Știri 4 decembrie 2017

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sf. Mare Muceniță Varvara.
Aceasta era din cetatea Heliopolis și a trăit în vremea împăratului Maximian, în secolele 3-4.
Varvara credea în Hristos, iar când a aflat tatăl său, Dioscor care era păgân, a vrut să o omoare.
Însă fata a reuşit să fugă în munţi și a scăpat după ce o stâncă s-a deschis pentru a trece.
După multe căutări, Dioscor a găsit-o şi a dat-o pe mâna chinuitorilor.
Tot el i-a fost şi călău, astfel că a ucis-o cu sabia sa, iar
la scurt timp, Dioscor a fost pedepsit de Dumnezeu, omorât de un trăsnet.
Împreună cu Sfânta Varvara a pătimit şi Sfânta Muceniţă Iuliana.
Un bărbat credincios cu numele Galentian a luat cinstitele moaşte ale sfintelor muceniţe, le-a dus în cetate şi le-a îngropat, apoi a zidit o biserică, în cinstea lor.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti miercuri pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Cu acest prilej, mâine de la ora 17, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Nicolae din cadrul parohiei Sfinții Împăraţi Constantin și Elena 2 din cartierul km 4-5.
Miercuri, Ierarhul nostru va sluji la biserica Sf. Nicolae din cartierul Coiciu, iar joi, de la ora 9, la biserica Sf. Filofteea din zona Doraly Mall, cu prilejul hramului.

Numărul românilor care au raportat reacţii adverse ale medicamentelor a crescut de aproape 14 ori din 2008 până în 2016.
Este o creştere alarmantă, mai mare decât în alte state.
Agenţia Naţională a Medicamentului vrea raportarea tuturor cazurilor de reacţii nedorite la medicamente şi face o campanie de conştientizare.
Cele mai uzuale pot fi durerile de cap, ameţelile, greaţa dar se poate ajunge şi la şoc anafilactic, mortal în anumite cazuri.
Agenţia Naţională a Medicamentului face apel la populaţie să citească prospectele medicamentelor.
Anul trecut, Agenţia a primit aproape 5.000 de fişe de raportare a reacţiilor adverse. 2.600 dintre ele au fost pentru reacţii adverse grave.

Consumăm tot mai mult din import şi tot mai scump, spun specialiştii din domeniu.
Preţurile produselor au crescut considerabil odată cu devalorizarea leului.
Românii consumă din import chiar şi alimentele de bază, cum ar fi cartofii sau lactatele.
Astfel, anul trecut, aproximativ 36% din fructe, 28% din produsele din carne, 14% din legume sau 12% din lactate au provenit din alte ţări.
Unele dintre aceste procente au crescut substanţial faţă de 2015.

România are cele mai mici prețuri la gazele naturale pentru consumatorii casnici.
Prețurile gazelor pentru consumatorii casnici au scăzut cu 6,3%, în medie, în Europa între primul semestru din 2016 și primul semestru din 2017, ajungând la 5,8 euro per 100 kWh. România a înregistrat cele mai mici prețuri la gaze pentru gospodării în prima jumătate a acestui an, de 3,2 euro per 100 kWh, fiind urmată de Bulgaria, Ungaria, Croația, Lituania, Danemarca și Suedia.
Prețul mediu al gazelor în Uniune a fost de 5,8 euro per 100 kWh.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează săptămâna aceasta mai multe acţiuni de donare de sânge.
Astfel, mâine, acțiunea se va desfășura între orele 08.30- 13.30, la Căminul Cultural din localitatea Corbu, iar joi, în același interval orar la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din orașul Năvodari.
De asemenea, sâmbătă, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Spitalul Municipal Medgidia, între orele 08.30- 13.30.

Produsele medicale contrafăcute și medicamentele de calitate inferioară reprezintă 10% din piața farmaceutică din țările în curs de dezvoltare.
Așa arată un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății.
Aceasta afirmă că cele mai frecvent utilizate produse medicale fără licență și de o calitate inferioară standardelor acceptate sunt medicamentele împotriva malariei și antibioticele administrate contra pneumoniei.
Problema afectează însă întreg domeniu medical, de la tratamentele anticancer și până la contraceptive.
Determinarea acestui procent estimativ de 10% are la bază peste 100 de cercetări științifice despre calitatea medicală din 88 de țări în curs de dezvoltare, în cadrul cărora au fost analizate peste 48.000 de probe medicale.

România riscă sancţiuni din cauza faptului că întârzie aplicarea unor directive europene.
Printre acestea se numără adoptarea de hărţi acustice şi planuri de acţiune pentru zgomotul ambiental sau măsurile pentru reducerea consumului de pungi din plastic subţiri.
România si Cipru erau obligate să întocmească hărţi acustice în care să prezinte expunerea la zgomot în oraşele mari, dar şi de-a lungul căilor ferate importante, ale drumurilor principale şi în preajma aeroporturilor mari.
De asemenea, fiecare stat membru trebuie să se asigure că nu se consumă mai mult de 90 de pungi pe cap de locuitor pe an, până la sfârşitul anului 2019.

Victimele expuse la fum din judeţul Constanţa au, începând de săptămâna aceasta, o şansă în plus pentru vindecare.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa a fost dotat cu o autospecială hiperbarică şi pentru tratament de oxigenoterapie.
Aceasta asigură şi tratamentele cu oxigenoterapie, pentru stabilizarea pompierilor, dar şi a victimelor expuse la fum sau care prezintă arsuri pe căile aeriene.
Autospeciala a fost achiziționată prin programul Multirisc, iar valoarea ei depăşeşte 1,2 milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept