Știri 17 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă prăznuiește marți, 21 noiembrie Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Astfel, mâine, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, cu prilejul hramului paraclisului.
Duminică, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, așezământ monahal ce are hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților: Pantelimon, Ap. Andrei, Zotic, Atal, Camasie și Filip, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Marți, în ziua praznicului, de la ora 8.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din, cartierul constănțean Compozitorilor.
Luni, 20 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Dasie.
Cu acest prilej, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Lipnița, unde paraclisul are hramul Sf. Dasie.

Astăzi este Ziua internațională a studenților.
Aceasta a fost declarată oficial în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga.
Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat o demonstrație a studenților, în urma căreia nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România îndeamnă studenții la implicare activă în organizații și în structurile academice din comunitatea lor.
Pentru a marca ziua, în țară sunt organizate diferite manifestații de către organizații studențești.

Ziua de Constanța lansează o bibliotecă virtuală dedicată Dobrogei.
Aceasta se va numi Fondul documentar online – Dobrogea de ieri și de azi.
Evenimentul va avea loc joi, 23 noiembrie.
Fondul de documente este compus din cărți vechi, rare, fotografii de presă, dar și ilustrate și provine din achiziții din anticariate, din donații și din colecții private puse la dispoziția redacției Ziua de către proprietari.
Biblioteca virtuală se alătură altor inițiative naționale, cum ar fi bibliotecile digitale de la Cluj, Iași sau cea a Academiei de Științe Economice București.

Părintele Aurel Costache, fost protopop al Constanței a trecut ieri la cele veșnice.
S-a născut pe 2 martie 1942, în comuna Albești, jud. Constanța.
A fost hirotonit diacon și preot în anul 1967, de episcopul Chesarie Păunescu, în cadrul parohiei Beidaud, jud. Tulcea.
Până la ieșirea la pensie a slujit în parohiile: Runcu, în jud. Iași, bisericile „Sfântul Gheorghe” „Sfântul Ilie” și „Sfântul Dumitru” din Constanța.
Pe 5 decembrie 1985 a fost hirotesit iconom-stavrofor, de episcopul Lucian Florea, cu ocazia sfințirii bisericii „Sfântul Ilie” din Constanța.
Slujba înmormântării va avea loc mâine la ora 12.30 la biserica Sf. Dumitru din Constanța și va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Dumnezeu să îl odihnească!

Șoferii care vor consuma alcool sau stupefiante, după ce au produs un accident cu victime, înainte de recoltarea probelor biologice, vor avea dosar penal şi riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.
Sunt modificările apărute într-un nou proiect de lege adoptat de Guvern, privind modificarea Codurilor Penal şi de Procedură penală.
Modificările vizează, printre altele, infracţiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
Astfel, este incriminată fapta de a conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier, neînmatriculat sau cu număr fals de înmatriculare.
Fapta se va pedepsi cu închisoare de la unu la 5 ani.

10 mii de cazuri de copii abuzaţi în familii au fost înregistrate anul trecut în România, un trend crescător faţă de anii anteriori.
Avocatul Copilului, o instituţie nouă, separată, independentă, ar putea trage la răspundere celelalte instituţii din domeniu dacă nu îşi fac treaba.
În luna octombrie, Guvernul a aprobat înfiinţarea Avocatului Copilului – structură care se va ocupa exclusiv de protecţia drepturilor copilului şi care-i dă acestuia posibilitatea să facă plângere direct către instituţie.
În prezent există astfel de entităţi în 40 de state.

Peste 1.200 de deţinuţi au părăsit închisorile doar în prima lună de la aplicarea legii recursului compensatoriu.
Așa susţin reprezentanţii sindicatelor din penitenciare.
Aceştia atrag atenţia că numărul este aproape dublu faţă de cât a anunţat luni, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaţilor.
Ministrul Justiţiei a declarat ieri că datele furnizate de sindicatele din penitenciare sunt eronate și că ar fi vorba de circa 700de deţinuţi eliberaţi.
Sindicaliştii consideră că peste 8000 de deţinuţi vor fi eliberaţi într-un an de la aplicarea legii.
De asemenea, ei atrag atenţia că 80% dintre deţinuţi recidivează, ceea ce va însemna cu 5000 mai multe infracţiuni faţă de dinamica normală a criminalităţii.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează mâine, la Mangalia, o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08.30- 13.30, la Spitalul Municipal Mangalia.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept