Știri 1 decembrie 2017

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de la ora 7.45, slujba de Sfințire Mare a noii biserici din satul Lespezi, comuna Dobromir, care va avea hramul „Sf. Constantin Brâncoveanu”, dar va păstra și hramul bisericii vechi, „Sf. Treime”.
Duminică, 3 decembrie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 31-a după Rusalii.
Astfel, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului se va afla în vizită pastorală la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Mangalia, unde va oficia Sfânta Liturghie.

Astăzi este Ziua Naţională a României.
Potrivit Constituţiei la articolul 12, ziua de 1 decembrie este declarată Ziua Naţională a României.
Această sărbătoare legală a fost instituită în amintirea şi cinstirea zilei de 1 decembrie 1918 când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o Rezoluţie care proclamă unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească cu România.
Rezoluţia mai proclamă şi libertatea minorităţilor, libertatea şi egalitatea confesiunilor religioase, întemeierea unui regim democratic precum şi libertatea presei, a opiniilor, a asocierilor şi a întrunirilor.
Mai târziu, Legea Unirii a fost ratificată de către regele Ferdinand I prin Decretul-Lege din 11 decembrie 1918 şi apoi votată în unanimitate de Adunarea Deputaţilor din 29 decembrie 1919.
Astfel, Ziua naţională marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală şi totodată Marea Unire de la Alba Iulia, care, potrivit istoricilor, nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorică a întregii naţiuni române.
Potrivit tradiţiei bisericeşti, de Ziua Naţională a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale, în mânăstiri şi şcolile de teologie ortodoxă se oficiază slujba de Te Deum şi se pomenesc eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor.

Două linii de autobuz își modifică programul.
RATC anunță că, în perioada 1 – 24 decembrie, liniile 100 C și 43 C vor avea ultima plecare din centrul comercial Carrefour după următorul program: în perioada 1- 23 decembrie, ultima plecare va fi la ora 00.30, iar pe 24 decembrie, ultima plecare va fi la ora 19.30.
De asemenea, astăzi, toate autobuzele RATC circulă în program de week-end, între orele 5.45 și 23.00.

Arhiepiscopia Tomisului se implică în două activități sociale.
Primul proiect, unic în Europa, este lansat de Centrul psihologic „Marea Neagră” și are ca scop amenajarea unei plaje terapeutice destinată recuperării a peste 200.000 de persoane cu dizabilități.
Pentru sprijinirea acestui proiect, Arhiepiscopia Tomisului organizează, în perioada 3-10 decembrie, o colectă.
Fiecare doritor poate să doneze la orice biserică din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Mai multe detalii aflăm de la coordonatorul proiectului, Adrian Gemănaru.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului este implicată într-o acțiune caritabilă organizată în perioada 1-15 decembrie, de către City Park Mall în parteneriat cu ShoeBox.ro.
Oricine poate oferi cărți, alimente neperisabile, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, care pot fi ambalate într-o cutie etichetată și aduse la Info Desk din City Park Mall Constanța.
Darurile colectate vor ajunge la copiii și familiile din comunitățile defavorizate prin parohiile Arhiepiscopiei Tomisului.

Circa 10% dintre copii, la nivel mondial, prezintă tulburări de învățare, iar între 3% și 5% sunt cazuri grave.
În România se estimează că ar exista aproximativ 250.000 de astfel de copii, atrage atenția Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
FSLI a contribuit, în perioada 2016 — 2017, la elaborarea Normelor Metodologice, care permit punerea în practică a legii și schimbarea statutului copiilor cu tulburări specifice de învățare în școala românească.
Este pentru prima dată când dislexia, disgrafia, discalculia și disortografia au fost recunoscute printr-o lege în țara noastră.

Cei care înregistrează datorii la plata TVA şi nu le achită până la 31 decembrie 2018, vor intra automat în sistemul de plată defalcată a TVA de la 1 martie.
Așa au decis deputaţii din Comisia pentru buget, modificând astfel, forma în care Senatul adoptase proiectul, privind introducerea split TVA.
S-a stabilit, de asemenea, ca pragul de la care întârzierile vor intra sub incidenţa split TVA să fie : 15 mii de lei pentru marii contribuabili, 10 mii – pentru contribuabilii mijlocii şi 5 mii de lei- pentru restul contribuabililor, aici fiind incluse şi persoanele fizice.

Valoarea punctului amenzii rutiere va fi plafonată la 145 de lei.
Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog a declarat că a înaintat Ministerului Finanţelor o propunere de menţinere, în 2018, a punctului de amendă la valoarea actuală, pentru a nu genera creşteri excesive, având în vedere că de la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie va fi majorat la 1.900 de lei.
Ea a precizat că plafonarea punctului de amendă rutieră este o propunere care va fi integrată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care va fi promovat de Guvern prin Ministerul Finanţelor.

România va trimite mai mulți soldați în misiunile din afara țării.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis că anul vitor, România va trimite în teatrele de operații 1.775 de militari, cu 286 mai mulți față de acest an.
Alți 233 de militari se vor afla în țară, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin.
De asemenea, la misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU vor fi trimiși 1.867 de jandarmi și polițiști, cu 340 mai mulți decât în acest an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept