii a avut numeroase întâlniri cu familia părintelui Calinic, cu scopul de a-l ajuta să treacă peste dependența de alcool.
  3. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost prezent sistematic în cadrul obștii monahale, cu care dialoga frecvent, inclusiv cu părintele Calinic, dar nu i s-au adus niciodată la cunoștință presupusele fapte de violență la adresa părintelui Calinic, nici oficial, nici neoficial, deoarece, după cum se observă, situația era cu totul alta. IPS Teodosie a susținut toate eforturile starețului și ale obștii de a-l recupera pe părintele Calinic din patima sa. Prin urmare, nu se impunea o anchetă din partea Arhiepiscopiei, ci un sprijin moral și material pentru un suflet ce se lupta cu dependența de alcool.
  4. Arhiepiscopia Tomisului își exprimă nedumerirea în legătură cu acuzele lansate de către cei intervievați, chiar membri ai familiei, mai ales că acestea nu sunt susținute de nicio dovadă. Nu înțelegem motivele pentru care anumite persoane profită de deschiderea jurnaliștilor și aruncă vorbe grele și goale de conținut în spațiul public, folosindu-se de imaginea unui om decedat al Bisericii, care ar fi dorit să–și îndrepte viața, închinând-o lui Dumnezeu, cu smerenie și dragoste față de Hristos și de Sf. Ap. Andrei.

Biroul de Comunicare

certificat






This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept