Știri 13 noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Acesta s-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă.
Este atras de viaţă călugărească, astfel că în anul 374, petrece patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 este hirotonit diacon şi apoi sfinţit preot.
În timpul celor doisprezece ani de slujire în rânduiala preoţească, Sfântul Ioan a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi.
În anul 398 este ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie.
Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii.
S-a mutat la Domnul în anul 407, în oraşul Comane din Armenia.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur care se celebrează în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare părinte al Bisericii.
Cu acest prilej, IPS Teodosie a săvârșit în această dimineață Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
La slujbă, au fost prezenți și elevii Seminarului teologic ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din Constanța.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Apostol Filip.
Cu acest prilej, Mănăstirea Sf. Ap. Filip din localitatea Adamclisi își va sărbători hramul.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la acest lăcaș de cult.

Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Cuv. Dionisie Exiguul” din Constanţa organizează o activitate dedicată Sf. Ioan Gură de Aur.
Aceasta se va desfăşura miercuri, de la ora 10, la sala Magnum din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, la care va participa și Î.P.S. Teodosie.
Tema este “Personalitatea Sf. Ier. Ioan Gură de Aur în educaţia copiilor”, și face parte din proiectul “Actualitatea scrierilor patristice în contextul educaţional contemporan”.
În cadrul evenimentului, elevi ai Seminarului Teologic şi ai Instituţiilor partenere, respectiv Liceul Teoretic Traian, Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria” şi ai Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu vor aborda actualitatea învăţăturilor patristice în contextul exigenţelor învăţământului contemporan.
Evenimentul va cuprinde momente artistice susţinute de Corul Psaltic al Seminarului Teologic Ortodox, elevi ai Colegiului National de Arte “Regina Maria” şi Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu.
De asemenea, va avea loc și o lansare de carte a elevei Borundel Maria – Cristina din clasa a XII – a A a Seminarului Teologic Ortodox Constanţa.

Moaștele Sfintelor Cuvioase de la Diveevo vor sosi la biserica Sf. Haralambie din Constanța.
Este vorba despre părticele din moaștele Sfintelor Cuvioase Starețe Alexandra, Marta și Elena, ale Sfintelor Fericite Parascheva, Pelaghia și Maria, cele nebune pentru Hristos, ale Sfintei Cuvioase Matrona Mărturisitoarea și un fragment din potcapul Sf. Serafim de Sarov, aduse de la Schitul Cloșca din comuna constănțeană Horia.
Sfintele odoare vor fi întâmpinate de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie miercuri, de la ora 16, la intersecția Bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, apoi se va merge în procesiune până la biserica Sf. Haralambie, unde Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu.
Evenimentul este prilejuit de începerea Postului Nașterii Domnului în Biserica Ortodoxă, miercuri 15 noiembrie.
Moaștele vor rămâne spre închinare până luni, 20 noiembrie, perioadă în care la această biserică va fi săvârșită zilnic Taina Sf, Maslu, dar și pe tot parcursul postului.

Astăzi este Ziua Mondială a Bibliei.
Această zi își propune să sensibilizeze conștiința publică în privința rolului pe care Sfânta Scriptură îl are în viața liturgică și formarea duhovnicească.
Sfântul Sinod a instituit această zi în anul 2006 și ea coincide cu ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie Jertfă și mărturisire creștină în vremea prigoanei comuniste-atee din România(1945-1989). Profilul Părintelui Nil Dorobanțu și va fi suținută de părintele Ionel Dumitru Adam.
Evenimentul se va desfășura sub patronajul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, joi, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Organizatorii sunt Prof. Univ. Dr. Gheorghe Anghelescu și Asist. Univ. Dr. Ionuț Chircalan.

Un album cu biserici din România a fost desemnat cea mai bună carte ilustrată la Moscova.
Ceremonia de decernare a premiilor pentru cea de-a 12-a competiţie Luminarea prin carte adresată editurilor a avut loc joi, 2 noiembrie 2017, în Moscova.
Unul din volumele premiate la această ediţie a fost Albumul Mitropoliei Ortodoxe a Poloniei intitulat Culorile Ortodoxiei. România, ce a obţinut locul I la categoria Cea mai bună carte ilustrată.
Acesta a fost creat în colaborare cu portalul orthphoto.net şi este al 5-lea album dintr-o serie de publicaţii care promovează frumuseţea şi diversitatea ortodoxiei în diferite colţuri ale lumii.

Ministerul Dezvoltării Regionale a lansat cinci ghiduri de finanţare, pentru proiecte care vizează reducerea şomajului.
Potrivit ministrului delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, este cel mai mare pachet de măsuri finanţat din fonduri europene destinat şomerilor şi îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa muncii.
Cele cinci apeluri de proiecte vizează integrarea pe piaţa muncii a tinerilor, dar şi a altor categorii de şomeri şi persoane inactive.
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, cererile de finanţare pentru proiectele dedicate tinerilor pot fi depuse de pe 15 noiembrie până pe 17 ianuarie.

Citricele sunt tratate cu o substanță periculoasă pentru sănătate.
Directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil (E233), o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante. Utilizarea acestei substanțe în agricultură este interzisă de legislaţia europeană și ar putea fi cancerigenă, afectând ficatul și rinichii.
Mai grav este că informaţia nu mai ajunge la consumatorul care cumpără fructe vrac.
Portocalele, lămâile, mandarinele sau alte citrice tratate cu substanţe periculoase pentru om sunt importate mai ales din afara Uniunii Europene, din țări precum Turcia sau China.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează săptămâna aceasta mai multe acţiuni de donare de sânge.
Astfel, miercuri, acțiunea se va desfășura între orele 08.30- 13.30, la Spitalul Municipal Medgidia, iar joi, în același interval orar la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din orașul Năvodari.
De asemenea, sâmbătă, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Spitalul Municipal Mangalia, între orele 08.30- 13.30.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept