Știri 30 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Acesta este originar din Betsaida şi totodată este fratele sfântului Apostol Petru.
Face parte dintre cei doisprezece apostoli şi este primul care îl urmează pe Hristos, după ce îl aude pe Sfântul Ioan Botezătorul mărturisind despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu.
Sfântul Andrei îl aduce la apostolie şi pe fratele său, Petru, amândoi renunţă la ocupaţia de pescari şi devin ucenici ai Domnului.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei propovăduieşte Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria.
Acest fapt îi va conferi şi supranumele de „apostolul românilor”.
Conform datelor istorice, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită de atunci „crucea Sfântului Andrei”.
Cel mai important loc al creştinismului românesc ce are legătură cu Sfântul Andrei este Peştera Sfântului Apostol Andrei, de la mânăstirea cu acelaşi nume de lângă localitatea Ion Corvin.
Conform statisticilor, peste 700 de mii de români îşi serbează astăzi onomastica.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Acesta a păstorit biserica românească din Transilvania, în timpul secolului 19.
S-a născut în anul 1808, în Ungaria, din părinţi aromâni, a purtat din botez, numele Anastasie şi a studiat Dreptul, Filozofia şi Teologia.
La vârsta de 25 de ani, a intrat în monahism la mitropolia din Karlowitz şi a primit numele Andrei, după care, în scurt timp este hirotonit ieromonah.
A devenit apoi profesor de teologie şi stareţ la mai multe mănăstiri sârbeşti, iar în anul 1846, a fost hirotonit arhiereu vicar al episcopiei din Sibiu.
În această postură s-a implicat în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni şi a fost co-preşedinte al Adunării Naţionale de la Blaj din 1848 şi delegat al acesteia la Curtea de la Viena.
Datorită activităţii sale, în anul 1864, Episcopia de Sibiu a fost ridicată la rangul de Mitropolie cu autonomie proprie, iar sfântul a fost ales mitropolit.
În această calitate, a ctitorit actuala reşedinţă mitropolitană, a organizat învăţământul ortodox românesc de toate gradele din Transilvania, a înfiinţat aproape 800 de şcoli şi a tipărit mai multe manuale şcolare şi publicaţii teologice, la tipografia întemeiată tot de el.
În anul 1868, a întocmit un renumit Statut Organic de Funcţionare a bisericii ortodoxe din Transilvania.
Pentru vrednicia sa, Sfântul Sinod a aprobat canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, în anul 2012, în luna iulie.

Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
Ca urmare a epuizării locurilor din sală, precum și a numărului mare de solicitări de vizionare a concertului, s-a decis accesul suplimentar al publicului și în sala mică a Casei de Cultură. Acolo va fi amenajat un monitor, care va retransmite evenimentul susținut pe scena sălii mari.

Arhiepiscopia Tomisului se implică în două activități sociale.
Primul proiect, unic în Europa, este lansat de Centrul psihologic „Marea Neagră” și are ca scop amenajarea unei plaje terapeutice destinată recuperării a peste 200.000 de persoane cu dizabilități.
Pentru sprijinirea acestui proiect, Arhiepiscopia Tomisului organizează, în perioada 3-10 decembrie, o colectă.
Fiecare doritor poate să doneze la orice biserică din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Mai multe detalii aflăm de la coordonatorul proiectului, Adrian Gemănaru.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului este implicată într-o acțiune caritabilă organizată în perioada 1-15 decembrie, de către City Park Mall în parteneriat cu ShoeBox.ro.
Oricine poate oferi cărți, alimente neperisabile, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, care pot fi ambalate într-o cutie etichetată și aduse la Info Desk din City Park Mall Constanța.
Darurile colectate vor ajunge la copiii și familiile din comunitățile defavorizate prin parohiile Arhiepiscopiei Tomisului.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de Ziua Națională a României, de la ora 10, o slujbă de Te-Deum la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Ap. Petru și Pavel”.
Sâmbătă, de la ora 7.45, Ierarhul Tomisului va săvârși slujba de Sfințire Mare a noii biserici din satul Lespezi, comuna Dobromir, care va avea hramul „Sf. Constantin Brâncoveanu”, dar va păstra și hramul bisericii vechi, „Sf. Treime”.
Duminică, 3 decembrie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 31-a după Rusalii.
Astfel, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului se va afla în vizită pastorală la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Mangalia, unde va oficia Sfânta Liturghie.

Aproximativ 1.000 de marinari militari desfășoară, mâine, o serie de activități militare și religioase, atât în capitala țării, cât și la malul Mării Negre și în orașele dunărene.
În Constanța, acestea vor avea loc la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Cimitirul Central, ora 09.00, și pe platoul din fața Prefecturii Constanța, după ora 11.00.
La activitățile militare și religioase, din cele două locații menționate, vor participa peste 150 de marinari militari, alături de aproximativ 400 de militari ai Armatei Române.
Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul Naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii vor desfășura ceremonii militare şi activităţi specifice, cu același prilej.

Două linii de autobuz își modifică programul.
RATC anunță că, în perioada 1 – 24 decembrie, liniile 100 C și 43 C vor avea ultima plecare din centrul comercial Carrefour după următorul program: în perioada 1- 23 decembrie, ultima plecare va fi la ora 00.30, iar pe 24 decembrie, ultima plecare va fi la ora 19.30.

Traficul rutier va fi restricţionat pe b-dul Tomis astăzi și mâine.
Primăria Municipiului Constanţa organizează, pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în intervalul orar 11.00-12.00, pe b-dul Tomis, un ceremonial ce va include defilarea trupelor pedestre şi a mijloacelor de tehnică militară.
Astfel, astăzi, de la ora 18.00, se va interzice accesul şi staţionarea autovehiculelor în parcarea din zona Sălii Sporturilor, precum şi în parcarea aflată pe b-dul Tomis, tronsonul cuprins între Sala Sporturilor şi b-dul Ferdinand.
De asemenea, mâine, în intervalul orar 7.30 – 12.00, se restricţionează circulaţia pe b-dul Tomis, tronsonul cuprins între zona Capitol şi b-dul Ferdinand.
Totodată, străzile cu care se intersectează b-dul Tomis vor fi închise circulaţiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept