Știri 20 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Grigorie Decapolitul.
Acesta s-a născut în jurul anului 780, la Irinopolis din Asia Mică, din părinţi ortodocşi devotaţi.
S-a nevoit mult cu postul şi rugăciunea, a biruit toate cursele nevăzuţilor diavoli şi s-a învrednicit de darul facerii de minuni şi al înaintevederii.
Sfântul Grigorie s-a mutat la Domnul pe 20 noiembrie 842, la Constantinopol.
Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul se păstrează întregi la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Mucenic Dasie.
Originar din Durostorum, era soldat creştin în armata romană, cantonat în oraşul Axiopolis lângă Cernavodă, pe malul drept al Dunării.
Numele Dasius este de origine geto-dacică şi înseamnă „miel“.
Pătimirea sa este legată de sărbătoarea păgână Saturnalia, închinată zeului grec Cronos, al timpului, adoptat de romani cu numele Saturn.
Pentru că și-a mărturisit credinţa şi a refuzat să jertfească idolilor, Sfântul Dasie a fost martirizat, într-o zi de vineri, 20 noiembrie, a anului 304.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din cartierul constănțean Compozitorilor.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Romfilatelia va introduce mâine în circulație emisiunea de mărci poștale Crăciun 2017.
Aceasta va fi disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: romfilatelia.ro/store
Sărbătoarea Crăciunului este vestită anul acesta prin intermediul celor două mărci poștale cu valoarea nominală de 1,30 lei, care redau imagini ale icoanelor din colecția Bisericii Sfântul Elefterie Nou din București.

Astăzi este Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.
În data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.
În România, Convenţia a fost ratificată la 28 septembrie 1990 iar prevederile acesteia au stat la baza elaborării Legii cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Această zi are ca scop sensibilizarea opiniei publice asupra dreptului fundamental al copiilor.

Traficul rutier pe podul vechi de la Agigea, pe sensul de deplasare Agigea către Constanța va rămâne restricționat până pe 28 noiembrie.
Noile restricții au fost impuse la începutul lunii pentru finalizarea unor lucrări de reparații la structura de rezistență a podului.
În prezent, tranzitarea podului este interzisă pentru autovehicule de mare tonaj și convoaie agabaritice.
Viteza de circulație este limitată la 50 km/h pe toată lungimea podului, iar depășirea este interzisă.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că manualele de clasa a V-a vor ajunge în şcoli începând de astăzi.
El a mai spus că editurile care nu au făcut livrările vor fi sancţionate cu 0,5% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.
Ministrul Educaţiei a precizat că nu a renunţat la introducerea manualului unic.
Pe lângă manualul de bază, oricine poate să facă manuale auxiliare sau alternative, însă acestea trebuie să fie avizate de Ministerul Educaţiei, a mai spus Liviu Pop.

Cotidianul Ziua de Constanța lansează o bibliotecă virtuală dedicată Dobrogei.
Aceasta se va numi Fondul documentar online – Dobrogea de ieri și de azi.
Evenimentul va avea loc joi, 23 noiembrie.
Fondul de documente este compus din cărți vechi, rare, fotografii de presă, dar și ilustrate și provine din achiziții din anticariate, din donații și din colecții private puse la dispoziția redacției Ziua de către proprietari.
Biblioteca virtuală se alătură altor inițiative naționale, cum ar fi bibliotecile digitale de la Cluj, Iași sau cea a Academiei de Științe Economice București.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept