Știri 21 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au adus la Templul lui Solomon din Ierusalim pe fiica lor, Fecioara Maria, în vârstă de trei ani.
În acest fel, Sfinţii Părinţi au împlinit făgăduinţa făcută lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor dărui spre slujire lui Dumnezeu.
Fecioara Maria a rămas la Templu până la vârsta de 15 ani, când a fost logodită cu dreptul Iosif.
Sărbătoarea, denumită popular şi VOVIDENIA sau OVIDENIA a fost instituită în amintirea sfinţirii unei biserici din Ierusalim de către patriarhul Iustinian, biserică ce era închinată momentului aducerii la Templu a Sfintei Fecioare.
Primul hram al acestei biserici s-a serbat la data de 21 noiembrie a anului 543, iar de atunci această sărbătoare se prăznuieşte întotdeauna pe 21 noiembrie.
Sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul înainte de secolul 7, iar în Apusul creştin în perioada secolelor 15-16.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a hotărât astăzi dezlegare la peşte.

Astăzi este Ziua Mondială a Televiziunii.
Aceasta marchează data la care, în anul 1996, a avut loc, sub egida Naţiunilor Unite, primul Forum Mondial al Televiziunii.
Prin programele variate pe care le oferă, de la cele culturale sau ştiinţifice până la cele de divertisment, televiziunea ne informează, educă şi distrează.
ONU încurajează ca misiunea posturilor tv să fie una paşnică, de promovare a valorilor democratice.
Cu o istorie de peste un secol la nivel mondial, în România televiziunea a început să emită alb-negru în ultima zi a anului 1956.

Cotidianul Ziua de Constanța lansează o bibliotecă virtuală dedicată Dobrogei.
Aceasta se va numi Fondul documentar online – Dobrogea de ieri și de azi.
Evenimentul va avea loc joi, 23 noiembrie.
Fondul de documente este compus din cărți vechi, rare, fotografii de presă, dar și ilustrate și provine din achiziții din anticariate, din donații și din colecții private puse la dispoziția redacției Ziua de către proprietari.
Biblioteca virtuală se alătură altor inițiative naționale, cum ar fi bibliotecile digitale de la Cluj, Iași sau cea a Academiei de Științe Economice București.

Oraşele Ovidiu şi Sulmona sunt înfrățite oficial.
În oraşul Ovidiu va fi organizată, anul viitor, o tabără de creație dedicată poetului exilat la Pontul Euxin, la care vor participa studenți de la universitățile de artă din toată Europa.
Evenimentul face parte din calendarul manifestărilor dedicate bimilenarei ovidiene, care vor avea loc în oraşul italian Sulmona, locul de naştere al lui Ovidiu şi în oraşul din județul Constanța care îi poartă numele.
Programul a fost stabilit ieri la Sulmona, unde a fost semnat documentul de înfrățire între cele două oraşe, după ce, în primăvară, a fost parafat un acord premergător.

Parlamentul European a adoptat noi reguli pentru a-i proteja mai bine pe consumatorii care fac cumpărături în mediul online.
Acestea îi vizează, în special, pe comercianţii falşi şi pe cei care fac escrocherii în mediul online.
Potrivit noilor reglementări, autorităţile naţionale vor avea mai multe puteri pentru a detecta şi opri încălcările legilor de protecţie a consumatorilor şi îşi vor putea coordona mai bine acţiunile în Europa.
Potrivit celor mai recente date, 37% dintre paginile de comerţ şi rezervări online pentru călătorii, distracţii, haine, bunuri electronice şi servicii de credite de consum încalcă prevederile legislaţiei europene.

Consiliul Concurenţei va verifica creşterile de preţuri la diferite alimente.
Preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, a spus că şi la nivel european există o tendinţă de majorare a preţurilor la unele alimente.
De la începutul acestei luni, preţul ouălor a crescut chiar şi cu 50% în magazine.
De asemenea, în ultima perioadă, în marile lanţuri de magazine s-a scumpit şi carnea, deşi Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor spune că preţul cărnii de pasăre şi porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% faţă de anul trecut.
Această situaţie l-a determinat pe ministrul agriculturii să ceară autorităţilor să intervină.

Aproape 40% din populația României este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială.
De asemenea, circa 24% din români raportează o degradare a condițiilor materiale, potrivit datelor din 2016.
Astfel, 38,8% din populația României era expusă riscului de sărăcie și excluziune socială, în 2016, în creștere de la 37,4%, anul anterior.
Aproape 14% din populația României nu își putea încălzi suficient locuința, anul trecut, iar 30% din români nu aveau duș, cadă sau grup sanitar, cu mult sub media europeană, de 1,9%.

Germania a interzis vânzarea ceasurilor inteligente pentru copii.
Autoritățile spun că este încălcată intimitatea celor mici prin dispozitivele de colectare date și localizare și îi sfătuiesc pe toți cei care au cumpărat deja un astfel de dispozitiv să îl distrugă.
Mulți părinți sunt de părere că un ceas inteligent este cea mai bună soluție pentru a ști tot timpul unde este copilul, dar specialiștii în securitate avertizează că în loc să-i protejeze pe copii, îi pot transforma ușor în ținte ale criminalității și pirateriei informatice.
Din aceleași motive, Germania a mai interzis vânzarea unei păpuși inteligente și a unui difuzor inteligent pentru copii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept