Știri 27 noiembrie 2017

Arhiepiscopia Tomisului se implică în două activități sociale.
Primul proiect, unic în Europa, este lansat de Centrul psihologic „Marea Neagră” și are ca scop amenajarea unei plaje terapeutice destinată recuperării a peste 200.000 de persoane cu dizabilități.
Pentru sprijinirea acestui proiect, Arhiepiscopia Tomisului organizează, în perioada 3-10 decembrie, o colectă.
Fiecare doritor poate să doneze la orice biserică din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Proiectul se va concretiza prin amenajarea unui centru de terapie direct pe plajă, unde vor fi desfășurate gratuit activități de îmbunătățire a motricității și abilităților de comunicare.
De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului este implicată într-o acțiune caritabilă organizată în perioada 1-15 decembrie, de către City Park Mall în parteneriat cu ShoeBox.ro.
Oricine poate oferi cărți, alimente neperisabile, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, care pot fi ambalate într-o cutie etichetată și aduse la Info Desk din City Park Mall Constanța.
Darurile colectate vor ajunge la copiii și familiile din comunitățile defavorizate prin parohiile Arhiepiscopiei Tomisului.

Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Mangalia va fi reabilitată cu fonduri europene.
Consilierii locali din municipiul Mangalia au aprobat, vineri, într-o şedinţă proiectul care se referă la documentaţia tehnică aferentă reabilitării clădirii acestei biserici.
Lăcaşul de cult este inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Constanţa şi are o vechime de peste 100 de ani.

Autobuzele RATC vor circula în program de week-end în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie.
Astfel, traseele din municipiul Constanța vor circula în intervalul orar 05:45 – 23:00.
Totodată, chioșcurile de bilete și abonamente vor fi deschise după programul obișnuit.

Actriţa Cristina Stamate a încetat din viață, în această dimineață, la vârsta de 71 de ani.
Aceasta se afla internată de joi la Spitalul de Urgență Floreasca, din cauza unor probleme cardiace.
Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946.
A fost actriță a Teatrului de Revistă Constantin Tănase, jucând în mai multe piese, printre care „Arca lui Nae și Vasile”, „Bufonii regelui”, „Idolul femeilor” sau „Nimic despre papagali”.
La 60 de ani a debutat și în arta regiei, în teatrul independent. În 2014 a pus în scenă spectacolul „Încurcătură la nivel înalt”, la Teatrul Elisabeta.
Cristina Stamate s-a dedicat și celor mici, predând cursuri de actorie copiilor încă din anul 1980.
A publicat și două cărți, una de literatură gastronomică și umor „Sare în bucate”, în anul 2007, iar, după doi ani, o colecție de eseuri, „Femeia Hopa-Mitică. Povești din lumea care mă-nconjoară”.

Dumnezeu s-o odihnească!

Includerea clasei pregătitoare în învăţământul primar a determinat creşterea considerabilă a efectivelor de elevi cu 120.000.
Ministerul Educaţiei şi UNICEF România au lansat studiul intitulat „O privire asupra participării la educaţie folosind analiza pe cohortă”, realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.
Este o tendinţă ce s-a manifestat timp de trei ani, anul şcolar 2015-2016 fiind primul în care efectivele de elevi sunt mai reduse comparativ cu anul anterior.
Obligativitatea clasei pregătitoare a dus la rezultate mai bune în participarea şcolară.
Tot studiul ne arată că cei mai vulnerabili copii, care sunt şcolarizaţi la vârste fragede, au mai multe şanse de a învăţa mai bine şi de a avea rezultate şcolare mai bune.

Aproape o sută de mii de copii din România aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate, la sfârşitul lunii iunie.
Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, aproape 13.000 de copii rămaşi acasă provin din familii în care părintele, unic susţinător, se afla la lucru în afara ţării.
Cei mai mulţi minori cu părinţi plecaţi în străinătate, aproape 95%, au rămas în grija rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie.
Restul au fost plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii.
Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, minorii rămaşi acasă, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, se confruntă adesea cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional.

Terra este din ce în ce mai inundată de lumină artificială, un fenomen agravat de noua tehnologie a LED-urilor, adică diode care emit lumină.
Așa arată o analiză a observațiilor din satelit ce confirmă o poluare luminoasă în creștere cu lumină care afectează sănătatea umană, animalele și plantele.
Oamenii de știință au determinat că iluminatul planetar a sporit, atât în cantitate, cât și în intensitate, cu circa 2% pe an din 2012 până în 2016.
Rezultatele studiului indică faptul că economiile de electricitate care rezultă din această nouă tehnologie sunt mai scăzute decât se anticipa.
De asemenea, peste 80% din umanitate trăiește sub un cer inundat de lumină artificială și o treime din populația planetei nu poate vedea niciodată Calea Lactee.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează joi, 30 noiembrie, o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 9-13.
De asemenea, Centrul anunță că vineri, 1 decembrie nu va avea program cu publicul.

Românii au încredere în Biserică în proporție de 61%.
Conform unui sondaj, topul încrederii în instituţii se prezintă astfel: Pompieri (83%), Armată (71%), Şcoli (66%), Poliţie (59%).
De asemenea, încrederea în Mass-Media este de 45%, Primărie 44%, Preşedinţie 39%, Justiţie și Guvern 24%.
Volumul eşantionului a fost de 1067 de respondenţi, votanţi în vârstă de peste 18 ani.

Un cuplu din Canada a dat statul în judecată susținând că a fost discriminat când i s-a refuzat adopția unui copil pe baza opiniilor lor religioase despre căsătorie.
Cei doi au spus că acceptă ideea că mariajul între homosexuali este legal în Canada, dar nu sunt de acord cu acest lucru.
Responsabilul de caz le-ar fi explicat că viziunea lor cu privire la sexualitate era incompatibilă cu procesul de adopție, adăugând că aceasta este „poziția oficială a guvernului din provincia Alberta”.
Cuplul a cerut o revizuire judiciară a deciziei guvernului, considerându-se discriminați pe criterii religioase.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept