Știri 23 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea.
Acesta a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brâncoveanu.
De tânăr a fost tuns călugăr la Schitul Iezerul-Vâlcea, un schit retras, unde a primit numele Antonie.
Apoi, cu binecuvântarea egumenului, s-a retras la viaţă pustnicească în Muntele Iezerul din apropiere, prin anul 1690.
Pentru viaţa sa curată, sfântul a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al vindecării.
Cuviosul Antonie s-a mutat la Domnul, înainte de anul 1714 şi a fost înmormântat de egumenul Schitului Iezerul.
Pentru viaţa şi nevoinţele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât în anul 1992, ca el să fie aşezat în rândul sfinţilor.
Sfintele Moaşte ale Cuviosului Antonie au fost aşezate în Biserica Schitului Iezer, iar o particică din Sfintele sale Moaşte se află şi la Schitul Darvari din Bucureşti.
Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește.

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia vineri de la ora 16.30, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla.
Sâmbătă, de la ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus-Boreal, care își serbează hramul.
Duminică, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți de la ora 8.15, pictura bisericii „Sfântul Stelian” din localitatea Săcele din jud. Constanța, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Stelian, aduse spre închinare de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Cotidianul Ziua de Constanța lansează o bibliotecă virtuală dedicată Dobrogei.
Aceasta se va numi Fondul documentar online – Dobrogea de ieri și de azi.
Evenimentul va avea loc astăzi.
Fondul de documente este compus din cărți vechi, rare, fotografii de presă, dar și ilustrate și provine din achiziții din anticariate, din donații și din colecții private puse la dispoziția redacției Ziua de către proprietari.
Biblioteca virtuală se alătură altor inițiative naționale, cum ar fi bibliotecile digitale de la Cluj, Iași sau cea a Academiei de Științe Economice București.

Valabilitatea pașapoartelor electronice va fi extinsă de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani.
Un proiect legislativ menit să reducă aglomeraţia de la serviciile de paşapoarte a fost lansat, ieri, de către ministerele de Externe şi de Interne.
În cazul paşapoartelor simple temporare cu valabilitate de un an, Ministerul de Interne propune ca eliberarea actelor să se facă doar cu prezentarea documentelor care dovedesc urgenţa.

Circulația pe podul de la Agigea s-a reluat pe patru benzi.
Lucrarea s-a finalizat cu șase zile mai devreme față de perioada estimată.
Circulația rutieră fusese restricționată de la1 noiembrie, în special, pentru lucrări de tensionare a unor hobane.
În ultima etapă a reparațiilor la pod, ce se va desfășura in primăvara anului viitor, restricționarea circulației se va face pe perioade scurte, în special pentru montarea și demontarea unor schele folosite la lucrările rămase de executat.

Aproximativ 240 de milioane de lei vor fi alocate suplimentar bugetelor locale din 36 de județe.
Potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, fondurile sunt alocate în vederea susținerii sistemului de protecție a copilului, a centrelor pentru persoane cu handicap grav și pentru plata asistenților maternali.
Suma provine din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe acest an și a fost alocată ca răspuns la solicitările venite din partea primăriilor.

Asistații social ar putea pierde venitul minim garantat dacă refuză un loc de muncă.
Parlamentarul Florin Roman propune ca în cazul în care oamenii refuză un loc de muncă, să piardă automat ajutorul social.
În prezent, legea le dă dreptul asistaţilor social să refuze de 3 ori un loc de muncă.
Modificările vor fi supuse la vot săptămâna viitoare.
Aproape 220.000 de români beneficiau la sfârşitul lunii trecute de venit minim garantat.

Guvernul României a stabilit o serie de măsuri privind sprijinirea directă a etnicilor români înscriși în sistemul de învățământ ucrainean cu predare în limba română.
Aceasta a fost propunerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, anunță Executivul.
Măsurile propuse de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acționează pe două dimensiuni: sprijinirea elevilor care învață în limba română în Ucraina și susținerea profesorilor care predau discipline de studiu în limba română.
Anunțul Guvernului României vine în contextul în care președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a promulgat pe 25 septembrie controversata Lege a Educației, care introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează sâmbătă o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 09.00- 13.00.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept