Știri 24 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă o va cinsti mâine pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la ora 16.30, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla.
Mâine, de la ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus-Boreal, care își serbează hramul.
Duminică, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor.
Astfel, Ierarhul Tomisului va sfinți de la ora 8.15, pictura bisericii „Sfântul Stelian” din localitatea Săcele din jud. Constanța, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Stelian, aduse spre închinare de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Apoi, de la ora 17, Ierarhul nostru va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Filofteea din cartierul Km 4, unde vor fi aduse spre închinare moaștele Sf. Efrem cel Nou și Omoforul Sf. Nectarie de la Mănăstirea Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou, din apropierea localității Târgușor.

Moaștele Sfinților Teodosie de Balta și Matrona vor sosi la Constanța.
Acestea vor fi aduse de la Arhiepiscopia de Balta și Ananiev, Ucraina și vor fi întâmpinate mâine la ora 13, în Piața Ovidiu, de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie.
Sfintele odoare vor fi așezate în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, unde vor rămâne până miercuri seara, 29 noiembrie.

Autobuzele RATC vor circula în program de week-end în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie.
Astfel, traseele din municipiul Constanța vor circula în intervalul orar 05:45 – 23:00.
Totodată, chioșcurile de bilete și abonamente vor fi deschise după programul obișnuit.

Primăria implementează un nou proiect pilot de plată a parcării în Constanța.
Soluția are la bază două parcometre amplasate la cele două intrări din parcarea Tribunalului și deservesc 100 de spații de parcare.
Parcometrele vor permite, începând de luni, 27 noiembrie, plata parcării atât cu monezi, cât și cu bancnote.
Până la sfârșitul anului va fi implementată și modalitatea de plată cu ajutorul cardului, precum și o aplicație mobilă care va permite plata din mașină sau de la distanță.
Aplicarea sancțiunilor va fi realizată de Poliția Locală cu ajutorul unei aplicații mobile cu funcția de recunoaștere a numărului de înmatriculare.

Ministerul Tineretului și Sportului va lansa programul „România în mișcare” la începutul anului viitor.
Scopul acestuia este îmbunătățirea accesului la sportul organizat pentru cetățenii români indiferent de vârstă, gen sau profil socio-economic.
Programul este alcătuit din trei componente: sprijin pentru sportul organizat la nivel județean prin finanțări de proiecte; organizarea de competiții sportive școlare destinate elevilor din clasele III-VI, care nu sunt legitimați la cluburi; acțiuni de promovare a sportului și mișcării tip „Săptămâna europeană a sportului” de două ori pe an.
Ministerul speră să atragă la competițiile școlare o participare de aproximativ 1.500-2.000 de elevi în fiecare județ.
Bugetul programului „România în mișcare” este de 9 milioane de lei.

Actriţa Stela Popescu a încetat din viață ieri, la vârsta de 81 de ani.
Potrivit unor surse IML, actrița a murit în urma unui atac vascular cerebral, pe care l-ar fi suferit în urmă cu trei zile.
Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935, în loc. Bălţi din Rep. Moldova şi şi-a dedicat întreaga viaţă teatrului şi filmului, fiind una dintre cele mai iubite actriţe din România.
A absolvit Colegiul Naţional Unirea, din Braşov şi cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1959.
Stela Popescu s-a remarcat în teatru, film și televiziune.
A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel.
Vestea trecerii la Domnul a actriței l-a întristat pe Patriarhul României, PF Daniel, care afirmă că Stela Popescu a unit bucuria vieții cu lumina credinței.
El a mai spus că era o femeie credincioasă, care participa des la Sfânta Liturghie și care se comporta cu modestie în viața privată.

Dumnezeu sa o odihnească!

Ministerul Sănătăţii va dubla anul viitor bugetul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.
Peste 41 milioane de lei vor fi alocați pentru derularea acestuia în vederea asigurării accesului la diagnostic şi tratament pentru toţi pacienţii afectaţi de această boală, inclusiv cea multidrog rezistentă.
Potrivit ministerului, în prezent sunt disponibile, în lista de medicamente compensate 100%, 21 de denumiri comune internaţionale utilizate în tratamentul bolnavilor cu tuberculoză sensibilă sau multidrog – rezistentă.
Până la finalul acestui an, alte nouă medicamente necesare în tratamentul acestei boli, vor fi introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite.

România se află pe locul 3 în Europa la hărțuirea în mediul online.
Potrivit unui raport, 17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară, proporţia celor cu vârsta de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%.
Cele mai noi date ale Ministerului Educaţiei pentru anul şcolar 2014-2015 arată că s-au înregistrat peste 18.000 de cazuri de violenţă la nivel naţional.
Cyberbullyingul implică utilizarea tehnologiei în comunicare: e-mail, telefon, blog, website, folosind toate aceste mijloace pentru agresarea și defăimarea victimei.

Educația sexuală în școli este neeficientă și dăunătoare.
Un raport comandat de organizația americană Family Watch International afirmă că programele de educație sexuală în școlile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creșterea ratei sarcinilor la adolescență, la reducerea vârstei debutului sexual precum și la comportamente sexuale riscante.
Documentul a analizat în detaliu 60 dintre cele mai consistente studii cu privire la 40 de programe de tip „educație sexuală completă” predate în școlile americane.
În România încă nu există astfel de ore în școli, dar lupta pentru introducerea lor este una care durează de cel puțin 12-15 ani.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează mâine o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 09.00- 13.00.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept