Știri 15 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamţ.
Acesta s-a născut pe 21 decembrie 1722, în familia protoiereului din oraşul Poltava din Ucraina.
De tânăr a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Kiev, după care a venit în Ţările Române, unde a învăţat limba românească la schiturile Dălhăuţi, Trăisteni şi Cârnu.
De aici, a mers la Muntele Athos, unde devine pustnicul Paisie şi este hirotonit ieromonah, după care a întemeiat o obşte monahală de 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.
În anul 1763 a venit în Moldova, la mânăstirea Dragomirna, cu o parte dintre ucenici şi a întemeiat o obşte de 350 de monahi.
Aici a tradus o parte dintre scrierile Sfinţilor Părinţi, şi a devenit astfel ctitorul Filocaliei în limbile română şi slavonă.
Totodată, a introdus isihasmul în viaţa monahală de obşte şi a dezvoltat un nou curent teologic-monahal numit paisianism.
În anul 1775, datorită ocupaţiei austriecilor, obştea Sfântului Paisie s-a mutat la mânăstirea Secu, iar apoi la Neamţ, datorită creşterii numărului de călugări.
În ziua de 15 noiembrie a anului 1794, Sfântul Paisie s-a mutat la Domnul, la vârsta de 72 de ani.
Sfântul Sinod a proclamat canonizarea Sfântului Paisie în anul 1988, iar cinstirea sa se face în toate ţările ortodoxe.

Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Postul are o durată 40 de zile, până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-18 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 23 noiembrie, 4, 5, 7, 12 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.

Moaștele Sfintelor Cuvioase de la Diveevo vor sosi la biserica Sf. Haralambie din Constanța.
Este vorba despre părticele din moaștele Sfintelor Cuvioase Starețe Alexandra, Marta și Elena, ale Sfintelor Fericite Parascheva, Pelaghia și Maria, cele nebune pentru Hristos, ale Sfintei Cuvioase Matrona Mărturisitoarea și un fragment din potcapul Sf. Serafim de Sarov, aduse de la Schitul Cloșca din comuna constănțeană Horia.
Sfintele odoare vor fi întâmpinate de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie mâine, de la ora 16, la intersecția Bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, apoi se va merge în procesiune până la biserica Sf. Haralambie, unde Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu.
Evenimentul este prilejuit de începerea Postului Nașterii Domnului în Biserica Ortodoxă.
Moaștele vor rămâne spre închinare până luni, 20 noiembrie, perioadă în care la această biserică va fi săvârșită zilnic Taina Sf, Maslu, dar și pe tot parcursul postului.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie Jertfă și mărturisire creștină în vremea prigoanei comuniste-atee din România(1945-1989). Profilul Părintelui Nil Dorobanțu și va fi suținută de părintele Ionel Dumitru Adam.
Evenimentul se va desfășura sub patronajul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, joi, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Organizatorii sunt Prof. Univ. Dr. Gheorghe Anghelescu și Asist. Univ. Dr. Ionuț Chircalan.

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 21 noiembrie Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Astfel, sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, cu prilejul hramului paraclisului.
Duminică, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, așezământ monahal ce are hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților: Pantelimon, Ap. Andrei, Zotic, Atal, Camasie și Filip, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Mai multe linii de autobuze RATC vor fi deviate din cauza lucrărilor din cartierul Tomis 3.
Acestea se vor desfășura pe B-dul. Soveja și modifică traseele liniilor 1, 3, 102 și 102N.
Astfel, astăzi,, liniile 102N și 102P, pe sensul de la Delfinariu spre zona industrială, vor circula pe B-dul. Soveja – B-dul. Alexandru Lăpușneanu – B-dul. Tomis.
Mâine, liniile 102 și 102N, pe sensul spre Delfinariu, vor circula pe B-dul. Soveja – B-dul. Tomis – B-dul. Alexandru Lăpușneanu.
De asemenea, liniile 1 și 3 vor circula în ambele sensuri pe ruta B-dul. Tomis – str. Sucevei- str. Dobrila Eugeniu.

Funcţionarii publici trimişi în judecată pentru fapte de corupţie nu vor fi suspendaţi din funcţie pe durata procesului.
Decizia a fost luată de plenul Camerei Deputaţilor care a admis doar parţial cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii privind statutul funcţionarilor publici. Anterior, şi Curtea Constituţională a declarat mai multe articole din document ca fiind neconstituţionale.
Documentul legislativ prevede totodată că funcţionarii publici pot lucra la cerere şi după îndeplinirea vârstei de pensionare, încă trei ani.

Un român din 10 suferă de diabet zaharat.
Medicii spun însă că în anii următori, numărul bolnavilor va crește din cauza stilului de viață nesănătos și a sedentarismului, dar și pentru că lipsesc strategiile coerente de prevenție și informare.
Autoritățile vor să majoreze cu 20 la sută bugetul pentru prevenirea și tratarea diabetului, care anul acesta a fost de un miliard de lei.
În România nu există deocamdată un registru național al bolnavilor de diabet.
Asociațiile de pacienți estimează că din lipsa informării și a specialiștilor, jumătate dintre cei care au aceasta boală nu sunt diagnosticați.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept