Știri 10 noiembrie 2017

Mâine, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sf. Mare Mc. Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.00, Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Mina”, din Constanța, situată în parcul Tăbăcărie.
Duminică, de la ora 8.30, la biserica „Sf. Nectarie” din Constanța (zona Medeea), Sfânta Liturghie va fi oficiată de către un sobor de trei arhierei.
Este vorba despre: IPS Kiprian, Mitropolit de Stara Zagora (Bulgaria), IPS Aleksei, Arhiepiscop de Balta și Ananiev (Ucraina) și ierarhul Tomisului.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Grigorie Decapolitul, care vor rămâne până luni la ora 9, și moaștelor Sfinților Ioachim și Ana, care vor rămâne până pe 20 noiembrie, ora 11.
Luni, 13 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei trei sfinți ierarhi, care sunt ocrotitorii învățământului teologic.
Cu acest prilej, de la ora 6.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
La slujbă vor fi prezenți și elevii Seminarului teologic ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din Constanța.
Marți, 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Apostol Filip.
Astfel, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, de lângă localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 25-a după Rusalii sau a pildei Samarineanului Milostiv.
Cu acest prilej, Departamentul Social-Misionar al Arhiepiscopiei Tomisului va desfășura proiectul „Săptămâna Samarineanului Milostiv”, ce are drept scop promovarea voluntariatului ca formă a misiunii creștine.
Acțiunea se va derula în perioada 12-19 noiembrie și va angrena profesori de Religie, credincioși, parohii, ONG-uri și servicii sociale din cuprinsul eparhiei.
Scopul este crearea unei rețele de voluntari la nivelul Arhiepiscopiei Tomisului care va colabora cu parohiile ce desfășoară activități social-culturale.
Profesorii de religie care doresc să se implice în proiect vor organiza activități dedicate copiilor și tinerilor care provin din familii aflate în situații de risc.
Demersul lor va fi sprijinit de către parohii, prin cantinele sociale, centre de zi sau alte forme de asistență.

Astăzi este Ziua Artileriei Române.
Domnul Țării Românești, Gheorghe Bibescu a legiferat, printr-o Poruncă Domnească din 10 noiembrie 1843, înființarea primei baterii a Țării Românești, act ce simbolizează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare.
Direcțiile strategice de înzestrare ale artileriei române, pe lângă cele pe termen scurt și mediu, sunt trasate până în orizontul anului 2020 și, într-o perspectivă mai îndepărtată, până în anul 2030.

Măsurile fiscale adoptate miercuri de Guvern sunt sustenabile şi vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari.
Așa susţine premierul Mihai Tudose.
Potrivit şefului Executivului, Comisia Europeană, FMI, BERD şi Banca Mondială au revizuit în creştere evoluţia economiei româneşti pentru acest an.
La rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că deficitul pe fondul de pensii se va reduce masiv anul viitor, în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat.

Programul „Rabla” va continua şi anul viitor.
Acesta va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon, a declarat, ieri, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică.
El a mai spus că este o cerinţă a Uniunii Europene şi o obligaţie asumată de România, iar maşinile cu zero emisii reprezintă o prioritate pentru orice stat membru.

România are asigurate stocurile de gaze naturale pentru iarnă.
Potrivit Ministerului Energiei, aprovizionarea consumatorilor va fi realizată în condiţii normale şi cu respectarea standardelor tehnice.
Şi Romgaz, principalul producător intern de gaze naturale, a precizat că are înmagazinate cantităţi mai mult decât duble faţă de stocul minim obligatoriu.
Aceste precizări au fost făcute după ce directorul Transgaz, Ion Sterian, a susţinut în faţa Comisiei parlamentare privind activitatea ANRE, că stocul de gaze este cel mai mic din ultimii patru, chiar cinci ani, iar în perioada de iarnă România va trebui să importe gaze pentru a asigura necesarul de consum pentru populaţie.

Comisioanele bancare ar putea fi eliminate prin lege.
Astfel, cei care au venituri mai mici de 1.900 de lei nu vor mai plăti băncilor pentru serviciile de administrare a conturilor sau pentru banii scoși de la bancomat.
Surse din piața bancară au indicat că instituțiile de credit nu sunt de acord cu eliminarea comisioanelor.
Sunt considerați consumatori vulnerabili românii cu venituri mai mici de 60% din salariul mediu brut.
După majorările salariale de anul viitor, numărul beneficiarilor ar putea crește.
Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat, iar for decizional este Camera Deputaților.

Aproximativ 4 milioane persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă și nici nu desfășoară o activitate pe cont propriu.
Aceasta este concluzia unui raport BNR asupra inflației prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu.
Același document indică faptul că doar 10% din populația inactivă ar fi disponibilă să muncească deși nu caută o slujbă.
Jumătate din populația inactivă se regăsește în mediul rural.
O treime din populația inactivă este reprezentată de persoane în vârstă, mai dificil de (re)integrat, iar dintre tineri, numai 80% sunt la școală, ceilalți nefiind implicați în nicio activitate școlară sau lucrativă.
Din rândul celor inactivi fluxul celor care intră sau care reintră în activitate este aproape nul în ultimii șase ani.

Germania va legaliza cel de-al treilea sex până la finalul anului viitor.
Așa a decis cea mai înaltă instanță din această țară, care a cerut ca cel de „al treilea sex” să apară pe certificatele de naștere.
Germania va deveni astfel primul stat din Europa care recunoaște oficial acest lucru.
Persoanele de sex neutru sunt deja recunoscute în documentele oficiale în țări precum Australia, Noua Zeelandă, India și Nepal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept