Ştiri 3 mai 2011

Lucrările pentru construirea mănăstirii Halmyris au fost reluate la şase ani după începerea lor.
Până în prezent s-a realizat doar demisolul mănăstirii, sfinţit, în anul 2008 de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Acesta este cel mai mare aşezământ monahal din Dobrogea şi se află lângă localitatea tulceană Murighiol.
În luna august 2001, sub altarul basilicii din interiorul sitului arheologic Halmyris, a fost descoperită cripta sfinţilor Epictet şi Astion, martirizaţi, aici, pe 21 iulie anul 290.

200 de biserici vor fi construite în Moscova.
Acest proiect este susţinut de guvern şi de autorităţile locale care au atribuit deja Bisericii terenurile necesare pentru construcţia lăcaşurilor de cult.
Statisticile Patriarhiei ruse arată că, în Moscova, raporturile dintre numărul bisericilor şi numărul credincioşilor este de 1 la 35.000, iar în unele cartiere, de 1 la 150.000.

Astăzi este Ziua mondială a Libertăţii Presei.
Această zi a fost declarată la 23 decembrie 1993, de Adunarea Generală a ONU.
Ideea a apărut la Conferinţa Generală UNESCO din anul 1991, care, printr-o rezoluţie asupra “Promovării libertăţii presei în lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.
Potrivit unui raport, presa este doar parţial liberă în România şi în alte 64 de ţări, printre care Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.
Raportul mai arată că libertatea presei este la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, numai unul din şase oameni având acces la o presă liberă şi independentă.

Au apărut două noi tulburări de alimentaţie.
Specialiştii au descoperit stilul “mofturos” de mâncare şi obsesia de a consuma exclusiv produse bio, numită orthorexie. Astfel, cei care suferă de această din urmă tulburare insistă să mănânce doar alimente “pure”, evitând alimentele procesate.
Cei pretenţioşi mănâncă de obicei mâncare în culori fade, cum ar fi paste sau brânză, iar alţii preferă mâncarea care are un anumit gust sau o anumită textură.
Pentru aceştia, unul dintre riscuri este faptul că acest stil de viaţă duce la carenţe alimentare grave.
Specialiştii susţin că pentru pretenţioşi funcţionează terapia prin care aceştia sunt încurajaţi să încerce mâncăruri noi, această terapie fiind aplicată şi copiilor.
Terapia cognitivă, pe de altă parte, îi ajută pe cei care suferă de orthorexie să îşi depăşească obsesiile legate de mâncare.

România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen.
Aceasta a fost concluzia Comisiei pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European.
Membrii Comisiei au considerat că, deşi există unele probleme care vor trebui reevaluate şi care vor fi în centrul atenţiei în continuare, acestea nu reprezintă obstacole în calea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Un vot în plen pe această temă este programat luna viitoare, iar decizia finală va aparţine Consiliului European.

O parte din constănţeni vor rămâne mâine fără apă.
Compania RAJA Constanţa a anunţat că pentru executarea unor lucrări de remediere a unei avarii în staţia de pompare Palas, va sista furnizarea apei potabile din această noapte, de la ora 24 şi până mâine la ora 21.
Vor fi afectaţi consumatorii din cartierele: Palas, Km 4-5, Abator, Far, I.C. Brătianu, CET, Medeea, Viile Noi, Inel I, Inel II, Gară, Casa de cultură, Coiciu, Baba Novac, Poarta 6, zona compozitorilor şi zona Industrială.

Meteorologii anunţă ploi şi frig toată săptămâna, la Constanţa.
Astfel, mâine vor cădea averse de ploaie, iar temperaturile vor scădea până la 12 grade Celsius.
Joi va fi parţial înnorat, dar se va mai încălzi puţin, cu maxime de până la 16 grade.
Vineri va ploua din nou, iar mercurul din termometre va ajunge din nou la 12 grade Celsius.

Serviciile de Ambulanţă vor primi bani în funcţie de numărul de locuitori.
Conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti vor avea bugetul suplimentat cu o pondere între 5 şi 39%.
Proiectul a fost elaborat după ce Comisia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a constatat diferenţe semnificative, nejustificate, privind modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori.

„Noaptea muzeelor” va avea loc pe 14 mai.
Cu acest prilej, peste 40 de muzee din toată ţara vor fi deschise pentru publicul larg.
“Noaptea muzeelor“ se află la a şaptea ediţie şi este o sărbătoare devenită tradiţională atât în România, cât şi peste hotare.
Potrivit organizatorilor, ca şi în anii precedenţi, intrarea în muzee va fi gratuită.

În România, 14.000 hectare de pădure vor fi regenerate în acest an.
Potrivit Regiei Naţionale a Pădurilor, din suprafaţa totală, 7.500 de hectare se vor regenera pe cale naturală, iar 6.700 hectare pe cale artificială.
De asemenea, din totalul suprafeţei prevăzută a se regenera în acest an, 400 de hectare sunt terenuri degradate inapte folosinţelor agricole, care au fost preluate de Regia Naţională a Pădurilor pentru a fi redate circuitului productiv prin împădurire.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept